Kolač od palente: Tako sočan, a može i bez glutena! Imamo recepte sa citrusima, jogurtom, bademima, jabukama i višnjama
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Jeste li probali kolač od palente? Palenta je zdrava, bezglutenska žitarica koja se, osim za slana jela, može koristiti i za pripremu kolača. Može se koristiti u kolačima kao zamjena za brašno, za pripremu bezglutenskog kolača ili samo kako biste dodali zanimljivu teksturu i okus kolaču.
Vrlo je važno da kolač od kukuruznog brašna radite od palente koja je sitno mljevena i brzo se kuha (instant palenta).
Kolači od palente u nastavku imaju različite glavne sastojke, pa tako možete isprobati kolač od palente i naranče, jogurta, badema, jabuke ili višanja.
Kolač od palente i naranče
Ovaj sočan i osvježavajući palenta kolač idealan je za ljubitelje citrusa, a možete ga napraviti s narančama ili s limunima.
Sastojci:
- 250 g maslaca na sobnoj temperaturi
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 140 g palente
- 200 g brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- naribana korica i sok 2 naranče (umanjeno za 100 ml soka koji se stavljaju u glazuru).
Sastojci za glazuru:
- 100 ml soka od naranče
- 80 g šećera.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 160 °C.
- Obložite kalup za tortu promjera 23 cm papirom za pečenje. Ako nemate kalup za tortu, ovaj kolač možete napraviti i u protvanu, ali u tom slučaju ga režite na kocke kada je gotov.
- Umutite pjenjačom ili kuhačom maslac i šećer.
- U smjesu umutite jaja, jedno po jedno.
- Smjesi dodajte suhe sastojke i sve dobro promiješajte.
- Naribajte koru naranči i iscijedite sok. Sačuvajte 100 ml soka za glazuru, a ostatak umiješajte u smjesu, zajedno s koricom.
- Smjesu prebacite u kalup i pecite 45 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
- U međuvremenu napravite glazuru na način da pomiješate narančin sok i šećer i stavite ih kuhati.
- Kada smjesa proključa, smanjite vatru i sve zajedno kuhajte pet minuta.
- Pustite da se glazura malo ohladi, a potom je prelijte preko ohlađenog kolača.
Ovaj recept sam sama isprobala i kako bih napravila kolač od palente i limuna, a potrebno je samo umjesto naranče koristiti limun. U toj verziji trebat će vam 3 – 4 limuna za sok, ovisno o tome koliko su sočni. Iskoristite koricu samo dvaju limuna.
Kolač od palente i jogurta
Dodatak jogurta u ovom receptu čini ovaj zdravi kolač od palente posebno sočnim, a priprema je vrlo jednostavna.
Sastojci:
- 100 ml maslinovog ulja
- 200 g meda
- 3 jaja
- 2 jušne žlice soka od naranče
- 100 g grčkog jogurta
- 100 g samodizajućeg brašna
- 130 g palente.
Sastojci za glazuru:
- 60 ml soka od naranče
- 3 jušne žlice meda.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Obložite kalup za tortu promjera 23 cm papirom za pečenje.
- Pomiješajte maslinovo ulje, med, jaja, sok od naranče, grčki jogurt, brašno i palentu dok se svi sastojci ne sjedine.
- Smjesu prebacite u kalup i pecite 35 minuta. Nakon toga pustite da se kolač ohladi.
- Zagrijte sok od naranče i med te prelijte glazuru preko ohlađenog kolača.
Kolač od palente i badema
Umjesto običnog brašna, kao dodatak palenti možete koristiti mljevene bademe ili brašno od badema. Time kolač možete napraviti u potpunosti bez glutena.
Sastojci:
- 200 g maslaca na sobnoj temperaturi
- 200 g šećera
- 3 jaja
- 200 g mljevenih badema
- 100 g palente
- 1 i pol čajna žličica praška za pecivo
- naribana korica 2 limuna (sok sačuvajte za glazuru).
Sastojci za glazuru:
- sok 2 limuna
- 100 g šećera.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Obložite kalup za tortu promjera 23 cm papirom za pečenje.
- Umutite pjenjačom ili kuhačom maslac i šećer.
- U smjesu umutite jaja, jedno po jedno.
- Smjesi dodajte suhe sastojke i sve dobro promiješajte.
- U smjesu umiješajte koricu od limuna, a potom je stavite u kalup i pecite 40 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
- U međuvremenu napravite glazuru na način da pomiješate limunov sok i šećer i stavite ih kuhati.
- Kada smjesa proključa, smanjite vatru i sve zajedno kuhajte pet minuta.
- Pustite da se glazura malo ohladi, a potom je prelijte preko ohlađenog kolača.
Kolač od palente i jabuka
Ovaj desert od palente idealan je za jesen i zimu jer kombinira okuse kuhane jabuke i cimeta. Ovo je ujedno i kolač od palente i pekmeza jer kao glazuru sadrži marmeladu po izboru.
Torta od palente u nastavku također je bezglutenski desert, ali pobrinite se da koristite bezglutenski prašak za pecivo.
Sastojci:
- 2 jabuke za kuhanje (npr. Gala, Granny Smith ili Golden Delicious)
- pola čajne žličice cimeta
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 50 g maslinovog ulja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- naribana korica 1 limuna
- 85 g meda
- 100 g brašna od badema
- 100 g palente
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/4 čajne žlice soli.
Sastojci za glazuru:
- 2 jušne žlice marmelade
- 1 jušna žlica vode.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Obložite kalup za tortu promjera 23 cm papirom za pečenje. S obzirom na to da je smjesa za ovaj kolač teška, možete koristiti i tavu od lijevanog željeza za pripremu ovog kolača.
- Jabuke ogulite, očistite i narežite na male kockice. Pomiješajte ih s cimetom i ostavite sa strane.
- Umutite jaja i šećer, a potom smjesi polako dodajte maslinovo ulje.
- Kada se sve sjedini, smjesi dodajte ekstrakt vanilije, koricu limuna i med, dobro sve promiješajte i ostavite sa strane.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno od badema, palentu, prašak za pecivo i sol.
- Suhu smjesu dodajte u mokru smjesu i sve dobro promiješajte na način da smjesa nema grudica.
- Smjesi dodajte jabuke i prebacite je u kalup.
- Pecite 35 – 40 minuta pa pustite da se kolač ohladi.
- U međuvremenu zagrijte marmeladu po izboru s vodom dok smjesa ne dobije konzistenciju sirupa.
- Površinu kolača premažite sirupom od marmelade te poslužite kada se sirup ohladi.
Ideje za domaću marmeladu potražite u člancima:
Kolač od palente i višanja
Ovaj kolač od kukuruzne krupice kao glavne sastojke, osim palente, ima višnje i bademe, a možete ga servirati uz grčki jogurt ili sladoled.
Sastojci:
- 200 g mljevenih badema ili brašna od badema
- 75 g palente
- 60 g brašna
- 250 g šećera
- 3/4 čajne žličice praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice soli
- 4 jaja
- 200 g otopljenog i ohlađenog maslaca
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- naribana korica 1 limuna
- 225 g svježih višanja bez koštica
- 25 g badema u listićima.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Obložite kalup za tortu promjera 23 cm papirom za pečenje.
- Pomiješajte mljevene bademe, palentu, brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
- U zasebnoj zdjeli umutite jaja, maslac, ekstrakt vanilije i koricu limuna.
- Mokre sastojke dodajte suhim sastojcima i sve promiješajte kuhačom da se sjedini.
- Višnje prepolovite te umiješajte 2/3 višanja u smjesu.
- Smjesu prebacite u kalup, a na vrh dodajte ostatak višanja i bademe u listićima.
- Pecite 50 – 60 minuta, a potom pustite barem pola sata da se kolač ohladi.
Pročitajte i članke:
- Voćni kolači bez pečenja: Imamo 4 recepta koja se brzo spremaju, ne koštaju puno, dolaze u zdravijoj verziji i tako su sočni
- Cheesecake sa šumskim voćem bez želatine: Tako brzo i jednostavno, a tako fino! Pred vama je najbolji recept
- Najfiniji kolač od maka: Bolji od makovnjače! Imamo brze recepte koji će vas oduševiti sočnošću.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pet bolesti koje se često pogrešno dijagnosticiraju
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- kolač od kukuruzne krupice
- kolač od palente
- kolač od palente i badema
- kolač od palente i jabuka
- kolač od palente i naranče
- kolač od palente i pekmeza
- kolač od palente i višanja
- kolači od palente
- koleč od palente i jogurta
- recepti
- torta od palente
- zdravi kolač od palente
- Sasha (2021). Cherry Almond Polenta Cake. Eat Love Eat.
- Shroff, N. (2021). Apple Polenta Cake (Gluten Free). End of the Fork.
- Honey, rosemary and yogurt polenta cake. Delicious.magazine.
- Lawson, N. Lemon Polenta Cake. Nigella Lawson.
- Orange polenta cake. BBC Good Food.