Zapečene slane palačinke: Imamo recept koji će vas okusom vratiti u djetinjstvo, a višak možete pojesti drugi dan ili ponijeti na posao
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Slane zapečene palačinke sa sirom su jelo mojeg djetinjstva, a moja mama je bila jedna od rijetkih u našem kraju koja je to pripremala. Znam to jer bi svi s čuđenjem gledali ako bih spomenula da jedem palačinke s mesom. Sam pojam slanih palačinki je tada bio poprilično nepoznat u mojem kraju, a od takvih kombinacija (tijesta i mljevenog mesa) su drugi češće pripremali lazanje ili musaku.
Kod nas doma su to bile palačinke s mesom prelivene mješavinom kiselog vrhnja, parmezana i jaja. Osim maneštre, ovo jelo mi najviše evocira uspomene na mamu. Sebi ga pripremam u veganskoj varijanti i ciljano sam išla na to da si približim one poznate okuse i mislim da sam uspjela. Punjenje ima onaj “umami” mesni okus, a preljev je upravo zahvaljujući aquafabi dobio onaj “vrhnjasto-jajasti” okus.
Uz zapečene slane palačinke jako pašu kiseli krastavci, a ja sam ovaj put odlučila kombinirati rajčice i tušt.
Sastojci za nadjev:
- 130 g sojinih ljuspica
- 1 luk
- 1 češnjak
- 1 mrkva
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 200 ml bijelog vina
- 400 ml povrtnog temeljca
- 100 g bulgura
- 500 ml umaka od rajčice ili nekoliko svježih rajčica
- 1 jušna žlica koncentrata od rajčice
- 1 jušna žlica senfa
- 1 jušna žlica soja umaka
- 1 jušna žlica slatke paprike
- 1 jušna žlica kukuruznog škroba
- sol, papar i začini po želji.
Sastojci za preljev:
- 120 g indijskih oraščića (ali može i suncokretove sjemenke) namočenih preko noći
- 150 ml zobenog mlijeka
- 100 g svježeg tofua
- 200 ml aquafabe
- 2 jušne žlice kukuruza (prethodno kuhan ili iz konzerve)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 limun (sok)
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- sol i papar.
Priprema
- Dinstajte luk, češnjak i naribanu mrkvu na maslinovom ulju, a ako koristite svježe rajčice, nasjeckajte ih na kockice te dinstajte i njih. Ako koristite umak od rajčice, dodat ćete ga kasnije.
- Kada je povrće već poprimilo boju karamela, dodajte namočene sojine ljuspice i koncentrat rajčice, senf te promiješajte i podlijte vinom.
- Nakon što vino ispari, dodajte škrob i slatku papriku te dobro promiješajte i ulijte umak od rajčice. Sve podlijte povrtnim temeljcem i ostavite da se lagano kuha 20-ak minuta. Po potrebi dodajte vode ili temeljca.
- Začinite i dodajte bulgur. Promiješajte 10-ak minuta i ugasite. Bulgur će se skuhati do kraja tijekom pečenja u pećnici.
- Svaku palačinku obilato napunite, zarolajte i položite u lim za pečenje.
- Preljev napravite tako da aquafabu pomiješate s jabučnim octom i pjenjačom lagano izmutite da se zapjeni, ne mora biti čvrst snijeg. Preostale sastojke, osim limunovog soka i jabučnog octa, izblendajte u blenderu u kremasti umak. Zatim dodajte pjenu od aquafabe, sok limuna i dodatno začinite. Dobro promiješajte (ručno) i ostavite 15-ak minuta u hladnjaku.
- Prelijte napunjene palačinke, po želji i ako vam je ostalo nadjeva, i njega rasporedite po površini te pecite na 220 °C dok se površina lijepo ne zapeče. Vaše zapečene slane palačinke su spremne za konzumaciju!
Kako napraviti veganske palačinke doznajte u članku “Najjednostavniji recept za palačinke – bez mlijeka i jaja“.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja