Nitko ne grli kao maneštra z bobići! Imamo recept za jedno od najpoznatijih istarskih jela koje se jede s guštom i toplim domaćim kruhom
- 2 komentara
- 2 min čitanja
Prvo da riješimo najbitnije – znate li što su bobići? Iznenadilo me što mnogi moji u Istri ne znaju, a maneštra z bobići, uz jotu, definitivno spada u jako poznate maneštre i općenito najpoznatija jela iz Istre.
Neki će riječ “bobići” povezati s bobom, slanutkom ili graškom, a dobila sam i jedan odgovor koji sugerira da su bobići tip tjestenine.
Točan odgovor je da se radi o mladim zrnima kukuruza ili, kako mi u Istri kažemo, “od trukinje”. Bobići – izgovorite to s najmekanijim “ć” koji možete proizvesti.
Moja veza s maneštrom z bobići je izrazito sentimentalna. Maneštra me asocira na dom, obitelj, nonu i mamu. Nona ju je najčešće kuhala, ali mamin osmijeh dok ju je s guštom jela pamtim i danas.
Pjat maneštre je direktni katapult u more obiteljskih uspomena, a i danas, kad smo sestre i ja na okupu, ona nam se obavezno nađe na jelovniku. Zagrljaj od doma.
U nekom modernom žargonu maneštra z bobići bila bi pravi “underdog“. Nitko joj ne bi davao neke šanse, a onda te razvali i zagrli te. 🙂
Maneštra z bobići u veganskoj verziji, ali karakterističnog okusa
Tradicionalno se spremala od povrća i to redom od kukuruza, graha, krumpira, u nekim verzijama i mrkve. Bitno je znati da se kuha dulje na laganoj vatri, a kako bi se dodatno začinila, u nju se stavljala kost pršuta i/ili pešt.
Mnogi su tu praksu već davno napustili pojavom raznih začina, a u mojoj veganskoj verziji tome nipošto nema mjesta. Taj karakterističan i jak okus dobila sam s nekoliko preinaka.
Intenzivirala sam okus svojevrsnim temeljcem, maslinovim uljem te još pokojim sastojkom. Više detalja u samom receptu, a za kraj ovog uvoda dodat ću samo to da je od maneštre bolja samo maneštra z bobići i uz nju topli domaći kruh.
Sastojci:
- 350 g kukuruza (iz konzerve)
- 230 g graha (namočiti dan prije)
- 800 g krumpira
- 2 manje mrkve (otprilike 120 g)
- 1/2 luka
- 4 režnja češnjaka
- 10 g korijena celera
- 150 g tikvice
- 1 jušna žlica koncentrata rajčice
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 4 l vode
- sol
- papar
- tekući dim ili mješavina začina.
Priprema
- U lonac stavite tri jušne žlice maslinovog ulja i polovicu luka. Kratko popržite, a kad luk poprimi djelomično crvenkasto-smeđu boju, dodajte češnjak u režnjevima.
- Kad i češnjak lagano dobije boju, ulijte vodu. Bitno je da polovica luka i češnjak budu u komadima jer ih je kasnije lakše izvaditi.
- Ogulite krumpir i jednu polovicu ukupne količine izrežite na kockice veličine 1 – 2 cm, a ostatak krumpira neka ostane cijeli.
- Ubacite u lonac samo oguljene cijele krumpire, tikvicu u komadu, korijen celera u komadu i ocijeđeni grah. Kuhajte na polujakoj vatri sve dok se krumpir ne skuha. Ovisno o veličini krumpira to može biti između 25 – 40 minuta.
- Iz lonca izvadite krumpir, luk, češnjak, tikvicu i celer te zagrabite jednu jušnu žlicu graha. Ostavite sa strane nek se ohladi, a u lonac ubacite mrkvu izrezanu na kolutiće, kukuruz i krumpir izrezan na kockice.
- Dok se u loncu sve lagano krčka, sve ono što ste prethodno izvadili ubacite u blender ili posudu u kojoj možete koristiti štapni mikser. Dodajte jušnu žlicu soli, čajnu žličicu papra, jušnu žlicu koncentrata od rajčice i jušnu žlicu tekućeg dima ili mješavine začina. Sve kratko izblendajte i vratite nazad u lonac, dobro promiješajte da se sve sjedini s juhom i ostavite da se maneštra z bobići kuha još nekih 30 minuta. Po potrebi dodatno začinite.
- Kod serviranja možete posipati svježe nasjeckanim peršinom, a kod mene doma mnogi vole staviti tabasco ili reducirani aceto balsamico.
Dobar tek i pozdrav iz Istre!
Ako vam se svidjela maneštra z bobići, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja