Epiziotomija: Godinama se smatrala poželjnom, a sad je nužna samo u ovom slučajevima! Evo zašto se više ne radi rutinski

Epiziotomija

Epiziotomija je kirurški zahvat međice (prostor između vagine i anusa) u kojem se čini rez u stražnjem zidu vagine i u samoj međici. Obično se izvodi tijekom druge faze poroda, kako bi se brzo povećao otvor porođajnog kanala kroz koji beba mora proći.

Rez, koji se može napraviti od stražnje središnje linije ravno prema anusu (medijalna epiziotomija) ili pod kutom udesno ili ulijevo (mediolateralna epiziotomija), izvodi se u lokalnoj anesteziji, a nakon poroda rana se šije.

Ozljede vaginalnog tkiva se mogu pojaviti tijekom porođaja, najčešće na otvoru rodnice prilikom prolaska djetetove glavice, osobito ako se dijete brzo spušta.

Epiziotomija se radi u nastojanju da se spriječi kidanje mekog tkiva (perinealna ozljeda) koje može zahvatiti analni sfinkter i rektum.

Rane mogu zahvatiti samo kožu međice ili se proširiti na dublje slojeve sluznice i vaginalne mišiće te analni sfinkter i anus.

Epiziotomija
FOTO: Shutterstock

Ginekolog može odlučiti napraviti kirurški rez na međici skalpelom kako bi se olakšao porođaj djeteta i spriječile teške ozljede tkiva koje je teško popraviti. Rez se sanira šavovima.

Komplikacije epiziotomije

Godinama se smatralo da epiziotomija pomaže spriječiti opsežnije vaginalne ozljede tijekom poroda i da zacjeljuje bolje od prirodnih rana. Također se smatralo da postupak pomaže u očuvanju mišićnog i vezivnog potpornog tkiva dna zdjelice. Danas, međutim, istraživanja sugeriraju da rutinske epiziotomije ipak ne sprječavaju ove probleme.

Epiziotomija – da ili ne?

Rutinske epiziotomije se više ne preporučuju. Ipak, postupak je ponekad potreban. Liječnik može preporučiti epiziotomiju ako se dijete mora brzo poroditi jer:

 • rame djeteta je zaglavljeno iza zdjelične kosti (distocija ramena)
 • vodeća čest u porodu je zadak ili nožica
 • beba ima abnormalan uzorak otkucaja srca tijekom poroda
 • dijete ostaje bez kisika (fetalna patnja)
 • potreba za operativnim vaginalnim porodom (koristeći forceps ili vakuum)
 • nedonošeno dijete, prenošenje, veliko dijete.
Epiziotomija da ili ne
FOTO: Guliver image

Neke moguće komplikacije epiziotomije mogu uključivati:

 • krvarenje
 • kidanje rektalnog tkiva i mišića analnog sfinktera koji kontrolira stolicu
 • oteklina
 • infekcija (epiziotomija – gnoj)
 • sakupljanje krvi u perinealnim tkivima
 • bol tijekom spolnog odnosa.

Treba obavijestiti svojeg ginekologa ako ste imali poremećaje krvarenja ili ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi (antikoagulanse), aspirin ili druge lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi. Možda ćete morati prestati uzimati ove lijekove prije poroda.

Pročitajte članak “Krvarenje nakon poroda (lohije): Proces koji čeka svaku novopečenu majku! Evo koliko traje, što je prejako i kako smanjiti rizik od infekcije“.

Epiziotomija – konci

Nakon što se dijete porodi, liječnik zatvara rez epiziotomije šavovima. Ove šavove (konci od epiziotomije) nije potrebno skidati. Oni će se razgraditi za otprilike 1 – 2 tjedna. Moguće je primijetiti komadiće šavova na higijenskim ulošcima ili na toaletnom papiru.

Epiziotomija – oporavak

Održavajte rez čistim i suhim metodom koju preporučuje vaš liječnik. To je posebice važno nakon mokrenja i pražnjenja crijeva. Nemojte se tuširati, koristiti tampone ili imati seksualne odnose dok vam liječnik ne da odobrenje.

Za oporavak od epiziotomije su moguća i druga ograničenja, poput izbjegavanja napornih aktivnosti ili podizanja teškog tereta.

Epiziotomija - oporavak
FOTO: Shutterstock

Epiziotomija – zarastanje

Oporavak može biti neugodan. Bolovi nakon epiziotomije mogu biti jaki ovisno o tome koliko je dubok i dugačak rez. Mogu biti prisutni pri sjedenju, hodanju, mokrenju ili vršenju nužde. Unošenjem dovoljne količine vlakana i tekućine te korištenjem omekšivača stolice ili laksativa, moguće je smanjiti bolove tijekom pražnjenja crijeva.

Pročitajte članak “Kako ublažiti bolove i ostale tegobe nakon poroda?“.

Čime tretirati ranu od epiziotomije?

Korištenje ledenih obloga ili sjedenje u toploj vodi (sjedeća kupka) nekoliko puta dnevno također može pomoći kod smanjenja bolova. Lijekove protiv bolova uzimajte prema preporuci svojeg ginekologa.

Koliko traje oporavak od epiziotomije?

Većina žena kaže da osjećaju manje boli i nelagode nakon prvog tjedna. Rana od epiziotomije (ožiljak od epiziotomije) obično zacijeli za tri tjedna, ali može potrajati i dulje.

Koliko traje oporavak od epiziotomije
FOTO: Shutterstock

Epiziotomija infekcija – simptomi

Postoperacijska njega ključan je dio liječenja. Zakažite i idite na sve kontrolne preglede i nazovite svojeg ginekologa ako imate sljedećih problema:

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Episiotomy: What to expect at home. (2022). MyHealth.Alberta.
 2. Labor and delivery, postpartum care. (2022). Mayo Clinic.
 3. Đelmiš, J. i sur. (2014). Fetalna medicina i opstetricija. Medicinska naklada: Zagreb.
 4. Episiotomy. John Hopkins Medicine.

Ocijenite članak

3.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu