Kako ublažiti bolove i ostale tegobe nakon poroda?

trudnica-trbuh

Tegobe poput bolova, krvarenja, inkontinencije, krvavog ili smeđeg iscjetka i hemeroida česta su pojava nakon poroda. Bolovi su posebice očekivani nakon epiziotomije, tj. rezanja međice te će oslabiti nakon nekoliko tjedana. Pročitajte kako možete olakšati tegobe za vrijeme dok se tijelo vraća u prvotno stanje.

Tegobe nakon poroda

Ako su oboje zdravi, majka i dijete nakon porođaja napuštaju bolnicu unutar 24 sata. Oporavak kod kuće je brz, no najbolje je biti pripremljen kako bi tekao bez ikakvih komplikacija i što ugodnije.

Nakon poroda mogu se javiti sljedeće tegobe:

  • smanjeni osjet mokraćnog mjehura i inkontinencije,
  • krvarenja (lohije) uz ugruške i do 6 tjedana nakon porođaja,
  • bolovi zbog zarastanja rane i peckanje prilikom mokrenja,
  • smeđi ili žutosmeđi, sluzavi iscjedak,
  • bolovi u donjem dijelu trbuha zbog vraćanja maternice na prijašnju veličinu,
  • hemeroidi koji se s vremenom povlače.

Ublažavanje tegoba

Prvih nekoliko dana nakon porođaja, pojačano stvaranje mokraće i krvarenje može stvarati neugodu i nesigurnost te je važno koristiti higijenske uloške ili higijenske gaćice. Zarastanje rane također će uzrokovati bolove i peckanje.

Pri umanjivanju osjetljivosti pomaže pranje područja oko rodnice toplom vodom, 2 do 3 puta dnevno, a bolove od epiziotomije ublažit će sjedeće kupke nekoliko puta dnevno. Bol je moguće ublažiti i lijekovima protiv bolova ukoliko majka ne doji.

Hemeroidi se mogu liječiti toplim sjedećim kupkama, dok će bol prilikom sjedenja olakšati sjedenje na jastuku. Bolovi u donjem dijelu trbuha nestat će nakon nekoliko dana kada se maternica vrati na svoju prijašnju veličinu, a duboko disanje pomoći će da bolovi popuste.

Ukoliko želite doznati više o ublažavanju inkontinencije, pročitajte naš tekst ovdje.

Jednostavan trik za ublažavanje bolova nakon poroda

Jednostavan, ali učinkovit trik s ovim uloškom je i mogućnost hlađenja rane kod upale. Uložak je potrebno namočiti i staviti u zamrzivač. Povremeno korištenje hladnog uloška ublažava bolove i peckanje u vaginalnom području te pruža ugodu. Ovaj trik odličan je olakšanje boli u predjelu gdje je napravljena epiziotomija (rezanje međice).

Ohlađeni uložak preporučljivo je koristiti u intervalima tijekom ljetnih mjeseci ili kod jakih bolova vezanih isključivo uz ranjenost područja nakon poroda. Važno je ne pretjerivati jer dulje izlaganje područja maternice i mjehura hladnoći nikako nije zdravo. 

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako ublaziti bolove poslije poroda, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako ublažiti bolove i ostale tegobe nakon poroda?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.