Vrt na balkonu: Uzgojite povrće u svojem domu bez imalo muke! Evo što i kako posaditi te zašto je sadnja na balkonu dobra za vaše zdravlje

Vrt na balkonu

Ako ste se ikada pitali kako napraviti vrt na balkonu ili kako napraviti vrt na terasi, a ne znate odakle početi, onda je ovaj članak za vas. Vrt na balkonu je mali produžetak u prirodu usred gradske vreve i jedna zelena oaza mira za ispijanje jutarnje kave.

U pojedinim zemljama već odavno postoji praksa koja podrazumijeva uzgoj povrća na balkonu, krovu zgrade ili terasi. To je odličan način provođenja slobodnog vremena koji spaja ugodno s korisnim.

Vrt na balkonu – zašto je dobar za zdravlje i što je potrebno?

Evo nekoliko razloga zašto je sadnja na balkonu ili vrtlarenje dobro za vas:

  • opušta, smanjuje napetost i stres
  • daje vam osjećaj svrhovitosti jer ste uključeni u cijeli proces od sadnje do konzumiranja povrća
  • drži vas podalje od ekrana i kauča
  • nudi prostora kreativnosti
  • smanjuje rizik od demencije
  • konzumirate svježe povrće.
Sadnja na balkonu
FOTO: Shutterstock

Za vrt na balkonu bit će vam potreban mali vrtlarski pribor i sanduci za uzgoj povrća. Od pribora osigurajte:

  • sadilica (trn)
  • lopatica za sađenje
  • male grablje
  • sanduci za uzgoj povrća ili tegle s rupama na dnu
  • podlošci za sanduke ili tegle
  • grublji materijal poput šljunka za dno tegle ili sanduka
  • (višenamjenska) zemlja
  • sadnice biljaka ili sjeme.
Ako nemate balkon ili terasu, postoji i opcija najma vrta.

S druge strane, ako imate vikendicu u ruralnom području i nešto zemlje, a nemate vrt, razmislite i o toj opciji. Iskoristite što možete u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloživim prostornim kapacitetima.

Sadnja povrća na balkonu
FOTO: Shutterstock

Vrt na balkonu – koje sve povrće dolazi u obzir?

Sadnja povrća na balkonu možete biti i malo neuredna ako vam se prosipa zemlja, ali to će spriječiti najlon koji ćete staviti na pod prilikom sadnje. Uzgoj na balkonu zahtijeva samo nekoliko koraka, a povrće za uzgoj na balkonu može uključivati:

Sadnja cherry rajčica na balkonu
FOTO: Shutterstock

Sadnja cherry rajčica na balkonu

Cherry rajčice na balkonu su povrće koje vjerojatno prvo svima padne napamet kada se spomene sadnja povrća na balkonu. Zbog svojih malih okruglih plodova idealne su za male prostore i vrtove.

Cherry rajčice mogu biti crvene, žute ili crveno-narančaste boje. Nisu idealne za umake, ali prednosti cherry rajčice su u tome što brže sazrijevaju, otpornije su te su odličan dodatak salatama. Bogate su vitaminima C, E, K, kalijem, magnezijem, željezom te vrlo snažnim antioksidansom likopenom koji rajčici daje crvenu boju.

Cherry rajčice na balkonu zbog svojih lijepih plodova uklopit će se i u interijer vašeg balkona. Budući da za svoj rast zahtijevaju višu temperaturu, dobro ih je početi saditi tek u prvoj polovici svibnja. Najbolje će rasti na temperaturi 20 – 25 °C te će biti potrebno osigurati dobru vlažnost tla.

Cherry rajčice na balkonu
FOTO: Shutterstock

Uzgoj cherry rajčice na balkonu odnosi se na presadnice, a kako počinju rasti tako će trebati potporu u obliku drvenih kolčića ili žice. Važno je da cherry rajčicama osigurate barem šest sati sunčeve svjetlosti. Pratite sljedeće korake za njihov uzgoj.

  1. Nabavite presadnice cherry rajčice.
  2. Nabavite dublje tegle, barem 25 cm dubine s rupama na dnu (vrlo važno).
  3. Na dno posude stavite porozniji sloj poput kamenčića.
  4. Na sloj kamenčića stavite zemlju i kompost.
  5. Posadite sadnicu cherry rajčice zajedno sa zemljom.
  6. Napunite teglu do vrha preostalom zemljom i kompostom.
  7. Uz sadnicu stavite i mali kolac koji će biti potpora biljci.

Nakon što ste posadili cherry rajčicu na mjesto gdje ima barem šest sati sunčeve svjetlosti, redovito je zalijevajte, ali opet ne pretjerujte. Prstima provjerite vlažnost tla. Dobar ili kvalitetan supstrat vrlo lako će upijati vodu, pa nemojte štedjeti na kvaliteti tla. Nakon što dozru, cherry rajčice uberite odmah jer ćete tako potaknuti rast novih plodova.

Uzgoj matovilca na balkonu
FOTO: Shutterstock

Uzgoj matovilca na balkonu

Matovilac je zeleno lisnato povrće sa svega 26 kcal na 100 g i blagog okusa, za razliku od rukole. Bogat je željezom, kalcijem, kalijem, vitaminima B6, A, C i ostalim nutrijentima. Sadrži i folnu kiselinu. Matovilac jedemo u salatama te se savršeno uklapa u jelovnik osoba na redukcijskoj prehrani.

Uzgoj matovilca na balkonu nije zahtjevan i zapravo je matovilac vrlo prilagodljiv uvjetima u kojima raste. Ako želite osigurati vrlo dobre uvjete za matovilac, tada je najbolje koristiti humusno tlo. Matovilac je otporniji na niže temperature pa se najčešće sadi zimi. Slijedite korake za uzgoj matovilca.

  1. Nabavite sjeme matovilca.
  2. Na dno tegle stavite kamenčiće.
  3. Tlo dobro usitnite i neka bude zbijeno.
  4. Posadite sjeme i prekrijte slojem zemlje debljine oko dva centimetra.
  5. Razmak između sjemena neka bude oko 10 cm.
  6. Redovito zalijevajte.

Matovilac će niknuti kroz tjedan ili dva, a bere se otprilike 2 – 3 mjeseca kasnije. Ako sadite matovilac u vrtu, dobro ga je posaditi pored poriluka ili kelja pupčara.

Sadnja blitve na balkonu
FOTO: Shutterstock

Sadnja blitve na balkonu

Blitva je odličan izvor folne kiseline, vitamina C, A, K i E, a bogata je i antioksidansima poput luteina i zeaksantina. Najčešće je konzumiramo s kuhanim krumpirom, češnjakom i maslinovim uljem uz ribu. No, ovo povrće neka se slobodno što češće nađe na vašem tanjuru.

Blitva, baš kao i matovilac, je prilagodljiva uvjetima u kojima raste. Najbolje će rasti na temperaturi 16 – 24 °C, a da bi klijala, temperatura ne smije biti niža od 5 °C. Blago kiselo tlo je idealno za uzgoj blitve, a što se tiče klime, raste u hladovini iako je bolja opcija sunce.

Blitvu možete sijati ljeti kako biste je ubrali u jesen. Koraci za sadnju blitve su sljedeći.

  1. Nabavite sjeme blitve.
  2. Najbolje je koristiti tzv. sanduk s više rupa ili teglica koje su spojene zajedno.
  3. Teglice napunite zemljom i na njih stavite sjeme.
  4. Prstom blago utisnite sjeme u zemlju.
  5. Zalijte.
Uzgoj salate na balkonu
FOTO: Shutterstock

Uzgoj salate na balkonu

Uzgajanje povrća na balkonu je lako kada uzgajate povrće koje je vrlo jednostavno za sadnju. Zelena salata je zeleno lisnato povrće koje se najčešće nađe na stolu kao prilog nedjeljnom ručku. Pri tome maksimalno iskoristite najtamnije listove salate jer upravo takvi listovi u sebi nose najviše nutrijenata.

Zelena salata bogata je vitaminima E, C, A, vitaminima B skupine, željezom, magnezijem, kalcijem i bakrom. Kada je pripremate kao salatu, iscijedite malo limunovog soka jer će vitamin C iz limuna pomoći u apsorpciji željeza iz zelene salate.

Uzgoj salate na balkonu može biti zaista jeftin jer možete iskoristiti plastične boce od tri ili pet litara od destilirane vode. Bocu polegnite i izrežite gornji dio tako da dobijete oblik izdužene tegle. Kada ste izrezali teglu, slijedite sljedeće korake.

  1. Teglu napunite zemljom skoro do vrha, malo potresite da se zemlja ravnomjerno rasporedi, a potom zemlju utisnite rukom.
  2. Zemlja treba biti dovoljno vlažna.
  3. Rasporedite sjeme po površini supstrata.
  4. Prekrijte sjeme tankim slojem supstrata.

Pročitajte članak “Kako napraviti zdravu salatu?“.

Uzgoj paprike na balkonu
FOTO: Shutterstock

Uzgoj paprike na balkonu

Paprika je jedno od najpoznatijih i najpopularnijih povrća u svijetu koja dolazi u raznim bojama: crvenoj, žutoj, narančastoj, zelenoj. Paprika je odličan izvor vitamina C, vitamina B skupine, mangana i magnezija. Pogodna je za termičku obradu i konzumaciju u svježem obliku.

Uzgoj paprika na balkonu zahtjeva višu temperaturu jer ispod 15 °C neće rasti, a idealna temperatura za rast je između 22 – 25 °C. Za uzgoj paprike na balkonu slijedite ove korake.

  1. Nabavite dublje tegle ili posude oko 70 cm dubine.
  2. Nabavite sadnice paprike (rana sorta s manjim plodovima).
  3. Na dno tegle stavite kamenčiće, a potom dodajte zemlju i kompost.
  4. Stavite presadnicu u zemlju te je poduprite malim kolcem.

Važno je da paprikama osigurate barem šest sati sunčeve svjetlosti i da ih redovito zalijevate. Također, redovito berite plodove kako biste potaknuli rast novih plodova.

Kako posaditi mrkvu na balkonu
FOTO: Shutterstock

Kako posaditi mrkvu na balkonu?

Mrkva spada u korjenasto povrće i najčešće se povezuje s dobrim vidom budući da je bogata beta karotenom koji preventivno djeluje na glaukom i kataraktu. No, mrkva isto tako sadrži i vitamine K, E, B skupine, kalij, folnu kiselinu te mangan.

Mrkva se konzumira i sirova i termički obrađena. Prilikom konzumacije mrkve dobro ju je kombinirati s nekim izvorom masti (maslinovo ulje, maslac i sl.) budući da je bogata vitaminima topivim u mastima što će poboljšati njihovu apsorpciju. Osim toga, osobama koje teško dobivaju boju prilikom sunčanja preporučuje se unos mrkve.

Da biste uzgojili mrkvu na balkonu, najbolje je koristiti neku trajniju sortu. Posude bi trebale biti dublje oko 50 cm kako bi korijen imao prostora za rast i, po mogućnosti, okrugle. Sadnja mrkve najčešće se odvija tijekom proljeća i ljeta. Kada posadite mrkvu u teglama, potrebno ih je redovito zalijevati.

Za uzgoj mrkve na balkonu idealno je blago kiselo tlo. Za sadnju mrkve na balkonu slijedite ove korake.

  1. Napunite teglu zemljom skoro do vrha, ostavite otprilike tri centimetra do vrha.
  2. Rasporedite sjeme mrkve po površini zemlje s većim razmacima, sjeme neka bude rijetko raspoređeno.
  3. Rasporedite tanki sloj zemlje po sjemenu i zalijte.
Uzgoj rukole na balkonu
FOTO: Shutterstock

Uzgoj rukole na balkonu

Rukola sadrži oko 25 kcal na 100 g. Bogata je antioksidansima, željezom, magnezijem, vitaminima A, C i K te pantotenskom kiselinom. Rukola ima više naziva, pa je tako neki zovu “rikola”, “rokula”, “rikula” ili pak “riga”.

Zahvaljujući otpornosti na niske temperature rukola se može uzgajati tijekom cijele godine. Ne podnosi prejako sunce jer ono utječe na listove. Zahtjeva puno vode, a ako nema dovoljnu količinu vode, listovi rukole bit će gorči nego inače.

Iako nije zahtjevna po pitanju tla, rukola ipak najbolje uspijeva na pjeskovitim tlima. Rukola se vrlo slično sadi kao i ostale salate:

  1. Nabavite sadnice rukole.
  2. Pripremite izduženu običnu teglu.
  3. Jednu trećinu tegle napunite zemljom i zatim zalijte vodom. Malo promiješajte tlo.
  4. Dodajte ostatak zemlje do dva centimetra ispod visine tegle i ponovno zalijte vodom.
  5. Presadite sadnice u zemlju ostavljajući malo razmaka između njih te ih zalijte.
Uzgoj krastavca na balkonu
FOTO: Shutterstock

Uzgoj krastavca na balkonu

Krastavci su bogati antioksidansima i protuupalnim svojstvima te vodom. Sadrže magnezij, kalij, vlakna te su idealna namirnica za osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka. Konzumiraju se svježi u raznim salatama ili kao ukiseljeni.

Najbolje tlo za uzgoj krastavca je prozračno tlo sa što više humusa. pH tla treba biti oko 7, ne niži. Najbrže rastu pri temperaturama 25 – 27 °C.

Potrebno im je puno vode tijekom uzgoja i barem šest sati sunčeve svjetlosti.

Slijedite sljedeće korake.

  1. Nabavite okrugle tegle dubine oko 60 cm.
  2. Nabavite sjeme krastavca.
  3. Napunite teglu supstratom skoro do vrha.
  4. Rasporedite nekoliko sjemenki krastavca po površini, a potom blago prekrijte tankim slojem zemlje.
  5. Zalijte posađeno sjeme.
Uzgoj tikvica na balkonu
FOTO: Ingram Image

Uzgoj tikvica na balkonu

Tikvica sadrži svega 17 kcal na 100 g te je veoma zahvalno povrće oko pripreme. Osim kao pirjano povrće i dodatak mnogim jelima, od tikvice se mogu napraviti špageti, pizza i sl. Odličan su izvor vitamina C, ali sadrže i vitamine B skupine, magnezij, fosfor, mangan te bakar.

Tikvica se može saditi i iz sjemena i iz sadnice. Ako se tikvica sadi iz sjemena, tada se sadi u svibnju i, za razliku od sadnice, imat će manju klijavost. Za uzgoj u teglama najbolje je koristiti visoke gredice, a korijen tikvice može doseći duljinu od najviše pola metra.

Kvalitetno tlo za uzgoj tikvice je vodopropusno jer previše vlage šteti tikvici te tlo treba biti dobro pripremljeno. Tikvica za svoj rast treba toplinu i svjetlo. Osim toga, tikvice će zahtijevati i stalno zalijevanje, a najbolja voda za to je kišnica. Koraci za uzgoj tikvica na balkonu su u nastavku.

  1. Nabavite okruglu teglu minimalne dubine oko 30 cm.
  2. Napunite teglu zemljom skoro do vrha.
  3. Nabavite sadnice tikvice i presadite u zemlju.
  4. Zalijte posađene tikvice.
Sadnja paradajza na balkonu
FOTO: Shutterstock

Sadnja paradajza na balkonu

Rajčica na balkonu može biti uzgojena u običnim plastičnim bocama od destilirane vode i to tako da rajčice rastu naopako. Za takav uzgoj rajčica na balkonu najbolje je koristiti rajčice “roma”. Rajčica na balkonu tako neće zauzimati mjesto na površini balkona.

 Da biste znali kako uzgojiti rajčicu na balkonu, slijedite sljedeće korake.

  1. Prerežite dno plastične boce od destilirane vode.
  2. Izbušite po jednu rupu sa svake strane boce blizu dna koje ste odrezali, a za koje ćete prikvačiti kukicu. 
  3. Pripremite sadnice rajčica.
  4. Izrežite male četvrtaste oblike od pokrivača za povrće, a u sredini izrezane krpice napravite rupu.
  5. Prerežite krpicu do rupe i stavite na dno stabljike oko sadnice, a potom zaklamajte dio koji ste prerezali.
  6. Uzmite sadnicu i provucite je kroz bocu te sadnicu izvucite kroz otvor na strani čepa boce.
  7. Nakon toga napunite bocu supstratom kroz dno koje ste izrezali.
  8. Od deblje žice napravite kukicu tako da je provučete kroz probušene rupe i zavrnete na krajevima.
  9. Objesite boce za gredu tako da sadnica visi prema dolje te zalijte sadnicu.

Uzgajanje povrća na balkonu tako se može pretvoriti u vrtove bez kopanja, a poznati su kao viseći vrtovi na balkonu. Za atraktivniji izgled upotrijebite pletene košarice ili kavez za ptice. Viseći vrt možete dobiti i uz pomoć polica povezanih s obje strane konopcem koje privežete za plafon balkona, a na njih poslažete teglice.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu