Krvarenje nakon poroda (lohije): Proces koji čeka svaku novopečenu majku! Evo koliko traje, što je prejako i kako smanjiti rizik od infekcije

Krvarenje nakon poroda

Krvarenje nakon poroda ili lohije neizostavan je proces koji čeka svaku ženu nakon poroda, neovisno o tome je li žena rodila vaginalnim ili carskim putem.

U prosjeku traje 4 – 6 tjedana, tijekom kojih se organizam čisti od zaostalih komadića posteljice (tijelo se oslobađa sloja sluznice maternice koja je bila zadebljana), a maternica se vraća u položaj prije trudnoće.

Krv može teći ravnomjerno, poput snažnije menstruacije, no može doći i do naglih izljeva (što u prvim danima nakon poroda nije ništa zabrinjavajuće).

Premda je krvarenje uglavnom bezopasno, u nekim situacijama potrebna je liječnička intervencija.

Koliko traje krvarenje nakon poroda?

Prvih je nekoliko dana nakon poroda jače krvarenje koje podsjeća na obilniju menstruaciju sasvim normalno.

Krv je najčešće svijetlocrvene boje, dok sa slabljenjem krvarenja boja prelazi u smeđu, do krajnjeg žuto-bijelog iscjetka kojim postporođajno krvarenje završava.

Međutim, vrlo je bitno prepoznati kada je krvarenje ipak prejako.

Stoga vam donosimo smjernice na temelju kojih možete odrediti ozbiljnost vaginalnog krvarenja:

  • blago krvarenje – ako tijekom tri sata natopite manje od jednog uloška ili uočite svega nekoliko kapi
  • umjereno krvarenje – ako tijekom tri sata natopite jedan uložak
  • ozbiljno krvarenje – ako tijekom 1 – 2 sata natopite jedan ili više uložaka.
Koliko traje krvarenje nakon poroda
FOTO: Shutterstock

Krvarenje u prvih 24 sata nakon poroda može biti iznimno jako, a krv je uglavnom svijetlocrvene boje te pomiješana s ugrušcima.

U sljedećih šest dana nakon poroda intenzitet krvarenja trebao bi oslabiti, a krv može biti tamnosmeđa ili ružičasto-crvena.

Desetak dana nakon poroda trebali biste imati svijetlosmeđi ili ružičasto-crveni iscjedak koji ne bi trebao biti pretjerano obilan. Ponekad se krvarenje može pojačati ako ste bili aktivniji.

Tijekom trećeg i četvrtog tjedna nakon poroda gubitak krvi trebao bi biti minimalan. Iscjedak može biti svijetlocrveni, a možete očekivati i potpuni prestanak krvarenja.

Nakon šest tjedana od poroda mogu se još povremeno javljati smeđi, crvenkasti ili žuti iscjedak.

Krvni ugrušci nakon poroda

Ponekad ćete možda na ulošku uočiti veće krvne ugruške koji su uglavnom bezopasni jer se radi o komadićima posteljice kojih se organizam pokušava riješiti.

Drugi razlog stvaranja ugrušaka leži u antikoagulansima. Tijelo obično oslobađa antikoagulanse (sredstva koja sprječavaju zgrušavanje krvi), ali ako je krvarenje obilno, nema dovoljno vremena da antikoagulansi djeluju pa se pojavljuju krvni ugrušci (ponekad čak veličine golf loptice).

Kada trebate kontaktirati liječnika?

Ponekad se pored krvnih ugrušaka pojavljuju i neugodni simptomi koji ih prate, a najčešće upućuju na infekciju:

Simptomi poput osjećaja pritiska u prsima, gubitka teka, iznenadne i snažne glavobolje te oticanja ili intenzivne boli u jednoj nozi mogu upućivati na sistemsko ugrušavanje krvi te mogu dovesti do teških stanja poput plućne embolije i srčanog udara.

lohije
FOTO: Shutterstock

Krvarenje nakon poroda – liječenje i oporavak

Posteljica ili placenta je organ koji hrani dijete za vrijeme trudnoće. Nerijetko se pretjerano krvarenje zna nastaviti ako se organizam nije riješio zaostalih dijelova posteljice, zbog kojih se uterus ne može vratiti u položaj prije trudnoće.

U toj će vas situaciji liječnik vjerojatno uputiti na pretragu ultrazvukom kako bi se otkrilo što je uzrok krvarenja.

Izbacivanje zaostalih komadića posteljice može se potaknuti lijekovima za stezanje maternice koji izazivaju kontrakcije, a ponekad je ipak potrebna kiretaža.

Premda krvarenje u prvih šest tjedana nakon poroda ne možete zaustaviti, postoje metode uz pomoć kojih isto možete ublažiti te smanjiti rizik od nastanka infekcije:

  • nikako nemojte koristi tampone kako biste zaustavili krvarenje
  • pijte puno tekućine (voda)
  • izbjegavajte teže fizičke aktivnosti
  • kada sjedite ili ležite, držite noge na povišenom mjestu
  • vodite računa o higijeni ruku te ne dodirujte često šavove ako ste rodili carskim rezom
  • ako je prilikom poroda došlo do pucanja međice (tkivo između vaginalnog otvora i anusa), vodite računa o čistoći i suhoći tog mjesta; izbjegavajte koristiti agresivne gelove za tuširanje
  • izbjegavajte spolni odnos dok krvarenje ne prestane.

Budući da tijelu treba devet mjeseci kako bi se postupno pripremilo za porod, potrebno je određeno vrijeme kako bi se oporavilo od istog.

Ako primijetite bilo kakve pojave koje vas zabrinjavaju, ne ustručavajte se obratiti svojem liječniku.

Zapamtite da pravovremena reakcija spašava život i utječe na zdravlje u budućnosti.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu