Nitko ne grli kao maneštra z bobići! Imamo recept za jedno od najpoznatijih istarskih jela koje se jede s guštom i toplim domaćim kruhom

Maneštra z bobići

Prvo da riješimo najbitnije – znate li što su bobići? Iznenadilo me što mnogi moji u Istri ne znaju, a maneštra z bobići, uz jotu, definitivno spada u jako poznate maneštre i općenito najpoznatija jela iz Istre.

Neki će riječ “bobići” povezati s bobom, slanutkom ili graškom, a dobila sam i jedan odgovor koji sugerira da su bobići tip tjestenine.

Točan odgovor je da se radi o mladim zrnima kukuruza ili, kako mi u Istri kažemo, “od trukinje”. Bobići – izgovorite to s najmekanijim “ć” koji možete proizvesti.

Moja veza s maneštrom z bobići je izrazito sentimentalna. Maneštra me asocira na dom, obitelj, nonu i mamu. Nona ju je najčešće kuhala, ali mamin osmijeh dok ju je s guštom jela pamtim i danas.

Pjat maneštre je direktni katapult u more obiteljskih uspomena, a i danas, kad smo sestre i ja na okupu, ona nam se obavezno nađe na jelovniku. Zagrljaj od doma.

Nju je najbolje spremati u većem loncu, a izrazito je ukusna i dan pa čak i dva dana kasnije. Iako izgledom nije toliko primamljiva, kad god bih je poslužila nekome prvi put, reakcija bi bila čisto oduševljenje.

U nekom modernom žargonu maneštra z bobići bila bi pravi “underdog“. Nitko joj ne bi davao neke šanse, a onda te razvali i zagrli te. 🙂

Maneštra z bobići u veganskoj verziji, ali karakterističnog okusa

Tradicionalno se spremala od povrća i to redom od kukuruza, graha, krumpira, u nekim verzijama i mrkve. Bitno je znati da se kuha dulje na laganoj vatri, a kako bi se dodatno začinila, u nju se stavljala kost pršuta i/ili pešt.

Mnogi su tu praksu već davno napustili pojavom raznih začina, a u mojoj veganskoj verziji tome nipošto nema mjesta. Taj karakterističan i jak okus dobila sam s nekoliko preinaka.

Intenzivirala sam okus svojevrsnim temeljcem, maslinovim uljem te još pokojim sastojkom. Više detalja u samom receptu, a za kraj ovog uvoda dodat ću samo to da je od maneštre bolja samo maneštra z bobići i uz nju topli domaći kruh.

Maneštra z bobići 1
FOTO: Mare

Sastojci:

  • 350 g kukuruza (iz konzerve)
  • 230 g graha (namočiti dan prije)
  • 800 g krumpira
  • 2 manje mrkve (otprilike 120 g)
  • 1/2 luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 10 g korijena celera
  • 150 g tikvice
  • 1 jušna žlica koncentrata rajčice
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 4 l vode
  • sol
  • papar
  • tekući dim ili mješavina začina.

Priprema

  1. U lonac stavite tri jušne žlice maslinovog ulja i polovicu luka. Kratko popržite, a kad luk poprimi djelomično crvenkasto-smeđu boju, dodajte češnjak u režnjevima.
  2. Kad i češnjak lagano dobije boju, ulijte vodu. Bitno je da polovica luka i češnjak budu u komadima jer ih je kasnije lakše izvaditi.
  3. Ogulite krumpir i jednu polovicu ukupne količine izrežite na kockice veličine 1 – 2 cm, a ostatak krumpira neka ostane cijeli.
  4. Ubacite u lonac samo oguljene cijele krumpire, tikvicu u komadu, korijen celera u komadu i ocijeđeni grah. Kuhajte na polujakoj vatri sve dok se krumpir ne skuha. Ovisno o veličini krumpira to može biti između 25 – 40 minuta.
  5. Iz lonca izvadite krumpir, luk, češnjak, tikvicu i celer te zagrabite jednu jušnu žlicu graha. Ostavite sa strane nek se ohladi, a u lonac ubacite mrkvu izrezanu na kolutiće, kukuruz i krumpir izrezan na kockice.
  6. Dok se u loncu sve lagano krčka, sve ono što ste prethodno izvadili ubacite u blender ili posudu u kojoj možete koristiti štapni mikser. Dodajte jušnu žlicu soli, čajnu žličicu papra, jušnu žlicu koncentrata od rajčice i jušnu žlicu tekućeg dima ili mješavine začina. Sve kratko izblendajte i vratite nazad u lonac, dobro promiješajte da se sve sjedini s juhom i ostavite da se maneštra z bobići kuha još nekih 30 minuta. Po potrebi dodatno začinite.
  7. Kod serviranja možete posipati svježe nasjeckanim peršinom, a kod mene doma mnogi vole staviti tabasco ili reducirani aceto balsamico.

Dobar tek i pozdrav iz Istre! 

Ako vam se svidjela maneštra z bobići, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.65 / 5   20

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu