Noćno znojenje kod muškaraca – mogući uzroci i liječenje

Noćno znojenje

Noćno znojenje kod muškaraca jedno je od čestih upita s kojima se suočavaju liječnici obiteljske medicine. Što se točno smatra noćnim znojenjem?

Tijekom godina je iz stručne literature proizašlo više definicija koje su se mijenjale ili međusobno nadopunjavale – noćno znojenje je ponavljano znojenje tijekom prethodnog mjeseca koje ponekad zahtijeva promjenu vlažne odjeće ili čak posteljine.

Regulacija znojenja je kompleksni mehanizam pod utjecajem termoregulatornog centra u mozgu. Znojenje pomaže tijelu da se ohladi i snizi povišenu tjelesnu temperaturu koja može biti rezultat izloženosti okolišnoj toplini (ljeto, previše odjeće ili pokrivača) i proizvodnje topline mišićnom aktivnošću.

No kad je osoba u infekciji, ima autoimunu ili malignu bolest, otpuštanje upalnih čimbenika imunosnog sustava najprije podiže prag tzv. termoneutralne zone u mozgu uzrokujući tresavicu i zimicu čime se podiže tjelesna temperatura, a kad se upalni čimbenici vrate na normalne razine organizam se nastoji ohladiti znojenjem.

Također je uočeno svakodnevno variranje tjelesne temperature i znojenje se najrjeđe događa tijekom noći.

Noćno znojenje glave i vrata

Pacijenti se obično jave zbog znojenja u području glave i vrata te prsa, rjeđe cijelog tijela. U većini slučajeva anksioznost je među vodećim uzročnicima. U nastavku možete pročitate one češće i nešto rjeđe uzroke, a bitno je javiti se svom liječniku ukoliko vas počne jako zabrinjavati i ako nikad do sad niste imali takvih simptoma.

Noćno znojenje kod muškaraca – uzroci

Noćno znojenje u krevetu
Foto: Photo Secrets

Najčešći uzroci noćnog znojenja su dobroćudni i pojavljuju se zbog nemedicinskih razloga, ali potrebno je spomenuti i one ozbiljne i puno rjeđe uzroke koji zahtijevaju medicinsku pažnju.

Anksioznost i stres

Akutno i kronično stanje anksioznosti pojačava osjetljivost i reakciju znojnih žlijezdi. Osobe tijekom dana prati stalan osjećaj brige i napetosti, imaju poteškoća s kvalitetom sna, pojačanu iritabilnosti, osjećaj umora i slabosti.

Svakodnevni život bude narušen, a nedovoljno sna povezano sa znojenjem samo zatvara cijeli krug koji se naizgled čini bez izlaza.
Potrebno je potražiti liječničku ili psihološku pomoć kako bi se osoba naučila nositi sa stresom i spriječila utjecaj na život.

Hiperhidroza

Često se ne zna što je okidač hiperhidroze, tj. pojačanog znojenja, ali nastaje zbog poticaja znojnih žlijezdi na izlučivanje iako ne postoji razlog (sekundarna hiperhidroza može imati neko medicinsko stanje u podlozi).

U terapiji budu prepisani antiperspiranti, lijekovi koji blokiraju živce za znojne žlijezde ili injekcije botoksom u znojne žlijezde. Kirurški je moguće ukloniti te znojne žlijezde ili živce koji ih inerviraju.

Lijekovi

Određeni lijekovi mogu imati noćno znojenje kao nuspojavu: triciklički antidepresivi, kortikosteroidi, aspirin, antipsihotici, lijekovi za šećernu bolesti te hormonske terapije. Potrebno je savjetovati se s liječnikom i naći zamjensku terapiju ukoliko prvotno uzrokuje neugodne simptome.

Snižena razina testosterona

S godinama pada proizvodnja testosterona u organizmu koja može prouzročiti hormonsku neravnotežu te kao što kod žena postoji menopauza, kod muškaraca je tzv. andropauza – razdoblje opadanja mišićne snage, smanjenog libida, čestih promjena raspoloženja (depresija i iritabilnost), pojave erektilne disfunkcije te noćnog znojenja. Ukoliko simptomi postanu teški, moguće je uvođenje nadomjesne terapije testosteronom.

Drugi hormonski uzroci

Hipertireoza, šećerna bolest (pojava noćnih hipoglikemija – pad šećernog tlaka) ili endokrini tumori poput feokromocitoma (zloćudni tumor nadbubrežne žlijezde) mogu biti uzročnici noćnog znojenja.

Infekcije

Zaraza nekim patološkim mikroorganizmom dovodi do promjena u tjelesnoj temperaturi pa tako i znojenja. Za noćno znojenje karakteristična je tuberkuloza i HIV, infektivna mononukleoza, gljivične infekcije i endokarditis.

Zloćudne novotvorine

Limfomi i leukemije su jedni od ozbiljnih i teških uzročnika noćnog znojenja, često povezani s gubitkom tjelesne težine. Svakako ne pripadaju u grupu koja se prva promatra kad se javi osoba s noćnim znojenjem, no treba imati na umu ako postoje nepravilnosti u broju krvnih stanica te prilikom davanja prave dijagnoze.

Članak uređen:

Izvori:

  1. James W. Mold, Barbara J. Holtzclaw, Laine McCarthy. Night Sweats: A Systematic Review of the Literature. The Journal of the American Board of Family Medicine. 2012, 25 (6) 878-893.
  2. What Causes Night Sweats in Men? healthline.
  3. Anthony J. Viera, Michael M. Bond, Scott W. Yates. Diagnosis Night Sweats. Am Fam Physician. 2003 Mar 1;67(5):1019-1024

Ocijenite članak

4.13 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Noćno znojenje kod muškaraca – mogući uzroci i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.