Priprema lososa: Pun je omega-3 masnih kiselina, ali se lako presuši! Pripremite ga na tavi i u pećnici bez da izgubi sočnost
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Losos je vrlo hranjiva namirnica jer obiluje lako probavljivim proteinima te nutrijentima koje ne nalazimo u širokom spektru namirnica, poput vitamina D i omega-3 masnih kiselina.
Losos je vrlo ukusan, a priprema lososa nije komplicirana.
Priprema lososa – recepti
Ako se pitate kako pripremiti losos, onda imajte na umu da ga možete pripremiti na tavi, u pećnici, u foliji ili pak možete konzumirati dimljeni losos. Od lososa možete napraviti i paštetu.
U nastavku otkrijte kako se priprema losos te koji su recepti za pripremu lososa.
Kako pripremiti losos na tavi?
Kada je u pitanju smrznuti losos, priprema započinje odmrzavanjem istog. Kad se losos odmrznuo, potapkajte ga ubrusom kako bi se upio višak vode. Zatim slijedi priprema lososa na tavi.
Sastojci:
- fileti lososa
- 10 g maslinovog ulja
- pola čajne žličice mediteranske mješavine začina
- sol
- papar.
Priprema
- Zagrijte maslinovo ulje.
- Filete lososa začinite i stavite na tavu kožom prema dolje.
- Okrenite losos kako bi se ispekao sa svih strana.
- Poslužite uz kuhane žitarice poput prosa i zdjelu salate.
Priprema lososa u foliji
Ako je u pitanju svježi losos, recepti često uključuju pripremu u pećnici. Priprema lososa u pećnici podrazumijeva foliju.
Sastojci:
- fileti lososa
- pola šalice otopljenog maslaca
- 1 čajna žličica smeđeg šećera
- 3 nasjeckana režnja češnjaka
- pola čajne žličice sušenog origana
- pola čajne žličice majčine dušice
- pola čajne žličice ružmarina
- limunov sok
- sol
- papar
- 2 čajne žličice svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190 °C, a lim za pečenje obložite folijom.
- U zdjeli pjenasto izmiješajte maslac, šećer, limunov sok, češnjak, suhe začine, papar i sol.
- Filete lososa stavite na lim i presavijte foliju sa svih strana.
- Premažite filete lososa prethodno napravljenom mješavinom.
- Potom od folije napravite mali paket tako da folija prekriva losos.
- Pecite oko 20 minuta, a onda posipajte svježim peršinom.
Losos u pećnici s krumpirom
Riba se odlično slaže s krumpirom, a osim kuhanom krumpiru s blitvom, još više ne možemo odoljeti krumpiru iz pećnice.
Priprema lososa na ovaj način, s povrćem i krumpirom, daje uravnotežen obrok koji zadovoljava nutritivne potrebe.
Sastojci:
- nekoliko komada mladog krumpira
- 5 čajnih žličica maslinovog ulja
- fileti lososa
- 1/4 otopljenog maslaca
- oko 3 jušne žlice limunovog soka
- oko 3 jušne žlice senfa
- sol
- papar
- svježi peršin.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- Pripremite lim za pečenje obložen folijom.
- Mladi krumpir narežite na četvrtine, začinite ga i premažite s 2 – 3 čajne žličice maslinovog ulja.
- Pecite krumpir oko 15 minuta.
- Za to vrijeme pomiješajte otopljeni maslac, limunov sok i senf.
- Nakon 15 minuta pečenja izvadite krumpire i okrenite ih na drugu stranu. Krumpiru dodajte filete lososa okrenute s kožom prema dolje.
- Preostalo maslinovo ulje i napravljenu mješavinu rasporedite po krumpirima i lososu.
- Začinite sa soli i paprom te pecite još 10 minuta ili dok losos i krumpir nisu pečeni. Vilica treba lako prolaziti kroz krumpir.
- Dodajte svježi peršin nakon pečenja.
Dimljeni losos – recepti
Prednost dimljenog lososa je ta što ga ne trebate obrađivati, već samo uvrstiti u obrok. Donosimo vam dva recepta koji će vam pomoći u tome.
Tjestenina s dimljenim lososom
Dimljeni losos preukusan je u kombinaciji s kremastom tjesteninom.
Sastojci:
- 250 g tjestenine
- 180 g dimljenog lososa
- 30 g neslanog maslaca
- 1 ljutika (sitno nasjeckana)
- 1 šalica crème fraîche
- 150 g smrznutog graška
- 75 ml bijelog vina
- sok jednog limuna
- 2 jušne žlice svježeg kopra (sjeckanog)
- sol
- papar.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama te sačuvajte vodu od kuhane tjestenine.
- Smrznuti grašak dodajte u kipuću vodu i kuhajte jednu minutu. Potom ga ocijedite i dodajte u ledenu vodu.
- Zatim na tavi otopite maslac, dodajte ljutiku i dinstajte oko 2 – 3 minute.
- Dodajte bijelo vino i kuhajte dok ne ispari.
- Smanjite vatru pa dodajte crème fraîche i limunov sok.
- Po potrebi dodajte vodu od kuhane tjestenine, umiješajte grašak, dimljeni losos i kopar.
- Dodajte tjesteninu i pomiješajte.
Fritata s dimljenim lososom
Još jedan recept s dimljenim lososom je fritata s dimljenim lososom. Većinu sastojaka imate kod kuće, a umjesto kozjeg možete koristiti i kravlji sir.
Sastojci:
- 6 jaja
- pola šalice mlijeka
- 1/4 šalice vrhnja
- 1 čajna žličica mediteranske ili talijanske mješavine začina
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 mala tikvica
- šaka svježeg špinata
- 3 režnja češnjaka
- 100 g dimljenog lososa
- 60 g kozjeg sira
- sol
- papar.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Jaja umutite s mlijekom, vrhnjem, suhim začinima, soli i paprom.
- Tikvice prerežite po dužini, a potom na tanke ploške.
- Operite i posušite špinat, a češnjak nasjeckajte.
- Zagrijte ulje na tavi, potom dodajte tikvice i dinstajte oko tri minute. Dodajte češnjak i špinat i dinstajte vrlo kratko dok listovi ne uvenu.
- Dodajte mješavinu s jajima, ostavite dvije minute, pa dodajte losos i kozji sir razdijeljen žličicom.
- Tavu stavite u pećnicu i pecite oko 15 – 20 minuta dok se jaja ne stvrdnu.
Pročitajte i članke:
- Kako prepoznati dobar komad lososa? Trikovi s kojima ćete bez greške kupiti kvalitetnu ribu
- Srdele: Recepti s kojima štedite i jedete zdravo! Nutricionistička je preporuka jesti ih dva puta tjedno i to s kostima
- Tjestenina s tunom: Odličan izbor za one koji su na redukcijskoj prehrani i one koji su u žurbi! Nutricionistica donosi brze i zdrave recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja