Palačinke punjene tikvicama i sirom – ručak za 25 minuta
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Svi volimo palačinke. S marmeladom, čokoladom, orasima, posute šećerom u prahu, punjene slatkim sirom, pohane, pečene, američke, francuske. Kombinacije su bezbrojne, a mi vam donosimo recept za slane punjene palačinke.
Recept je idealan za nedjeljni doručak ili brzi ručak. Unaprijed možete pripremiti sve sastojke i smjese te ih pohraniti u hladnjak. 25 minuta prije ručka sve ubacite u pećnicu, zapecite i voilà – imat ćete palačinke koje se tope u ustima.
Ako je moguće, dobro je odabrati varijantu s integralnim brašnom – okusi se previše ne razlikuju, a jelo sadrži puno vlakana.
Priprema: 45 minuta
Toplinska obrada: 25 minuta
Hranidbena vrijednost jedne porcije: 510 kcal/2140 kJ, 20 g bjelančevina, 31 g masti, 34 g ugljikohidrata
Sastojci za palačinke (4 porcije):
- 150 g glatkog brašna,
- sol,
- 2 jaja,
- 150 ml mlijeka,
- 150 ml gazirane mineralne vode,
- svežanj timijana,
- 2 žlice ulja.
Sastojci za nadjev:
- 150 g crvenog luka,
- 400 g tikvica,
- 150 g gaude,
- 1 žlica maslaca,
- 100 g vrhnja,
- 3 žlice pasiranih rajčica,
- sol i mljeveni crni papar,
- 1 žličica ljute paprike,
- 2 žlice maslaca.
Postupak:
- Smiksati brašno, prstohvat soli, jaja, mlijeko i mineralnu vodu te ostaviti da smjesa odstoji pola sata. Timijan oprati i otkinuti listiće.
- Crveni luk oljuštiti i sitno nasjeckati. Tikvicu oprati, očistiti te sa sirom narezati kocke.
- U loncu zagrijati maslac te crveni luk popržiti da bude slatkast. Dodati narezanu tikvicu i popržiti. Uliti vrhnje te skuhati gustu kremu. Začiniti pasiranim rajčicama, paprikom, posoliti i popratiti.
- Tijesto promiješati i dodati timijan. U tavi zagrijati mast i postupno ispeći 4 palačinke.
- Pećnicu zagrijati na 220˚C. Posudu za pečenje premazati maslacem. Palačinke staviti na dasku. Narezane tikvice izmiješati s pola kocki sira te ih razdijeliti na palačinke. Palačinke zarolati i poredati jednu do druge u posudu za pečenje. Posuti ostatkom sira i staviti u pećnicu na 20 – 25 minuta (stupanj plina 4-5, pećnica s ventilatorom 200˚C).
Naši savjeti:
- Za integralne palačinke potrebno je 125 g integralnog brašna. Ono će jako nabubriti i zbog toga mu je, u usporedbi s običnim brašnom, potrebno više vode.
- U nadjev se umjesto tikvice može staviti poriluk (u tom slučaju izostaviti crveni luk) ili špinat (papriku zamijeniti naribanim muškatnim oraščićem).
- Koristite jaja nesilica iz slobodnog uzgoja. Da biste saznali kako ih prepoznati pročitajte Što znače brojke na jajima?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Za bolju erekciju kod muškaraca
Hrana za potenciju: Nutricionistica otkriva koja je najbolja
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja
Članak objavljen: