Zapečena tjestenina: Recepti sa sirom, piletinom, vrhnjem i ostalo

Zapečena tjestenina - recepti

Ako postoji jelo koje spaja jednostavnost, toplinu i bogat okus, to je svakako zapečena tjestenina. Ova klasika domaće kuhinje oduševljava svakog ljubitelja kremastih, mirisnih i zasitnih jela iz pećnice.

Ako vas zanima zapečena tjestenina, recepti u nastavku zadovoljit će svaki ukus.

Zapečena tjestenina – recepti za svaki dan

Bez obzira na to pripremate li ručak za cijelu obitelj ili tražite ideju za brzi večernji obrok, kada je u pitanju zapečena tjestenina, recepti u nastavku nude neograničene mogućnosti.

Tjestenina se savršeno spaja s raznim vrstama sira, vrhnjem, piletinom ili povrćem, stvarajući kremaste i mirisne kombinacije koje uvijek uspijevaju.

zapečena tjestenina s piletinom
FOTO: Shutterstock

Kremasta tjestenina s piletinom, bosiljkom i rajčicom

Ako volite jela koja mirišu na talijansku kuhinju i obiluju kremastim umacima, ovaj recept je pravi primjer kako zapečena tjestenina s piletinom i brokulom (ili u ovom slučaju rajčicom i bosiljkom) može postati zvijezda vašeg stola.

Sastojci za šest porcija:
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 čajne žličice talijanskog začina bez soli (podijeljeno)
  • 1 čajna žličica nasjeckane čili paprike
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 3/4 čajne žličice soli (podijeljeno)
  • 1/4 čajne žličice mljevenog papra
  • 3 šalice cherry rajčica
  • 3 srednja režnja češnjaka (tanko narezana)
  • 4 (170 g) pileća prsa bez kostiju i kože
  • 1 (140 g) pakiranje sira s bosiljkom i vlascem (na sobnoj temperaturi)
  • 340 g školjki tjestenine od cjelovitih žitarica (oko 110 g)
  • 1 (140 g) pakiranje mladog špinata
  • pola šalice vrhnja
  • 1/4 šalice nasjeckanog bosiljka (plus mali listovi za ukras)
  • 1 + 1/4 šalice ribanog sira fontine (podijeljeno).
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. U posudi za pečenje prikladnoj za roštilj pomiješajte dvije jušne žlice maslinovog ulja, dvije čajne žličice talijanskog začina, jednu čajnu žličicu čili paprike, jednu čajnu žličicu češnjaka u prahu, 1/4 čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra. Dodajte tri šalice cherry rajčica i narezani češnjak pa promiješajte da se oblože.
  3. Začinite obje strane pilećih prsa s 1/4 čajne žličice soli i preostalom jednom čajnom žličicom talijanskog začina.
  4. Stavite sir u sredinu smjese rajčica u posudi.
  5. Složite piletinu oko sira, okrećući je da se oblože smjesom ulja.
  6. Pecite, okrećući piletinu na pola pečenja, dok rajčice ne počnu pucati, a termometar s trenutnim očitavanjem umetnut u najdeblji dio piletine ne pokaže 74 °C, 17 – 20 minuta.
  7. U međuvremenu zakuhajte veliku posudu s vodom na jakoj vatri pa kuhajte 350 g tjestenine prema uputama na pakiranju za al dente, oko 10 minuta.
  8. Umiješajte 150 g špinata, kuhajte dok ne uvene, oko 30 sekundi.
  9. Sačuvajte 1/4 šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina; a tjesteninu ocijedite.
  10. Izvadite posudu za pečenje iz pećnice i prebacite piletinu u srednju zdjelu. Pomoću dvije vilice rastrgajte piletinu pa je vratite u posudu.
  11. Dodajte pola šalice umaka od tjestenine, 1/4 šalice bosiljka, smjesu tjestenine, pola šalice fontine, jednu jušnu žlicu vode u kojoj se kuhala tjestenina i preostalu 1/4 čajne žličice soli. Miješajte dok se dobro ne sjedini.
  12. Po potrebi umiješajte dodatnu vodu u kojoj se kuhala tjestenina.
  13. Posipajte s preostalih 3/4 šalice fontine.
  14. Pecite, nepokriveno, dok se smjesa ne zagrije, sir se ne otopi i piletina ne bude kuhana, 10 – 15 minuta.
  15. Bez vađenja posude, pojačajte temperaturu pećnice. Pecite dok sir lagano ne porumeni, 1 – 2 minute.
  16. Ostavite da odstoji pet minuta prije posluživanja.
  17. Ukrasite bosiljkom po želji.
brza zapečena tjestenina - recept
FOTO: Shutterstock

Kremasta tjestenina s piletinom, češnjakom i parmezanom

Kada je u pitanju brza zapečena tjestenina, recept koji spaja jednostavnost i bogat okus nalazi se u nastavku.

Kremasti umak od vrhnja, piletina i parmezan čine ovo jelo savršenim izborom za obiteljski ručak ili večeru. Ako volite jela kao što je zapečena tjestenina sa šunkom i sirom, ovaj recept će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Sastojci za šest porcija:
  • 340 g rotini tjestenine od cjelovitih žitarica
  • 1 pakiranje (280 g) mladog špinata
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 mali žuti luk (nasjeckan)
  • pola čajne žličice soli + 1/8 čajne žličice (podijeljeno)
  • pola čajne žličice mljevenog papra
  • 2 (225 g) pileća prsa bez kostiju i kože (narezana na komade)
  • 1 čajna žličica naribanog češnjaka
  • 2 jušne žlice višenamjenskog brašna
  • pola čajne šalice suhog bijelog vina
  • 1 + 1/4 šalice vrhnja za kuhanje
  • 1 šalica naribanog parmezana (podijeljeno)
  • pola šalice krem ​​sira s vlascem i lukom.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Premažite posudu za pečenje sprejem za kuhanje.
  3. Zakuhajte veliku posudu s vodom na jakoj vatri. Dodajte 350 g tjestenine pa kuhajte prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente, povremeno miješajući, oko osam minuta.
  4. Maknite s vatre i umiješajte špinat dok ne uvene. Dobro ocijedite smjesu.
  5. U međuvremenu zagrijte dvije jušne žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pola čajne žličice soli i papra. Pirjajte, često miješajući, dok ne omekša, oko dvije minute.
  6. Dodajte piletinu, kuhajte, povremeno miješajući, dok više ne bude ružičasta izvana, 3 – 4 minute.
  7. Umiješajte jednu čajnu žličicu češnjaka, kuhajte, stalno miješajući, dok ne zamiriše, oko jednu minutu.
  8. Smanjite vatru na srednje slabu. Dodajte dvije jušne žlice brašna, kuhajte, neprestano miješajući, dok se piletina ne obloži i brašno ne počne mirisati orašasto, oko 45 sekundi.
  9. Dodajte pola šalice vina, stružući dno tave kako biste olabavili smeđe komadiće. Kuhajte, često miješajući, dok većina vina ne ispari i piletina se ne obloži, 1 – 2 minute.
  10. Umiješajte 1 + 1/4 šalice vrhnja; pustite da lagano kuha na srednjoj vatri.
  11. Umiješajte smjesu tjestenine pa maknite s vatre.
  12. Dodajte pola šalice parmezana i krem ​​sira u smjesu tjestenine te promiješajte da se sjedini.
  13. Prebacite u pripremljenu posudu za pečenje, posipajte s preostalih pola šalice parmezana i 1/8 čajne žličice soli. Čvrsto pokrijte folijom.
  14. Pecite dok se ne zagrije i lagano ne počne krčkati po rubovima, 15 – 20 minuta.
zapečena tjestenina s vrhnjem za kuhanje
FOTO: Shutterstock

Kremasta pečena tjestenina sa špinatom

Ako vam je zapečena tjestenina s vrhnjem za kuhanje omiljeno jelo, ali izbjegavate vrhnje za kuhanje, ovaj recept pravi je izbor za sve koji vole lagane, ali nutritivne kombinacije. Uz krem sir i parmezan, dobit ćete savršeno uravnoteženo jelo koje osvaja svojom mekoćom i bogatim okusom.

Sastojci za šest porcija:
  • 340 g penne tjestenine od cjelovitih žitarica
  • 110 g krem ​​sira sa smanjenim udjelom masti
  • 3/4 šalice ribanog parmezana
  • 3 jušne žlice nutritivnog kvasca (po želji)
  • 1 čajna žličica ribane limunove korice
  • pola čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 2 šalice mješavine punomasnog mlijeka i vrhnja za šlag
  • 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 ljutika (nasjeckana)
  • 3 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 2 pakiranja (od 280 g) mladog špinata
  • 2 jušne žlice višenamjenskog brašna
  • 110 g mozzarella sira s niskim udjelom vlage (djelomično obranog, naribanog, podijeljenog)
  • nasjeckani peršin za ukras (po želji).
Priprema
  1. Postavite rešetku pećnice u sredinu i zagrijte na 175 °C.
  2. Posudu za pečenje prikladnu za roštilj premažite sprejem za kuhanje.
  3. U velikom loncu zakuhajte vodu na jakoj vatri. Skuhajte 340 g tjestenine prema uputama na pakiranju.
  4. Tjesteninu dobro ocijedite i rasporedite na veliki lim za pečenje s rubom. Obrišite lonac.
  5. U međuvremenu, u srednjoj zdjeli umutite krem ​​sir, 3/4 šalice parmezana, tri jušne žlice nutritivnog kvasca (ako ga koristite), jednu čajnu žličicu limunove korice, pola čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića dok se ne sjedine.
  6. Postepeno dodajte mješavinu punomasnog mlijeka i vrhnja za šlag.
  7. Zagrijte jednu jušnu žlicu ulja u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckanu ljutiku i nasjeckani češnjak. Pirjajte, neprestano miješajući, dok ne omekša i ne zamiriše, oko jednu minutu.
  8. Postupno dodajte dva pakiranja špinata, kuhajte, neprestano miješajući hvataljkom, dok potpuno ne uvene, 3 – 5 minuta.
  9. Dodajte dvije jušne žlice brašna, kuhajte, neprestano miješajući, dok se špinat ravnomjerno ne prekrije, oko jednu minutu. Maknite s vatre.
  10. Dodajte kuhanu tjesteninu, smjesu krem ​​sira i pola šalice mozzarelle u lonac. Promiješajte da se sjedini.
  11. Prebacite u pripremljenu posudu za pečenje, raširite u ravnomjerni sloj pa posipajte s preostalih pola šalice mozzarelle.
  12. Posudu čvrsto prekrijte folijom. Pecite dok se ne zagrije i lagano ne počne krčkati po rubovima, 15 – 20 minuta. Izvadite iz pećnice.
  13. Povećajte temperaturu pećnice da se zapeče. Otkrijte posudu za pečenje pa pecite na srednjoj rešetki dok ne porumeni odozgo, oko pet minuta.
  14. Po želji ukrasite peršinom.
Zapečena tjestenina s ricottom i povrćem
FOTO: Shutterstock

Pečena tjestenina i proljetno povrće

Zapečena tjestenina s ricottom i povrćem pravo je osvježenje na tanjuru! Spoj šparoga, tikvica i bosiljka čini ovo jelo savršenim izborom za one koji traže laganiju, ali i dalje kremastu varijantu omiljenog klasika.

Sastojci za šest porcija:
  • 1 šalica polumasnog ricotta sira
  • 1 šalica polumasne ribane mozzarelle s niskim udjelom vlage (podijeljeno)
  • pola šalice vrhnja za kuhanje
  • pola šalice ribanog parmezana
  • 1 veliko jaje (lagano umućeno)
  • 3/4 čajne žličice soli (podijeljeno)
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 225 g šparoga (očišćenih i narezanih na komade od 2,5 cm)
  • 1 mala tikvica (narezana na polumjesece)
  • 1 srednji žuti luk (nasjeckan)
  • 3 srednja režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 2 šalice smrznutog zelenog graška (odmrznutog)
  • 2 jušne žlice nasjeckanog bosiljka (plus još za ukras)
  • pola čajne žličice mljevene crvene paprike
  • 1 (140 g) pakiranje mladog špinata (grubo nasjeckanog)
  • 170 g penne tjestenine od cjelovitih žitarica (kuhane prema uputama na pakiranju).
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Lagano premažite posudu za pečenje sprejem za kuhanje.
  3. U velikoj zdjeli umutite šalicu ricotte, pola šalice mozzarelle, pola šalice vrhnja, pola šalice parmezana, razmućeno jaje i 1/4 čajne žličice soli dok se ne sjedini pa ostavite sa strane.
  4. Zagrijte dvije žlice ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte narezane šparoge, narezane tikvice, nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Kuhajte, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša i lagano ne porumeni, oko sedam minuta.
  5. Dodajte odmrznuti grašak, dvije jušne žlice bosiljka, pola čajne žličice mljevene crvene paprike i preostalih pola čajne žličice soli. Kuhajte i miješajte dok ne zamiriše, oko minutu.
  6. Dodajte nasjeckani špinat, miješajući dok ne uvene prije dodavanja još, oko pet minuta.
  7. Dodajte smjesu tikvica i kuhane penne u veliku zdjelu sa smjesom ricotte te promiješajte dok se ravnomjerno ne premaže.
  8. Prebacite smjesu u pripremljenu posudu za pečenje, ravnomjerno posipajte s preostalom pola šalice mozzarelle.
  9. Pecite dok se sir ne otopi i smjesa tjestenine ne zagrije, oko 15 minuta.
  10. Po želji ukrasite bosiljkom.
zapečena piletina s tjesteninom
FOTO: Shutterstock

Alfredo piletina s tjesteninom

Ako vam je zapečena piletina s tjesteninom favorit, a istovremeno je zasitna i kremasta, ovaj recept je idealan.

Savršeno pečena piletina u kombinaciji s parmezanom i kremastim umakom osigurat će ručak kojem se svi vraćaju.
Sastojci za šest porcija:
  • 340 g penne tjestenine od cjelovitih žitarica
  • 600 g pilećih prsa bez kostiju i kože (narezanih na komadiće veličine zalogaja)
  • 1 jušna žlica talijanskog začina bez soli (podijeljeno)
  • 3/4 čajne žličice soli (podijeljeno)
  • pola čajne žličice mljevenog papra (podijeljeno)
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 jušne žlice neslanog maslaca
  • pola šalice sitno nasjeckanog žutog luka
  • 3 srednja režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 šalica mješavine punomasnog mlijeka i vrhnja za šlag
  • 1 šalica neslanog pilećeg temeljca
  • 60 g krem ​​sira (omekšanog)
  • 1 i pol šalica sitno naribanog parmezana
  • pola šalice naribane mješavine sira talijanskog stila
  • 1 jušna žlica nasjeckanog peršina.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  2. Zakuhajte veliku posudu vode na jakoj vatri. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju za al dente, oko devet minuta.
  3. Ocijedite, sačuvajte 3/4 šalice vode od kuhanja pa vratite tjesteninu u lonac.
  4. U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte komade piletine s jednom i pol čajnom žličicom talijanskog začina, 1/4 čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra.
  5. Zagrijte dvije jušne žlice ulja u velikoj tavi prikladnoj za pećnicu na srednjoj vatri dok se ne sjaji. Dodajte piletinu, kuhajte, povremeno miješajući, dok ne porumeni i ne bude kuhana, oko 10 minuta, sastružući sve smeđe komadiće drvenom žlicom.
  6. Prebacite na čistu dasku za rezanje i prekrijte folijom. Obrišite tavu.
  7. Vratite tavu na srednju vatru. Dodajte dvije jušne žlice maslaca, kuhajte dok se ne otopi, oko jednu minutu.
  8. Dodajte pola šalice luka, pirjajte, povremeno miješajući, dok ne omekša, 2 – 3 minute.
  9. Dodajte nasjeckani češnjak i preostalu jednu i pol čajnu žličicu talijanskog začina. Kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi.
  10. Dodajte šalicu mješavine punomasnog mlijeka i vrhnja za šlag, šalicu pilećeg temeljca, omekšali krem ​​sir i sačuvanu vodu od kuhanja.
  11. Lagano kuhajte na srednjoj vatri; povremeno miješajući, dok se krem ​​sir ne otopi i sve malo ne zgusne, oko pet minuta.
  12. Maknite s vatre, postupno umiješajte jednu i pol šalicu parmezana dok se ne otopi i postane glatko, oko dvije minute.
  13. Dodajte umak u lonac s tjesteninom. Dodajte piletinu i preostalih pola čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra. Miješajte dok se dobro ne obloži.
  14. Prebacite smjesu tjestenine u tavu i rasporedite u ravnomjernom sloju.
  15. Posipajte s pola šalice mješavine talijanskih sireva.
  16. Pecite pokriveno dok se smjesa tjestenine ne zagrije, a sir ne otopi, oko pet minuta.
  17. Otkrijte i pecite dok sir ne porumeni na mjestima, još oko šest minuta.
  18. Posipajte s jednom jušnom žlicom peršina.
zapečena tjestenina sa sirom i vrhnjem za kuhanje
FOTO: Shutterstock

Tjestenina s pečenom rajčicom, gljivama i kozjim sirom

Ovaj recept savršeno spaja mediteranske arome – pečene rajčice, kadulju i kozji sir. Ako vam je zapečena tjestenina sa sirom i vrhnjem za kuhanje favorit, uživat ćete i u ovoj aromatičnoj varijaciji.

Sastojci za četiri porcije:
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 225 g šampinjona (narezanih na četvrtine)
  • 2 ljutike (prepolovljene po dužini i narezane na ploške)
  • 3 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 i pol jušna žlica sitno nasjeckane kadulje
  • pola čajne žličice soli
  • pola čajne žličice mljevenog papra
  • 225 g kozjeg sira
  • 225 g rotini ili penne tjestenine
  • 2 šalice kipuće vode
  • 2 jušne žlice koncentrata rajčice
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana).
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. U posudi za pečenje pomiješajte rajčice, gljive, ljutiku, ulje, kadulju, sol i papar.
  3. Stavite kozji sir u sredinu i pecite dok se rajčice ne raspadnu i ne počnu krčkati, oko 30 minuta.
  4. Dodajte tjesteninu u posudu za pečenje.
  5. U mjernoj posudi umutite kipuću vodu, koncentrat rajčice i češnjak te prelijte preko tjestenine. Promiješajte.
  6. Pažljivo pokrijte folijom i pecite dok tjestenina ne omekša, oko 18 minuta.
  7. Izvadite iz pećnice, promiješajte, pokrijte i ostavite da odstoji još pet minuta prije posluživanja.
Kremasta tjestenina s limunom i špinatom
FOTO: Shutterstock

Kremasta tjestenina s limunom i špinatom

Ovaj recept donosi proljetnu svježinu na tanjur zahvaljujući spoju limuna, špinata i krem sira, ali bez težine koju donose jaja i vrhnje za kuhanje.

Sastojci za šest porcija:
  • 340 g penne ili rotini tjestenine od cjelovitih žitarica
  • 110 g krem ​​sira sa smanjenim udjelom masti (omekšanog)
  • 1 jušna žlica senfa
  • 1 čajna žličica naribane limunove korice (plus još za ukras)
  • 1 čajna žličica luka u prahu
  • 1/4 čajne žličice mljevenog papra (plus još za ukras)
  • 1/4 čajne žličice soli (podijeljeno)
  • 2 + 1/4 šalice mješavine punomasnog mlijeka i vrhnja za šlag
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/4 šalice nasjeckanog mladog luka
  • 10 šalica pakiranog špinata (oko 280 g)
  • 1 čajna žličica naribanog češnjaka
  • 1 šalica ribanog sira fontine (podijeljeno)
  • 3 jušne žlice limunovog soka.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Premažite posudu za pečenje sprejem za kuhanje.
  3. Zakuhajte veliku posudu vode na jakoj vatri. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
  4. Dobro ocijedite tjesteninu i obrišite lonac.
  5. U međuvremenu, u srednjoj zdjeli umutite krem ​​sir, senf, koricu limuna, luk u prahu, papar i 1/8 čajne žličice soli.
  6. Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mladi luk i preostalu 1/8 žličice soli, pirjajte, neprestano miješajući, dok ne omekša, oko tri minute.
  7. Dodajte špinat i češnjak, kuhajte, neprestano miješajući, dok špinat ne postane jarko zelen i uvene, 1 – 2 minute. Maknite s vatre.
  8. Dodajte tjesteninu, smjesu krem ​​sira i pola šalice fontine pa promiješajte da se sjedini.
  9. Lagano umiješajte sok od limuna.
  10. Prebacite u pripremljenu posudu za pečenje i posipajte s preostalih pola šalice fontine. Čvrsto pokrijte folijom.
  11. Pecite dok se ne zagrije i lagano ne počne krčkati po rubovima, 15 – 20 minuta.
  12. Po želji ukrasite paprom i limunovom koricom.
Tjestenina s pečenom rajčicom i feta sirom
FOTO: Shutterstock

Tjestenina s pečenom rajčicom i feta sirom

Ovaj recept s fetom i pečenim rajčicama oduševit će vas jednostavnošću i intenzivnim mediteranskim okusom. Savršen izbor kad želite nešto brzo, ukusno i kremasto.

Sastojci za četiri porcije:
  • 1 pakiranje cherry rajčica
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica nasjeckanog timijana ili origana
  • 1/4 čajne žličice mljevene crvene paprike
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 blok feta sira
  • 225 g rotini ili penne tjestenine
  • 2 šalice kipuće vode
  • 2 jušne žlice koncentrata rajčice
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana).
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. U posudi za pečenje pomiješajte rajčice, ulje, timijan (ili origano), mljevenu crvenu papriku i sol.
  3. Stavite fetu u sredinu.
  4. Pecite dok se rajčice ne raspadnu i ne počnu krčkati, oko 30 minuta.
  5. Dodajte tjesteninu u posudu za pečenje.
  6. U mjernoj posudi umutite kipuću vodu, koncentrat rajčice i češnjak te prelijte preko tjestenine. Promiješajte.
  7. Pažljivo pokrijte folijom i pecite dok tjestenina ne omekša, oko 18 minuta.
  8. Izvadite iz pećnice i promiješajte.
  9. Pokrijte i ostavite da odstoji pet minuta prije posluživanja.
Kremasta tjestenina s tikvicama i pečenom piletinom
FOTO: Shutterstock

Kremasta tjestenina s tikvicama i pečenom piletinom

Tjestenina s ovim receptom dobiva novu verziju s piletinom i svježim tikvicama. Lagano, kremasto i aromatično jelo koje se savršeno uklapa u svaku priliku.

Sastojci za šest porcija:
  • 340 g penne tjestenine od cjelovitih žitarica
  • 1 pakiranje (225 g) krem ​​sira sa smanjenim udjelom masti (omekšanog)
  • 3/4 šalice naribane mozzarelle s niskim udjelom vlage (podijeljeno)
  • 1/3 šalice naribanog parmezana
  • 2 čajne žličice dijon senfa
  • 1 čajna žličica naribane limunove korice
  • pola čajne žličice mljevene crvene paprike
  • pola čajne žličice soli (podijeljeno)
  • 1/4 čajne žličice mljevenog papra
  • 1 šalica mješavine punomasnog mlijeka i vrhnja za šlag
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3/4 šalice nasjeckanog žutog luka
  • 2 velike tikvice (prerezane na četvrtine uzdužno i narezane pod kutom)
  • 1 čajna žličica naribanog češnjaka
  • 2 šalice nasjeckane pečene piletine
  • 2 jušne žlice nasjeckanog bosiljka (plus još za ukras).
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Posudu za pečenje premažite sprejem za kuhanje.
  3. Zakuhajte veliku posudu s vodom. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Dobro ocijedite.
  4. U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte krem ​​sir, 1/4 šalice mozzarelle, parmezan, senf, koricu limuna, mljevenu crvenu papriku, 1/4 čajne žličice soli i papra. Postupno dodajte mješavinu punomasnog mlijeka i vrhnja za šlag, neprestano miješajući dok se ne sjedini (smjesa će biti malo grudasta).
  5. Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i preostalu 1/4 čajne žličice soli. Pirjajte, često miješajući, dok ne omekša, oko četiri minute.
  6. Dodajte tikvice i češnjak, kuhajte, povremeno miješajući, dok tikvice ne omekšaju i ne porumene na nekim mjestima, 8 – 10 minuta, pa maknite s vatre.
  7. Dodajte smjesu krem ​​sira, tjesteninu, piletinu i bosiljak te promiješajte da se sjedini.
  8. Prebacite u pripremljenu posudu za pečenje, ravnomjerno posipajte s preostalih pola šalice mozzarelle.
  9. Pokrijte folijom pa pecite dok se ne zagrije, oko 20 minuta.
  10. Ukrasite listovima bosiljka, po želji, i poslužite toplo.
Lazanje s piletinom
FOTO: Shutterstock

Lazanje s piletinom

Za kraj smo pripremili i ukusni recept za lazanje s piletinom koji će oduševiti vaše nepce.

Sastojci za 12 porcija:
  • 3 jušne žlice neslanog maslaca
  • 6 jušnih žlica višenamjenskog brašna
  • 3 i pol šalice punomasnog mlijeka
  • 1 šalica neslanog pilećeg temeljca
  • pola šalice sitno naribanog parmezana
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 pakiranja (225 g) narezanih šampinjona
  • 1 i pol čajne žličice talijanskog začina
  • pola čajne žličice mljevenog papra
  • 1 pakiranje (250 g) listova za lazanje
  • 2 pakiranja (280 g) nasjeckanog smrznutog špinata (odmrznutog i ocijeđenog)
  • 4 šalice naribane djelomično obrane mozzarelle
  • 2 šalice naribanih kuhanih pilećih prsa.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  2. Lagano premažite posudu za pečenje sprejem za kuhanje i ostavite sa strane.
  3. U srednjoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte brašno i miješajte pjenjačom dok se ne sjedini.
  4. Postupno umiješajte mlijeko i temeljac, kuhajte, često miješajući, dok se smjesa ne zgusne, 2 – 3 minute.
  5. Dodajte parmezan i sol te miješajte pjenjačom dok ne postane glatko. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
  6. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte gljive, talijanski začin i papar, pirjajte, često miješajući, dok sva tekućina ne ispari i gljive ne postanu zlatnosmeđe, 12 – 14 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
  7. Za sastavljanje lazanja stavite3/4 šalice umaka od sira na dno pripremljene posude za pečenje. Složite tri lista za lazanje, ravnomjerno ih rasporedite poprečno u posudi. Neće prekriti dno posude, ali će se proširiti tijekom pečenja. Rasporedite polovicu špinata na vrh listova. Posipajte s 3/4 šalice mozzarelle i prelijte s 3/4 šalice umaka od sira. Složite tri lista lazanja, polovicu gljiva i polovicu piletine, 3/4 šalice mozzarelle i 3/4 šalice umaka od sira. Ponovite slojeve počevši s listovima lazanja i završavajući s gljivama i piletinom. Posipajte s 3/4 šalice mozzarelle. Dodajte preostale listove za lazanje, preostali umak od sira prelijte preko listova i posipajte preostalom mozzarellom.
  8. Lagano premažite komad folije sprejem za kuhanje i pokrijte posudu, premazanom stranom prema dolje.
  9. Pecite 30 minuta pa otkrijte i pecite dok ne porumeni, još oko 15 minuta.
  10. Ostavite lazanje da odstoje 15 minuta prije posluživanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Menk, L. (2025). 10 Best Baked Pasta Dishes to Make for DinnerEatingWell.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu