Stručno odobrava

,

Upala oka od propuha – simptomi i prirodno liječenje

upala oka od propuha

Većina nas sjeća se situacije kada nas je majka tjerala da se maknemo s propuha.

Propuh nam ne može uzrokovati samo prehladu, već i upalu oka.

Konjunktivitis je česta bolest, a odnosi se na stanje upale ili edema (otekline) oka.

Upalu oka ili konjunktivitis najčešće uzrokuju infekcije virusima ili bakterijama, alergije, kontaktne leće te dim ili drugi okolišni čimbenici.

Natečeno oko zbog propuha moguća je pojava kada zrak isuši oko i dovede do iritacije i upale, odnosno dugotrajno izlaganje suhom i hladnom zraku ili propuhu. Nedostatak očne vodice dovodi do upale. 

Više o virusnom konjunktivitisu i njegovim simptomima možete pročitati ovdje, a više o bakterijskom konjunktivitisu saznajte ovdje.

Upala oka od propuha

Ako je konjunktivitis uzrokovan određenom iritacijom (vanjskim čimbenikom – u ovom slučaju propuhom), naziva se upalni konjunktivitis.

Upalni konjunktivitis mogu izazvati i ostale iritacije kao što su kontaktne leće, prašina, prljavština, trljanje oka, suhoća oka od zurenja u ekran, itd. 

Upala oka – simptomi

Neki od simptoma konjunktivitisa izazvanog iritacijom su sljedeći:

  • upaljene, suhe i crvene oči,
  • suzne oči,
  • svrbež očiju,
  • natečeni kapci i oči (upala kapka),
  • osjećaj “pijeska u očima”,
  • teška i goruća bol,
  • moguć zamagljen vid.
upala oka od propuha

Upala očiju kod djece

Djeca i novorođenčad su iznimno podložna upali oka. Virusi i bakterije lako se prenose porodnim kanalom i uzrokuju konjunktivitis kod beba.

Iznimno je važno na vrijeme liječiti upalu oka kod beba (antibioticima ili kapima za oči) jer može prouzrokovati zdravstvene komplikacije.

Djeca školske dobi također su podložna upali oka zbog učestale interakcije s drugom djecom i neusvojenih zdravih higijenskih navika te prenošenjem istih. Kod djece su učestale i upale oka izazvane alergijskom reakcijom. 

Upala oka – prirodno liječenje

Važno je na vrijeme poduzeti odgovarajuće preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze na drugo oko.

Ovisno o uzroku, liječnik može prepisati određene kapi za oči. Kapi za oči mogu pomoći vlaženju suhog i iritiranog oka te smanjiti edem (otok) i crvenilo.

Jedna od prirodnih metoda koja je primjenjiva u svim slučajevima je nanošenje toplog obloga na zahvaćeno oko kako bi se smanjila nelagoda, ali samo ako je upala blaga.

Za smanjenje upale mogu pomoći i oblozi od kamilice ili zelenog čaja. Oblozi se pripravljaju tako da se vrećica čaja stavi u vruću vodu. Kada je dovoljno hladna na dodir, vrećicu je potrebno ocijediti i nanijeti na zatvoreno zahvaćeno oko. Oblog se na oku drži 15 minuta, nekoliko puta dnevno. 

Važna je i suplementacija vitamina A jer je najodgovorniji za zdravlje očiju. Neke od namirnica koje imaju značajnu količinu vitamina A su: mrkva, batat, krumpir, špinat, brokula, itd.

Osim što je potrebno maknuti se s vjetra, također se preporučuje prestanak nošenja kontaktnih leća i izbjegavanje trljanja oka ili bilo kakvih radnji koje mogu dodatno iritirati oko.

Potrebno je održavati higijenu očiju, redovito mijenjati jastučnice i zaštititi oči od prljavštine kako se upala ne bi proširila.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.70 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu