Ječmenac na oku – uzroci, simptomi i liječenje

jecmenac

Ječmenac na oku je crvena, bolna gruda blizu ruba vašeg kapka, koja može izgledati kao čir ili prištić. Ječmenac je ispunjen gnojem, a najčešće se stvara na vanjskoj strani, iako se može formirati i na unutarnjem dijelu kapka. Poput svih dlaka i trepavice rastu iz folikula (jamica u koži). Te se jamice često mogu inficirati. Uzročnik te infekcije obično je stafilokok.

Na rubu kapka razvija se bolan otok oko korijena trepavice. Na otoku se javlja bijela gnojna glavica koja se zove ječmenac. Nakon nekoliko dana ječmenac pukne, bol popusti i trepavica otpadne

U većini slučajeva, ječmenac će nestati nakon nekoliko dana, no možda će biti bolan ili će vam stvarati nelagodu, te je u tom slučaju najbolje na njega staviti vruće obloge.

Ječmenac u prosjeku traje od 7 dana do 10 dana. Međutim ječmenci se često vraćaju u kratkom vremenskom razdoblju. U kapcima se može stvoriti i nekoliko ječmenaca. To se događa zato što su se bakterije koje su uzrokovale prvi ječmenac proširile.

NYU Langone Medical Center je 2015. godine izdao zanimljivu studiju, koja nije bila previše opsežna, ali su njezini rezultati svakako dovoljno zanimljivi da bi se pokrenule veće studije vezane uz infekcije oka. Prema navedenoj studiji kontaktne leće značajno utječu na zajednice bakterija koje žive na našim očima. Upravo takve promjene doprinose razvoju očnih infekcija i upala.

Pretpostavlja se da kontaktne leće prije nego što ih stavimo na oči ”pokupe” bakterije iz okoline. Prema rezultatima studije, površina oka kod osoba koje nose kontaktne leće sadrži gotovo tri puta više specifičnih vrsta bakterija, nego kod osoba koje ne nose kontaktne leće. Bakterijske zajednice na površini oka više odgovaraju bakterijama s kapaka.

Stoga nije nemoguće da vam se prilikom ili nakon ječmenca javljaju i druge infekcije oka. Nagomilavanje bakterija koje su prvi put uzrokovale ječmenac, svakako može imati neugodne posljedice za vaše oči. Osobama koje pate od ječmenca, ne preporučuje se nošenje kontaktnih leća.

Uzroci ječmenca na oku

Ječmenac je najčešće uzrokovan bakterijama, osobito bakterijom Staphylococcus. Dodirivanje očiju neopranim rukama može prenijeti bakterije na kapke.

Kronična upala uz rub kapka nazvana blefaritis, može uzrokovati formaciju ječmenca. Blefaritis može biti povezan sa seboreičnim dermatitisom i rozacejom, stanjem kože koje karakterizira crvenilo lica.

Simptomi ječmenca na oku

Najčešći znakovi i simptomi ječmenca su:

  • bolna gruda, nalik na prištić ili čir,
  • bol u kapku,
  • oticanje kapka,
  • kraste oko kapka.

Osim ječmenca, čiji su simptomi navedeni, osoba može razviti i halazion, vrstu ječmenca koja je prešla u kroničnu fazu. Halazion nastaje kada postoji blokada u žlijezdama na rubu kapaka, odmah iza trepavica. Halazion izaziva pretjerano suzenje očiju, a ako je dovoljno velik može smanjiti oštrinu vida

Žlijezda može biti inficirana bakterijama, koje mogu uzrokovati crveni i natečeni kapak. Za razliku od ječmenca, chalazion se najčešće nalazi u unutarnjoj strani kapka.

Kada je potrebno posjetiti liječnika zbog ječmenca na oku?

Većina ječmenaca je bezopasna za vaše oči i neće utjecati na vaš vid. Pokušajte ga sami izliječiti stavljanjem toplih obloga na kapke 10 do 15 minuta nekoliko puta na dan. Obratite se svojem liječniku ako ne osjetite poboljšanje nakon 48 sati ili ako se crvenilo i oticanje počine širiti izvan vašeg kapka.

Liječničku pomoć trebate potražiti ako ječmenac nije prsnuo ili se nije povukao nakon 3 dana, u slučaju da vam se ječmenac često pojavljuje ili jako naraste, te ako je samo oko crveno i postoji iscjedak.

Prevencija

Otpornost na infekciju možete povećati redovitom tjelovježbom, prevladavanjem stresa i zdravom prehranom. Ječmenac na oku je zarazan, stoga osoba koja ima ječmenac ne smije rabiti tuđe ručnike i mora ih svakodnevno mijenjati te ne smije koristiti tuđu kozmetiku, a poglavito kozmetiku za oči (maskara, tuš za oči, sjenilo, četkice). 

Ako živite s nekim tko ima bilo kakvu bakterijsku infekciju, pripazite da ne dodirujete oči nakon što ste dodirnuli tu osobu. Uvijek operite ruke nakon kontakta s osobom koja ima bilo kakvu infekciju. Nemojte koristiti šminku npr. maskaru s osobom koja ima ječmenac. 

blefaritis
Blefaritis

Liječenje ječmenca na oku

U većini slučajeva, ječmenac ne zahtijeva poseban tretman i najčešće nestaje sam od sebe. Ako vaš ječmenac na oku dugo traje i postaje sve bolniji, liječnik vam može preporučiti antibiotike ili operaciju.

Operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom i opravak je brz, a komplikacije minimalne. Međutim, operacija je ipak zadnja mjera u liječenju ječmenca. 

Ako imate ječmenac nemojte pokušavati iscijediti gnoj iz njega jer tako možete uzrokovati infekcije. Stavite topli oblog na zatvorene oči za ublažavanje bolova, a kada ručnik izgubi toplinu ponovite.

Ako nosite leće, održavajte ih čistima i trudite se uvijek održavati čistoću očiju jer u suprotnom imate veće šanse za dobiti ječmenac ili neku drugu infekciju oka.

Za pacijente koji već imaju razvijene simptome preporučljivo je ne koristiti leće. Paziti na higijenu šminke koju stavljate u blizini očiju. Sama šminka mora biti higijenski čuvana, četkice redovito čišćene. Nemojte ići spavati prije nego skinete šminku. Posavjetujte se sa stručnom osobom po pitanju sredstava koje koristite u tom području.

  • Svaki dan pojedite dva češnja sirova češnjaka kako biste ojačali imunitet.
  • Skuhajte čaj od sljedećih biljaka: vidca (koji će vam pomoći umiriti svaku upalu u tom području), čička ili nevena. Upotrebljavajte obloge od tih čajeva svakih dva sata. Pripazite da oblozi nisu prevrući kako se ne biste opekli.
  • Pijte dvije šalice čaja od crvene pupavice (ehinaceja), čička, pečatnjaka, broćike i paprene metvice kako biste ojačali imunitet.

U liječenju ječmenca na oku svakako vam može pomoći i dodatak vitamina C, flavonoidi te riblje ulje. Budući da kućno liječenje može ublažiti bol, a narodnih recepata nikad dosta – ostavite vaš recept protiv ječmenca u komentaru. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.04 / 5   54

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ječmenac, ječmenac na oku, jacmir na oku, jecmen na oku, jacmir, lijek za ječmen u oku, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu