BRCA testiranje: Može otkriti rak dojke u ranoj fazi koja se lakše liječi! Evo o kakvom je testiranju riječ, gdje se provodi i koja je cijena

BRCA testiranje

Posljednjih je godina napredak u genetskom testiranju revolucionirao zdravstvo kako bi dao neprocjenjiv uvid u nasljedna stanja. Među tim otkrićima, BRCA testiranje ističe se kao nužan alat u procjeni rizika pojedinca za određene vrste raka.

U nastavku otkrivamo što je BRCA testiranje.

testiranje BRCA gena
FOTO: Shutterstock

Što je BRCA testiranje?

BRCA testiranje, skraćeno od breast cancer gene testing, specijalizirani je genetski test dizajniran za prepoznavanje mutacija u genima BRCA1 i BRCA2. Ovi geni su odgovorni za proizvodnju proteina koji suzbijaju rast tumora.

Kada su mutirani, rizik od razvoja raka dojke, jajnika i drugih vrsta raka značajno se povećava.

Geni BRCA1 i BRCA2

Geni BRCA1 i BRCA2 ključni su igrači u obrani tijela od raka. Daju upute za stvaranje proteina koji pomažu u regulaciji rasta stanica i sprječavaju abnormalnu diobu stanica. Mutacije u tim genima mogu dovesti do većeg rizika od razvoja raka dojke, jajnika, prostate i gušterače.

BRCA1 gen

Gen BRCA1 nalazi se na 17. kromosomu i ključan je u sprječavanju nekontroliranog rasta stanica. Mutacije u BRCA1 snažno su povezane s povećanim rizikom od raka dojke i jajnika, osobito kod žena.

BRCA2 gen

Gen BRCA2, koji se nalazi na kromosomu 13, ključan je za popravak oštećene DNK. Mutacije u BRCA2 također mogu dovesti do povećanog rizika od raka dojke, jajnika i drugih vrsta raka, iako u nešto manjoj mjeri od mutacija BRCA1.

gensko testiranje BRCA
FOTO: Shutterstock

Tko bi trebao razmotriti testiranje BRCA gena?

U nastavku saznajte tko bi trebao razmozriti gensko testiranje BRCA.

  • obiteljska povijest BRCA mutacija – osobe s obiteljskom poviješću mutacija BRCA1 ili BRCA2, osobito u prvom koljenu, glavni su kandidati za testiranje; to uključuje osobe s višestrukim rođacima kojima je dijagnosticiran rak dojke, jajnika ili neki drugi rak
  • rani početak raka dojke ili jajnika – ako ste vi ili vaš bliski rođak oboljeli od raka dojke prije 50. godine života ili raka jajnika u bilo kojoj dobi, preporučuje se testiranje na BRCA
  • rak dojke kod muškaraca – muškarci s poviješću raka dojke izloženi su povećanom riziku od nošenja BRCA mutacija i trebali bi razmisliti o testiranju
  • prethodni rezultati BRCA testa – ako je član obitelji prethodno bio pozitivan na BRCA mutaciju, ključno je da se drugi rođaci testiraju kako bi procijenili vlastiti rizik.

Proces testiranja BRCA

BRCA testiranje obično uključuje jednostavan uzorak krvi ili sline, koji se zatim šalje u specijalizirani laboratorij na analizu. Genetski savjetnici ili pružatelji zdravstvenih usluga raspravljat će o rezultatima i dati smjernice o sljedećim koracima na temelju ishoda.

BRCA testiranje – HZZO

BRCA testiranja (BRCA1 i BRCA2 testiranje) provode se na zahtjev onkologa, a uputnicu za testiranje, na preporuku specijalista, izdaje liječenih obiteljske medicine, dok troškove pokriva HZZO.

Ako želite napraviti BRCA testiranje, cijena u privatnim klinikama kreće se 400 – 600 eura.

BRCA testiranje - HZZO
FOTO: Shutterstock

Zašto je BRCA testiranje važno?

Znanje je moć, pogotovo kada je vaše zdravlje u pitanju. BRCA testiranje osnažuje pojedince s ključnim informacijama o njihovoj genetskoj predispoziciji za određene vrste raka.

Naoružani ovim znanjem, pacijenti i njihovi liječnici mogu implementirati personalizirane strategije prevencije i probira, potencijalno otkrivajući rak u ranoj fazi koja se lakše liječi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu