Čaj vidac – upotreba, ljekovitost, gdje kupiti i cijena

čaj vidac

Vidac (lat. Euphrasia rostkoviana) je ljekovita biljka iz obitelji Orobanchaceae. Čaj vidac tradicionalno se interno koristi u austrijskoj medicini. Svi dijelovi biljke (stabljika, listovi i cvjetovi) su jestivi i koriste se u ljekovite svrhe.

Ime ove biljke potječe od tradicionalne upotrebe za probleme povezane s očima. Travari ju koriste još od srednjeg vijeka, a u drevnim vremenima se smatralo da čaj vidac donosi mentalnu jasnoću i psihičke moći.

Vidac – podrijetlo 

Vidac je zeljasta biljka koja raste na području Sjeverne Amerike, Europe i Azije. Samoniklo raste na livadama i zapuštenim biljnim pokrovima.

Djelomično djeluje kao parazit, crpeći vodu i nutrijente od drugih biljaka u blizini, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline. 

Vidac ima bijele cvjetove sa žutim i ljubičastim šarama, a cvjeta cijelo ljeto. U ljekovite svrhe se koristi cijela biljka koja se skuplja i suši. 

Vidac je zanimljiv jer posjeduje određene aktivne biljne komponente kao što su:

 • luteolin,
 • kvercetin,
 • iridoidi – aukubin. 

Svi ovi spojevi pokazuju određena djelovanja u znanstvenim istraživanja, poput luteolina i kvercetina koji djeluju kao antihistaminici sprječavajući simptome alergija. 

Međutim, spojevi iz kategorije iridoida, poput aukubina, su posebno zanimljivi. In vitro istraživanja, poput rada objavljenog 2017. godine u časopisu Phytochemistry, pokazuju da takvi spojevi imaju snažni antioksidativni učinak i da mogu podupirati zdravlje srca. 

Vidac kao lijek

Vidac ima brojna ljekovita svojstva i najčešće se koristi kao lijek za bolesti očiju. Zbog bogatstva nutrijentima koristi se kao lijek i za druge zdravstvene probleme. 

Vidac može doprinijeti sporijem progresivnom pogoršavanju vida zbog starosti. Smatra se da vidac može biti ljekovit za niz problema i bolesti kao što su:

Osim što se pije kao čaj, može se koristiti i eksterno u obliku obloga kao lijek za bolesti očiju.

vidac

Foto: Photospin

Čaj vidac – upotreba

Biljku vidac možete koristiti topički na različite načine. Možete napraviti ili kupiti kapi za oči od svježeg soka od vidca ili od tinkture od vidca. S čajem od vidca možete ispirati oči ili napraviti obloge za oči.

Za topičku upotrebu možete napraviti čaj na način da ½ čajne žlice suhog vidca prelijete s 2 dl kipuće vode. Nakon 1 – 2 minute čaj procijedite, pustite da se ohladi i ispirite oči 3 – 4 puta dnevno. Od mlakog čaja možete i napraviti obloge koji se drže na kapcima oko 5 minuta.

Ako želite napraviti čaj za unutrašnju primjenu kako biste doprinijeli zdravlju očiju potrebno je 2 čajne žlice suhe biljke ostaviti poklopljeno u 2 dl kipuće vode. Povremeno promiješajte čaj, a zatim procijedite nakon 15 minuta. Čaj se pije svježe skuhan i nezaslađen do tri puta dnevno po jednu šalicu.

čaj vidac

Foto: Photospin

Vidac – tinktura

Od biljke vidac možete napraviti i tinkturu koja se može koristiti za ispiranje očiju. Potrebno je pomiješati 30 kapi tinkture s 250 ml proključale vode i koristiti kada se ohladi.

Kako biste napravili tinkturu potrebno je pomiješati ½ čajne žlice svježeg ili osušenog vidca s 250 ml rakije ili vodke. Smjesu je potrebno promućkati svaka 2 – 3 dana i procijediti nakon mjesec dana.

Ako tinkturu ili tekućinu za ispiranje očiju ne možete napraviti u sterilnim uvjetima radije kupite kapi za oči koje sadrže vidac ili gotovu tinkturu od ove biljke.

Vidac čaj – cijena

Cijena osušenog čaja od vidca ovisi o mjestu gdje ga kupujete, a najčešće cijene su sljedeće:

 • Čaj vidac Suban – 40 g, 15 kn,
 • Kuća čaja Makarska, vidac biljka – 50 g, 13 kn.

Čaj vidac – gdje kupiti?

Čaj vidac možete kupiti u trgovinama zdrave hrane ili ljekarnama. Možete ga naručiti i s internetskih stranica kao što su Tvornica zdrave hrane ili Alternativa webshop. Osušenu ili svježu biljku možete kupiti i od provjerenih travara.

suhi vidac

Foto: Photospin

Vidac – nuspojave

Nisu poznate nikakve nuspojave kada se vidac koristi interno u umjerenim količinama. Oralno uzimanje ove biljke nije preporučeno:

 • trudnicama,
 • dojiljama,
 • osobama koje imaju čir, probleme sa žuči ili jetrom.

Preporučeno je koristiti vidac s oprezom kada se koristi topički za ispiranje oka zbog nesterilnih uvjeta tijekom pripreme. Preporučuje se savjetovanje s profesionalnom osobom prije upotrebe za tegobe s očima jer loša priprema lijeka može dovesti do infekcije, upozoravaju stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Izbjegavajte topičko korištenje ako ste nedavno imali operaciju oka ili redovito nosite leće.

Iako je to rijetka pojava, neke osobe mogu biti i alergične na biljku vidac i njegovu eksternu upotrebu.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. McCulloch, M. (2019) Do Eyebright Drops and Supplements Benefit Health? Healthline.
 2. Vidac. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
 3. Eyebright: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2019) WebMD.
 4. Mari, A., Ciocarlan, A., Aiello, N., Scartezzini, F., Pizza, C., D’Ambrosio, M. (2017) Research survey on iridoid and phenylethanoid glycosides among seven populations of Euphrasia rostkoviana Hayne from the Alps. Phytochemistry. 137:72-80.

Ocijenite članak

4.17 / 5   12

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Vidac, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu