Suhe oči: Prirodni lijekovi pružaju trenutno olakšanje

Suhe oči - prirodni lijek

Suhe oči su uobičajeno stanje koje može uzrokovati nelagodu, iritaciju, pa čak i zamagljen vid. Bilo da je to zbog dugotrajnog vremena ispred zaslona, ​​čimbenika iz okoline ili temeljnih zdravstvenih problema, suhe oči mogu biti dugotrajan problem.

Srećom, kada su u pitanju suhe oči, prirodni lijek vam je nadomak ruke. Postoje brojni kućni lijekovi koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i pružiti olakšanje.

Suhe oči – prirodni lijek

Evo 15 načina koji služe kao prirodni lijek za suhe oči.

1. Topli oblog

Stavljanje toplog obloga na oči može pomoći pri otvaranju uljnih žlijezda na kapcima, pospješujući bolje podmazivanje.

Jednostavno namočite čistu krpu u toplu vodu, ocijedite višak i stavite je na zatvorene oči 5 – 10 minuta.

2. Trepćite redovito

Često treptanje može pomoći da se suze ravnomjerno rasporede po očima. Ovo je posebno važno ako provodite puno vremena ispred ekrana.

Svjesno se trudite treptati svakih nekoliko sekundi, kako biste zadržali oči vlažnima.

3. Ostanite hidrirani

Dehidracija može pogoršati suhoću očiju. Pobrinite se da pijete puno vode tijekom dana kako biste održali odgovarajuću razinu vlage u tijelu, uključujući oči.

ovlaživač zraka
FOTO: Shutterstock

4. Koristite ovlaživač zraka

Suhi zrak u zatvorenom može pogoršati simptome suhog oka. Korištenje ovlaživača zraka u vašem domu može dodati vlagu u zrak, što pomaže u sprječavanju isušivanja očiju.

5. Omega-3 masne kiseline

Uključivanje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, orasi i sjemenke lana, u vašu prehranu može pomoći u smanjenju upale i poboljšati podmazivanje očiju. Dodaci su također opcija ako su vam promjene u prehrani teške.

6. Kriške krastavaca

Stavljanje hladnih kriški krastavca na zatvorene oči može pružiti umirujuće olakšanje i hidrataciju. Ostavite ih 10-ak minuta kako biste osvježili oči.

7. Aloe vera gel

Kada su u pitanju suhe oči, prirodni lijek koji je vrlo učinkovit je aloe vera koja ima prirodna umirujuća svojstva. Nanošenje male količine čistog gela aloe vere oko očiju (izbjegavajte izravan kontakt s očima) može pomoći u smanjenju suhoće i iritacije.

8. Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju simptoma suhih očiju. Čistom kapaljkom stavite jednu kap ricinusovog ulja u svako oko prije spavanja.

Umjetne suze
FOTO: Shutterstock

9. Umjetne suze

Umjetne suze koje se izdaju bez recepta mogu pružiti trenutačno olakšanje za suhe oči. Odaberite opcije bez konzervansa kako biste izbjegli potencijalnu iritaciju.

10. Pravite česte pauze

Ako dugo radite za računalom ili čitate, slijedite pravilo 20-20-20 – svakih 20 minuta gledajte u nešto udaljeno 20 m najmanje 20 sekundi. To pomaže smanjiti naprezanje i suhoću očiju.

11. Prilagodite svoj zaslon

Postavite zaslon računala malo ispod razine očiju i smanjite svjetlinu zaslona. To može pomoći smanjiti naprezanje očiju i smanjiti isparavanje suza.

12. Nosite sunčane naočale

Nošenje zaštitnih sunčanih naočala može zaštititi vaše oči od vjetra, prašine i izravne sunčeve svjetlosti, a sve to može pridonijeti suhoći očiju. Odaberite sunčane naočale s UV zaštitom za dodatnu prednost.

13. Vrećice zelenog čaja

Nakon kuhanja zelenog čaja, iskorištene, ohlađene vrećice čaja stavite na zatvorene oči oko 15 minuta. Antioksidansi u zelenom čaju mogu umiriti i osvježiti vaše oči.

Vrećice zelenog čaja na očima
FOTO: Shutterstock

14. Ohlađene žlice

Stavite dvije čiste metalne žlice u hladnjak na nekoliko minuta, a zatim nježno stavite poleđine žlica na zatvorene oči. To može pomoći u smanjenju natečenosti i pružiti učinak hlađenja.

15. Izbjegavajte dim i zagađivače

Dim i zagađivači zraka mogu nadražiti vaše oči i pogoršati simptome suhog oka.

Izbjegavajte pušenje i pokušajte ostati u kući u danima kada je kvaliteta zraka loša.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Garone, S. (2024). 15 Simple Home Remedies for Dry Eyes. Healthline.
  2. Dumain, T. (2023). Home Remedies for Dry Eyes: What Works? WebMD.
  3. Railton, D. (2023). How to treat dry eyes naturally. Medical News Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu