Muškarci koji rade ove 3 stvari smanjuju rizik od više vrsta raka! Novo istraživanje trebalo bi se koristiti u kreiranju politike javnog zdravstva

muškarci koji džogiraju, plivaju ili bicikliraju mogu smanjiti rizik od devet vrsta raka

Njemačka novinska agencija dpa prenosi rezultate studije koji pokazuju da muškarci koji džogiraju, plivaju ili bicikliraju mogu smanjiti rizik od devet vrsta raka.

Istraživači su otkrili da muškarci s dobrom kardiorespiratornom kondicijom imaju daleko manju vjerojatnost da će razviti rak glave i vrata, želuca, gušterače, jetre, crijeva, rektuma, bubrega, pluća i jednjaka.

Kardiorespiratorna kondicija odnosi se na sposobnost osobe da radi aerobne vježbe, poput trčanja, vožnje biciklom i plivanja kroz dulje razdoblje.

Studija na muškarcima koji su služili vojni rok

Nova studija, objavljena u British Journal of Sports Medicine, obuhvaća rezultate koje su sakupili stručnjaci iz Švedske praćenjem više od milijun muškaraca koji su imali u prosjeku 33 godine. Sudionici su služili vojni rok u Švedskoj između 1968. i 2005.

Na početku regrutacije muškarci su prošli niz testova koji su procjenjivali više čimbenika, uključujući njihovu visinu, težinu, krvni tlak, snagu mišića i kardiorespiratornu spremnost.

Tijekom razdoblja praćenja oko 84.000 ih je dobilo rak.
Na početku regrutacije muškarci su prošli niz testova koji su procjenjivali više čimbenika
FOTO: Shutterstock

Istraživači su ustanovili da su muškarci s višom razinom kardiorespiratorne kondicije u odnosu na one s niskom razinom imali:

  • 19 % manje šanse za razvoj raka glave i vrata
  • 39 % manju vjerojatnost da će razviti rak jednjaka
  • 21 % manje šanse za razvoj raka želuca
  • 40 % manje šanse za rak jetre
  • 18 % manje šanse za razvoj raka crijeva i 5 % manje šanse za razvoj raka rektuma
  • 20 % manje šanse za razvoj raka bubrega
  • 42 % manje šanse za razvoj raka pluća
  • 12 % manje šanse za razvoj raka gušterače.

Autori su napisali:

Ovi rezultati mogli bi se koristiti u kreiranju politike javnog zdravstva, dodatno jačajući poticaj za promicanje intervencija usmjerenih na povećanje kardiorespiratorne sposobnosti kod mladih.

Istraživači su otkrili da je veća kardiorespiratorna sposobnost povezana s blagim (7 %) povećanim rizikom od raka prostate i 31 % većim rizikom od raka kože.

Prethodno istraživanje koje je ispitivalo isti skup podataka sugeriralo je da blagi porast rizika od raka prostate nije bio povezan s višom stopom agresivnog raka prostate ili smrti od raka prostate, a mogao bi se pripisati većem broju pregleda. Autori su sugerirali da se veća stopa raka kože može objasniti većom izloženošću UV zračenju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu