Cezar salata s piletinom: Jednostavno jelo koje osvaja okusom! Imamo recept, znamo koliko kalorija ima, a i kako napraviti poznati umak
- Budite prvi i komentirajte!
 - 3 min čitanja
 
					
				Cezar salata s piletinom idealan je obrok za vrijeme velikih vrućina. No, znate li po kome je Cezar salata dobila ime i da u prvotnom receptu nije sadržavala piletinu? Cezar salata nije dobila ime po Juliju Cezaru, kako možda na prvu pretpostavljate, već po talijanskom imigrantu u SAD-u Cesaru Cardiniju.
Cardini je otvorio restoran i jedan dan je imao toliko gostiju da mu je ponestalo sastojaka. Kako bi ipak poslužio goste koji su čekali u redu, odlučio je napraviti jelo od sastojaka koje je u tom trenutku imao. Tako je nastala Cezar salata koju je stavio pred goste i tek je onda prelio umakom, što je ispalo kao jedan dobar show.
Cezar salata – sastojci
Koje je to sastojke Julije Cardini imao u trenutku kad je pripremao Cezar salatu od ostataka iz kuhinje? Evo glavnih:
- zelena salata
 - komadići suhog kruha ili krutoni
 - jaja
 - parmezan
 - maslinovo ulje
 - sok limuna
 - crni papar
 - Worcestershire umak.
 

Cezar salata – recept
Godine 2006. prema službenom receptu Cezar salate sastojci su sljedeći:
- zelena salata
 - crni papar
 - maslinovo ulje s češnjakom
 - vinski ocat
 - sok limuna
 - sol
 - kuhana jaja
 - parmezan
 - Worcestershire umak
 - krutoni.
 
Danas postoje brojne varijacije Cezar salate koja se razlikuju u vrsti umaka, sastojcima ili se pak dodaju pojedini sastojci poput piletine, pa je tako već poznata i Cezar salata s piletinom.

Cezar salata – umak
Worcestershire umak možete i sami napraviti.
Sastojci:
- pola šalice jabučnog octa
 - 1/8 šalice umaka od soje
 - 1/8 šalice melase
 - 1 jušna žlica ribljeg umaka
 - 2 jušne žlice meda
 - 1 režanj češnjaka
 - 1 čajna žličica papra
 - 1 čajna žličica luka u prahu
 - pola čajne žličice čilija u prahu
 - 1/4 čajne žličice cimeta ili klinčića
 - pola čajne žličice mljevenog đumbira
 - sok pola limete.
 
Priprema
- U loncu pomiješajte sve sastojke, zakuhajte i potom smanjite vatru. Kuhajte oko 10 minuta.
 - Nakon kuhanja smjesu stavite u blender i blendajte do glatke konzistencije.
 - Napravljeni umak čuvajte u hladnjaku i potrošite unutar mjesec dana.
 

Cezar salata s piletinom – recept
Cezar salata ima brojne varijacije na temu, a ako ćemo slijediti Cardinijev primjer, onda je i nama dopušteno napraviti salatu od sastojaka koje imamo kod kuće.
Sastojci za umak:
- pola šalice grčkog jogurta
 - 2 fileta inćuna (zgnječena)
 - 1 čajna žličica maslinovog ulja
 - 1 čajna žličica majoneze
 - 2 čajne žličice soka limuna
 - 1 čajna žličica Dijon senfa
 - 1 čajna žličica Worcestershire umaka
 - mljeveni crni papar
 - 2 protisnuta režnja češnjaka.
 
Priprema
- Iz inćuna izvadite kosti, zgnječite ih, pomiješajte sa svim ostalim sastojcima te dobiveni umak ostavite u hladnjaku dok pripremate salatu.
 
Sastojci za krutone:
- pola štruce francuskog kruha starog dva dana
 - 3 čajne žličice maslinovog ulja
 - 1 protisnut režanj češnjaka
 - sol
 - crni papar.
 
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 375 °C.
 - Kruh narežite na kockice i rasporedite ga na limu za pečenje i pecite oko pet minuta.
 - Za to vrijeme pomiješajte češnjak, sol, papar i maslinovo ulje.
 - Izvadite kruh i prelijte ga prethodno dobivenom mješavinom te pecite dok ne porumeni.
 - Kada su krutoni pečeni, ostavite ih da se ohlade.
 
Sastojci za salatu:
- pileća prsa
 - zelena salata
 - parmezan.
 
Priprema
- Pileća prsa ispecite na žaru.
 - Potom u zdjeli pomiješajte kockice piletine, salatu, krutone i pola količine parmezana. Prelijte napravljenim umakom i pomiješajte.
 - Na kraju posipajte ostatkom parmezana.
 
Salatu poslužite odmah ili, ako vam je bolja verzija hladna salata od piletine, ostavite je u hladnjaku i poslužite kasnije.
Cezar salata s piletinom – kalorije
Ovako napravljena salata sadrži oko 558 kcal po porciji, od čega oko 27 g masti i 33 g proteina. Udio kalorija možete smanjiti tako da napravite manje kaloričan umak, izbacite majonezu i smanjite sadržaj ulja.

Cezar salata s piletinom i slaninom
S obzirom na prethodni recept, slijedi jednostavna cezar salata od svega nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- 2 šalice tjestenine
 - 2 komada pilećih prsa
 - oko 6 trakica slanine
 - pola čajne žličice češnjaka u prahu
 - sol
 - papar
 - 2 šalice krutona
 - 4 šalice zelene salate
 - 3/4 šalice (Worcestershire) umaka
 - 1/3 šalice parmezana
 - sok limuna.
 
Priprema
- Skuhajte tjesteninu prema uputama.
 - Slaninu narežite na kockice i malo popržite dok ne postane hrskava.
 - Piletinu prerežite po dužini i začinite sa soli, paprom i češnjakom. Ispecite je na tavi, potom je ostavite da se ohladi i narežite na kockice.
 - U zdjeli pomiješajte krutone, narezanu piletinu i salatu, te prelijte umakom i limunovim sokom. Vaša najbolja salata od piletine je spremna.
 
Pročitajte i članke:
- Salata s kozicama: Niskokaloričan izvor proteina dobar za srce i krvne žile! Imamo 5 recepata koji mogu stati uz bok buzari
 - Salata od slanutka i tune: Brzo je gotova i puna proteina! Imamo pet hranjivih i niskokaloričnih recepata
 - Salata od bulgura: Brzo i lagano – kao stvoreno za ljetne vrućine! Imamo recepte s feta sirom, slanutkom, tunom i piletinom.
 
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
 - 2 min čitanja