Stručno odobrava

,

Krvarenje nakon poroda – trajanje, liječenje i oporavak

porod - oporavak nakon poroda

Postporođajno krvarenje ili lohije neizostavan je proces koji čeka svaku ženu nakon poroda. Neovisno je o tome je li žena rodila vaginalnim ili carskim putem.

U prosjeku traje od 4 – 6 tjedana tijekom kojih se organizam čisti od zaostalih komadića posteljice (tijelo se oslobađa sloja sluznice maternice koja je bila zadebljana), a maternica se vraća u položaj prije trudnoće.

Krv može teći ravnomjerno, poput snažnije menstruacije, no može doći i do naglih izljeva (što u prvim danima nakon poroda nije ništa zabrinjavajuće).

Premda je krvarenje uglavnom bezopasno, u nekim situacijama potrebna je liječnička intervencija.

carski rez oporavak

Koliko traje krvarenje nakon poroda?

Prvih nekoliko dana nakon poroda jače krvarenje koje podsjeća na obilniju menstruaciju je sasvim normalno.

Krv je najčešće svijetlocrvene boje, dok sa slabljenjem krvarenja boja prelazi u smeđu do krajnjeg žuto-bijelog iscjetka kojim postporođajno krvarenje završava.

Međutim vrlo je bitno prepoznati kada je krvarenje ipak prejako, stoga vam donosimo smjernice na temelju kojih možete odrediti ozbiljnost vaginalnog krvarenja:

 • blago krvarenje – ako tijekom 3 sata natopite manje od jednog uloška ili uočite svega nekoliko kapi,
 • umjereno krvarenje – ako tijekom 3 sata natopite 1 uložak,
 • ozbiljno krvarenje – ako tijekom 1 ili 2 sata natopite 1 ili više uložaka.

Krvarenje u prvih 24 sata nakon poroda može biti iznimno jako, a krv je uglavnom svijetlo-crvene boje te pomiješana s ugrušcima.

U sljedećih 6 dana nakon poroda intenzitet krvarenja trebao bi oslabjeti, a krv može biti tamno smeđa ili ružičasto-crvena.

Desetak dana nakon poroda trebali biste imati svijetlo- smeđi ili ružičasto-crveni iscjedak koji ne bi trebao biti pretjerano obilan. Ponekad se krvarenje može pojačati ako ste bili aktivniji.

Tijekom trećeg i četvrtog tjedna nakon poroda gubitak krvi trebao bi biti minimalan. Iscjedak može biti svijetlo crveni, a možete očekivati i potpuni prestanak krvarenja.

Nakon 6 tjedana od poroda mogu se još povremeno javljati smeđi, crvenkasti ili žuti iscjedak.

Krvni ugrušci nakon poroda

Ponekad ćete možda na ulošku uočiti veće krvne ugruške koji su većinom bezopasni jer se radi o komadićima posteljice kojih se organizam pokušava riješiti.

Drugi razlog stvaranja ugrušaka leži u antikoagulansima. Tijelo obično oslobađa antikoagulanse (sredstva koja sprječavaju zgrušavanje krvi), međutim ako je krvarenje obilno – nema dovoljno vremena da antikoagulansi djeluju stoga se pojavljuju krvni ugrušci (ponekad čak veličine golf loptice).

Kada trebate pozvati svog liječnika?

Ponekad se pored krvnih ugrušaka pojavljuju i neugodni simptomi koji ih prate, a najčešće upućuju na infekciju. Neki od tih simptoma su:

 • krv jarkocrvene boje trećeg dana nakon poroda,
 • izrazito jako krvarenje nakon 10-og postporođajnog dana,
 • otežano disanje,
 • iznimno jake glavobolje,
 • povišena tjelesna temperatura,
 • vaginalni iscjedak neugodna mirisa,
 • gubitak svijesti.

Simptomi poput: osjećaja pritiska u prsima, gubitka teka, iznenadne i snažne glavobolje, te oticanja ili intenzivne boli u jednoj nozi mogu upućivati na sistemsko ugrušavanje krvi te mogu dovesti do teških stanja poput plućne embolije i srčanog udara.

Krvarenje nakon poroda – liječenje i oporavak

Posteljica ili placenta je organ koji hrani dijete za vrijeme trudnoće. Nerijetko se pretjerano krvarenje zna nastaviti ako se organizam nije riješio zaostalih dijelova posteljice, zbog kojih se uterus ne može vratiti u položaj prije trudnoće.

U toj situaciji liječnik će vas vjerojatno uputiti na pretragu ultrazvukom kako bi se otkrilo što je uzrok krvarenja.

Izbacivanje zaostalih komadića posteljice može se potaknuti lijekovima za stezanje maternice koji izazivaju kontrakcije, a ponekad je ipak potrebna kiretaža.

Premda krvarenje u prvih 6 tjedana nakon poroda ne možete zaustaviti, postoje metode uz pomoć kojih krvarenje možete ublažiti te smanjiti rizik od nastanka infekcije:

 • nikako nemojte koristi tampone kako biste zaustavili krvarenje
 • pijte puno tekućine (voda),
 • izbjegavati teže fizičke aktivnosti,
 • kada sjedite ili ležite držite noge na povišenom mjestu,
 • vodite računa o higijeni ruku te ne dodirujte često šavove ako ste rodili carskim rezom,
 • ako je prilikom poroda došlo do pucanja međice (tkivo između vaginalnog otvora i anusa) – vodite računa o čistoći i suhoći tog mjesta, izbjegavajte koristiti agresivne gelove za tuširanje,
 • izbjegavajte spolni odnos dok krvarenje ne prestane.

Budući da tijelu treba 9 mjeseci kako bi se postupno pripremilo za porod, potrebno je određeno vrijeme kako bi se oporavilo od poroda.

Ako primijetite bilo kakve pojave koje vas zabrinjavaju, ne ustručavajte se obratiti svojem liječniku. Zapamtite da pravovremena reakcija spašava život i utječe na zdravlje u budućnosti.

Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu