Beba na zadak – rizici i komplikacije

Beba na zadak

Većina beba postavi se nekoliko tjedana prije poroda s glavom okrenutom prema porođajnom kanalu kako bi porođaj tekao vaginalnim putem. Ponekad, 3 – 5% poroda u terminu imaju obrnutu situaciju, beba se nije okrenula, već je u poziciji na zadak u odnosu na porođajni kanal, tj. tijekom vaginalnog poroda prvo bi izlazile stražnjica ili nožice, a ne glava.

Porođaj na zadak nosi svoje opasnosti i za bebu i za majku, stoga kad ginekolog koji prati trudnoću potvrdi ovu poziciju bebe pred terminom, obično se preporučuje porod carskim rezom ako ne uspije manualna repozicija bebe.

Porod na zadak – uzroci

Razna klinička stanja povezana su s pozicijom bebe na zadak jer utječu na pokretljivost fetusa u trudnoći ili položaj maternice:

 • termin prije poroda (fetus se nije stigao zarotirati na glavu, čak 25% poroda prije 28. tjedna je na zadak),
 • višestruke trudnoće,
 • aneuploidije (poremećaji broja kromosoma fetusa),
 • kongenitalne anomalije,
 • lejomiom maternice (dobroćudni tumor glatkih mišićnih stanica),
 • abnormalnosti posteljice.

Vrste poroda na zadak

Razlikuju se sljedeće vrste poroda na zadak:

 • jednostavni položaj zatkom (nožice ispružene na trbuhu, stražnjica izlazi prva),
 • položaj sa skvrčenim nožicama,
 • kompletan zadak (nožice prednjače zajedno sa stražnjicom).
Porod na zadak
Foto: Pexels

Porod na zadak – rizici i komplikacije

U porođaju na zadak, postoje određeni rizici i komplikacije koji se javljaju ako se odvija vaginalnim putem. Glava izlazi zadnja i može zaglaviti pa je teško olakšati njen prolaz kroz porođajni kanal te je ponekad potrebno forcepsom voditi bebinu glavu.

Osim toga, češće se javlja prolaps pupkovine koja bude pritisnuta kako se beba kreće prema porođajnom kanalu pa se uspori opskrba bebe kisikom i krvlju.

Beba na zadak – terapija

Liječnik koji prati trudnoću odlučuje o načinu poroda u slučaju položaju bebe na zadak. Najprije se preferira ručno okretanje bebe između 32. i 37. tjedna trudnoće ako nema nikakvih kontraindikacija. Postoji više tehnika i uspješnost postupka razlikuje se ovisno o primijenjenoj metodi te bebinoj poziciji.

Ako se ne uspije namjestiti bebu u pravilan položaj s glavom okrenutom prema porođajnom kanalu, liječnici preporučuju carski rez s obzirom na to da vaginalni porod nosi svoje rizike i komplikacije.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Breech Births. American Pregnancy Association.
 2. Gray CJ, Shanahan MM. (2019). Breech Presentation. StatPearls. StatPearls Publishing.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu