Cezar salata s piletinom: Jednostavno jelo koje osvaja okusom! Imamo recept, znamo koliko kalorija ima, a i kako napraviti poznati umak
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Cezar salata s piletinom idealan je obrok za vrijeme velikih vrućina. No, znate li po kome je Cezar salata dobila ime i da u prvotnom receptu nije sadržavala piletinu? Cezar salata nije dobila ime po Juliju Cezaru, kako možda na prvu pretpostavljate, već po talijanskom imigrantu u SAD-u Cesaru Cardiniju.
Cardini je otvorio restoran i jedan dan je imao toliko gostiju da mu je ponestalo sastojaka. Kako bi ipak poslužio goste koji su čekali u redu, odlučio je napraviti jelo od sastojaka koje je u tom trenutku imao. Tako je nastala Cezar salata koju je stavio pred goste i tek je onda prelio umakom, što je ispalo kao jedan dobar show.
Cezar salata – sastojci
Koje je to sastojke Julije Cardini imao u trenutku kad je pripremao Cezar salatu od ostataka iz kuhinje? Evo glavnih:
- zelena salata
- komadići suhog kruha ili krutoni
- jaja
- parmezan
- maslinovo ulje
- sok limuna
- crni papar
- Worcestershire umak.
Cezar salata – recept
Godine 2006. prema službenom receptu Cezar salate sastojci su sljedeći:
- zelena salata
- crni papar
- maslinovo ulje s češnjakom
- vinski ocat
- sok limuna
- sol
- kuhana jaja
- parmezan
- Worcestershire umak
- krutoni.
Danas postoje brojne varijacije Cezar salate koja se razlikuju u vrsti umaka, sastojcima ili se pak dodaju pojedini sastojci poput piletine, pa je tako već poznata i Cezar salata s piletinom.
Cezar salata – umak
Worcestershire umak možete i sami napraviti.
Sastojci:
- pola šalice jabučnog octa
- 1/8 šalice umaka od soje
- 1/8 šalice melase
- 1 jušna žlica ribljeg umaka
- 2 jušne žlice meda
- 1 režanj češnjaka
- 1 čajna žličica papra
- 1 čajna žličica luka u prahu
- pola čajne žličice čilija u prahu
- 1/4 čajne žličice cimeta ili klinčića
- pola čajne žličice mljevenog đumbira
- sok pola limete.
Priprema
- U loncu pomiješajte sve sastojke, zakuhajte i potom smanjite vatru. Kuhajte oko 10 minuta.
- Nakon kuhanja smjesu stavite u blender i blendajte do glatke konzistencije.
- Napravljeni umak čuvajte u hladnjaku i potrošite unutar mjesec dana.
Cezar salata s piletinom – recept
Cezar salata ima brojne varijacije na temu, a ako ćemo slijediti Cardinijev primjer, onda je i nama dopušteno napraviti salatu od sastojaka koje imamo kod kuće.
Sastojci za umak:
- pola šalice grčkog jogurta
- 2 fileta inćuna (zgnječena)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica majoneze
- 2 čajne žličice soka limuna
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- 1 čajna žličica Worcestershire umaka
- mljeveni crni papar
- 2 protisnuta režnja češnjaka.
Priprema
- Iz inćuna izvadite kosti, zgnječite ih, pomiješajte sa svim ostalim sastojcima te dobiveni umak ostavite u hladnjaku dok pripremate salatu.
Sastojci za krutone:
- pola štruce francuskog kruha starog dva dana
- 3 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 protisnut režanj češnjaka
- sol
- crni papar.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 375 °C.
- Kruh narežite na kockice i rasporedite ga na limu za pečenje i pecite oko pet minuta.
- Za to vrijeme pomiješajte češnjak, sol, papar i maslinovo ulje.
- Izvadite kruh i prelijte ga prethodno dobivenom mješavinom te pecite dok ne porumeni.
- Kada su krutoni pečeni, ostavite ih da se ohlade.
Sastojci za salatu:
- pileća prsa
- zelena salata
- parmezan.
Priprema
- Pileća prsa ispecite na žaru.
- Potom u zdjeli pomiješajte kockice piletine, salatu, krutone i pola količine parmezana. Prelijte napravljenim umakom i pomiješajte.
- Na kraju posipajte ostatkom parmezana.
Salatu poslužite odmah ili, ako vam je bolja verzija hladna salata od piletine, ostavite je u hladnjaku i poslužite kasnije.
Cezar salata s piletinom – kalorije
Ovako napravljena salata sadrži oko 558 kcal po porciji, od čega oko 27 g masti i 33 g proteina. Udio kalorija možete smanjiti tako da napravite manje kaloričan umak, izbacite majonezu i smanjite sadržaj ulja.
Cezar salata s piletinom i slaninom
S obzirom na prethodni recept, slijedi jednostavna cezar salata od svega nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- 2 šalice tjestenine
- 2 komada pilećih prsa
- oko 6 trakica slanine
- pola čajne žličice češnjaka u prahu
- sol
- papar
- 2 šalice krutona
- 4 šalice zelene salate
- 3/4 šalice (Worcestershire) umaka
- 1/3 šalice parmezana
- sok limuna.
Priprema
- Skuhajte tjesteninu prema uputama.
- Slaninu narežite na kockice i malo popržite dok ne postane hrskava.
- Piletinu prerežite po dužini i začinite sa soli, paprom i češnjakom. Ispecite je na tavi, potom je ostavite da se ohladi i narežite na kockice.
- U zdjeli pomiješajte krutone, narezanu piletinu i salatu, te prelijte umakom i limunovim sokom. Vaša najbolja salata od piletine je spremna.
Pročitajte i članke:
- Salata s kozicama: Niskokaloričan izvor proteina dobar za srce i krvne žile! Imamo 5 recepata koji mogu stati uz bok buzari
- Salata od slanutka i tune: Brzo je gotova i puna proteina! Imamo pet hranjivih i niskokaloričnih recepata
- Salata od bulgura: Brzo i lagano – kao stvoreno za ljetne vrućine! Imamo recepte s feta sirom, slanutkom, tunom i piletinom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja