Rani znakovi raka jajnika: Više od 70 % dijagnoza postavi se prekasno! Obratite pozornost na ovo

Rani znakovi raka jajnika

Dugo vremena se rak jajnika smatrao “tihim ubojicom” s malo ranih simptoma, ako ih uopće i ima. No, pokazalo se da rak jajnika možda nije tako skriven kao što se nekad mislilo. Postoje rani znakovi bolesti koje je važno prepoznati.

Razlog zašto je to bitno je u nesretnoj činjenici da se više od 70 % žena s rakom jajnika dijagnoza postavi kada je rak uznapredovao i ima lošiju prognozu.

  • Petogodišnja stopa preživljenja (postotak žena koje prežive pet ili više godina nakon dijagnoze) za ranu fazu raka jajnika je oko 80 – 90 %.
  • Petogodišnja stopa preživljenja za rak jajnika u uznapredovalom stadiju varira oko 28 – 40%.

Žene su sklone ignorirati rane znakove raka jajnika ili misle da su njihovi simptomi jednostavno povezani sa starenjem, debljanjem ili drugim manje ozbiljnim problemima, a to je ono što čini rak jajnika tako teškim za rano otkrivanje kada je najizlječiviji.

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava se 8. svibnja svake godine. Ovo je dan kada se naglašava problem raka jajnika diljem svijeta, kako bi se izjasnilo što treba učiniti da bismo dosegli svijet u kojem nijedna žena ne umire od raka jajnika.

Ozbiljno shvaćanje simptoma raka jajnika također je važno jer trenutno ne postoji metoda probira za rak jajnika za žene koje nemaju simptome i nemaju obiteljsku povijest ili BRCA genetske mutacije (koje ih izlažu većem riziku od razvoja istog).

Rani znakovi raka jajnika

Dok simptomi raka jajnika mogu biti nejasni, ključno je obratiti pozornost na to koliko dugo simptomi traju.

Bitno je porazgovarati s liječnikom ako su simptomi trajni – ne dolaze i nestaju, ne nestaju unutar 1 – 3 tjedna ili lijekovi koji se izdaju bez recepta ne pomažu u ublažavanju tegoba.

Prepoznavanjem ovih ranih simptoma žene mogu imati priliku uhvatiti – i liječiti – bolest prije nego što napreduje.
Stalni osjećaj nadutosti i sitosti jedan je od najčešćih ranih znakova raka jajnika
FOTO: Shutterstock

Napuhnutost

Gotovo svaka žena iskusila je nadutost, neugodan osjećaj punoće u trbuhu. Iako je normalno osjećati se napuhnuto, osobito oko menstrualnog ciklusa, stalna nadutost koja traje svaki dan dulje od tri tjedna nije.

Stalni osjećaj nadutosti i sitosti jedan je od najčešćih ranih znakova raka jajnika. A nadutost popraćena trbušnom distenzijom (vidljivo oticanje trbuha) može biti znak da postoji problem.

Zatvor

Problemi s probavnim sustavom mogu se povezati sa svime, od stresa i tjeskobe do sindroma iritabilnog crijeva i raka jajnika. Zatvor je jedan od najčešćih simptoma raka jajnika. Trebali biste biti posebno zabrinuti ako početne mjere koje poduzmete ne ublaže novi zatvor.

Pacijenti također mogu doživjeti želučane tegobe, proljev i druge probavne promjene. Važno je obratiti pozornost na sve promjene u crijevnim navikama. Neki gastrointestinalni problemi mogu se pojaviti kao rezultat rastućeg tumora koji vrši pritisak na obližnje organe, kao što je crijevo.

Dugotrajna bol

Stalni pritisak u abdomenu i zdjelici ili bol u donjem dijelu leđa koja traje dulje od tri tjedna mogu signalizirati problem. Ovaj nejasni simptom raka jajnika može pratiti bilo koji broj drugih zdravstvenih problema. Važno je obratiti pozornost ako bol nikad prije nije doživljena, nema perioda u kojem nije prisutna i ne može se lako pripisati drugim čimbenicima.

Ako se bol smanji kada se stres ublaži, tada su i simptomi vjerojatno povezani sa stresom. Ako se bol smanji ili poveća kada se unesu neke namirnice, to je vjerojatno problem povezan s probavnim sustavom.

Može biti jako teško razlikovati simptome raka jajnika od gastrointestinalnih problema ili problema povezanih sa stresom te zato toliko žena odlazi kod brojnih stručnjaka prije nego što im se konačno postavi dijagnoza.

urinarni simptomi povezani s rakom jajnika
FOTO: Shutterstock

Promjena s mokrenjem

Tipično, kada žene dožive probleme s mokrenjem, poput boli pri mokrenju ili hitnosti, često misle da se radi o infekciji mokraćnog sustava. Najčešće i jest.

Problemi povezani s mjehurom također mogu signalizirati ginekološki ili reproduktivni problem, poput raka jajnika.

Specifični urinarni simptomi povezani s rakom jajnika uključuju sljedeće:

Ako su ovi urinarni simptomi novi i traju više od nekoliko dana, to je problem o kojem treba porazgovarati s liječnikom.

Poteškoće s prehranom

Gubitak apetita čest je rani simptom raka jajnika. Osim gubitka apetita, rani znakovi raka jajnika uključuju brzi osjećaj sitosti i poteškoće s dovršavanjem čak i malih obroka. Ako je ovo novi simptom kod vas, obratite se svojem liječniku.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. 6 Early Signs of Ovarian Cancer. (2021). Women&Infants.
  2. World Ovarian Cancer Day. Ovarian Cancer Action.
  3. 5 Early Signs of Ovarian Cancer. RUSH.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu