Zapečena tjestenina: Recepti sa sirom, piletinom, vrhnjem i ostalo
- Budite prvi i komentirajte!
- 16 min čitanja
Ako postoji jelo koje spaja jednostavnost, toplinu i bogat okus, to je svakako zapečena tjestenina. Ova klasika domaće kuhinje oduševljava svakog ljubitelja kremastih, mirisnih i zasitnih jela iz pećnice.
Ako vas zanima zapečena tjestenina, recepti u nastavku zadovoljit će svaki ukus.
Zapečena tjestenina – recepti za svaki dan
Bez obzira na to pripremate li ručak za cijelu obitelj ili tražite ideju za brzi večernji obrok, kada je u pitanju zapečena tjestenina, recepti u nastavku nude neograničene mogućnosti.
Tjestenina se savršeno spaja s raznim vrstama sira, vrhnjem, piletinom ili povrćem, stvarajući kremaste i mirisne kombinacije koje uvijek uspijevaju.

Kremasta tjestenina s piletinom, bosiljkom i rajčicom
Ako volite jela koja mirišu na talijansku kuhinju i obiluju kremastim umacima, ovaj recept je pravi primjer kako zapečena tjestenina s piletinom i brokulom (ili u ovom slučaju rajčicom i bosiljkom) može postati zvijezda vašeg stola.
Sastojci za šest porcija:
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 čajne žličice talijanskog začina bez soli (podijeljeno)
- 1 čajna žličica nasjeckane čili paprike
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 3/4 čajne žličice soli (podijeljeno)
- 1/4 čajne žličice mljevenog papra
- 3 šalice cherry rajčica
- 3 srednja režnja češnjaka (tanko narezana)
- 4 (170 g) pileća prsa bez kostiju i kože
- 1 (140 g) pakiranje sira s bosiljkom i vlascem (na sobnoj temperaturi)
- 340 g školjki tjestenine od cjelovitih žitarica (oko 110 g)
- 1 (140 g) pakiranje mladog špinata
- pola šalice vrhnja
- 1/4 šalice nasjeckanog bosiljka (plus mali listovi za ukras)
- 1 + 1/4 šalice ribanog sira fontine (podijeljeno).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- U posudi za pečenje prikladnoj za roštilj pomiješajte dvije jušne žlice maslinovog ulja, dvije čajne žličice talijanskog začina, jednu čajnu žličicu čili paprike, jednu čajnu žličicu češnjaka u prahu, 1/4 čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra. Dodajte tri šalice cherry rajčica i narezani češnjak pa promiješajte da se oblože.
- Začinite obje strane pilećih prsa s 1/4 čajne žličice soli i preostalom jednom čajnom žličicom talijanskog začina.
- Stavite sir u sredinu smjese rajčica u posudi.
- Složite piletinu oko sira, okrećući je da se oblože smjesom ulja.
- Pecite, okrećući piletinu na pola pečenja, dok rajčice ne počnu pucati, a termometar s trenutnim očitavanjem umetnut u najdeblji dio piletine ne pokaže 74 °C, 17 – 20 minuta.
- U međuvremenu zakuhajte veliku posudu s vodom na jakoj vatri pa kuhajte 350 g tjestenine prema uputama na pakiranju za al dente, oko 10 minuta.
- Umiješajte 150 g špinata, kuhajte dok ne uvene, oko 30 sekundi.
- Sačuvajte 1/4 šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina; a tjesteninu ocijedite.
- Izvadite posudu za pečenje iz pećnice i prebacite piletinu u srednju zdjelu. Pomoću dvije vilice rastrgajte piletinu pa je vratite u posudu.
- Dodajte pola šalice umaka od tjestenine, 1/4 šalice bosiljka, smjesu tjestenine, pola šalice fontine, jednu jušnu žlicu vode u kojoj se kuhala tjestenina i preostalu 1/4 čajne žličice soli. Miješajte dok se dobro ne sjedini.
- Po potrebi umiješajte dodatnu vodu u kojoj se kuhala tjestenina.
- Posipajte s preostalih 3/4 šalice fontine.
- Pecite, nepokriveno, dok se smjesa ne zagrije, sir se ne otopi i piletina ne bude kuhana, 10 – 15 minuta.
- Bez vađenja posude, pojačajte temperaturu pećnice. Pecite dok sir lagano ne porumeni, 1 – 2 minute.
- Ostavite da odstoji pet minuta prije posluživanja.
- Ukrasite bosiljkom po želji.

Kremasta tjestenina s piletinom, češnjakom i parmezanom
Kada je u pitanju brza zapečena tjestenina, recept koji spaja jednostavnost i bogat okus nalazi se u nastavku.
Kremasti umak od vrhnja, piletina i parmezan čine ovo jelo savršenim izborom za obiteljski ručak ili večeru. Ako volite jela kao što je zapečena tjestenina sa šunkom i sirom, ovaj recept će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Sastojci za šest porcija:
- 340 g rotini tjestenine od cjelovitih žitarica
- 1 pakiranje (280 g) mladog špinata
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 mali žuti luk (nasjeckan)
- pola čajne žličice soli + 1/8 čajne žličice (podijeljeno)
- pola čajne žličice mljevenog papra
- 2 (225 g) pileća prsa bez kostiju i kože (narezana na komade)
- 1 čajna žličica naribanog češnjaka
- 2 jušne žlice višenamjenskog brašna
- pola čajne šalice suhog bijelog vina
- 1 + 1/4 šalice vrhnja za kuhanje
- 1 šalica naribanog parmezana (podijeljeno)
- pola šalice krem sira s vlascem i lukom.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Premažite posudu za pečenje sprejem za kuhanje.
- Zakuhajte veliku posudu s vodom na jakoj vatri. Dodajte 350 g tjestenine pa kuhajte prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente, povremeno miješajući, oko osam minuta.
- Maknite s vatre i umiješajte špinat dok ne uvene. Dobro ocijedite smjesu.
- U međuvremenu zagrijte dvije jušne žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pola čajne žličice soli i papra. Pirjajte, često miješajući, dok ne omekša, oko dvije minute.
- Dodajte piletinu, kuhajte, povremeno miješajući, dok više ne bude ružičasta izvana, 3 – 4 minute.
- Umiješajte jednu čajnu žličicu češnjaka, kuhajte, stalno miješajući, dok ne zamiriše, oko jednu minutu.
- Smanjite vatru na srednje slabu. Dodajte dvije jušne žlice brašna, kuhajte, neprestano miješajući, dok se piletina ne obloži i brašno ne počne mirisati orašasto, oko 45 sekundi.
- Dodajte pola šalice vina, stružući dno tave kako biste olabavili smeđe komadiće. Kuhajte, često miješajući, dok većina vina ne ispari i piletina se ne obloži, 1 – 2 minute.
- Umiješajte 1 + 1/4 šalice vrhnja; pustite da lagano kuha na srednjoj vatri.
- Umiješajte smjesu tjestenine pa maknite s vatre.
- Dodajte pola šalice parmezana i krem sira u smjesu tjestenine te promiješajte da se sjedini.
- Prebacite u pripremljenu posudu za pečenje, posipajte s preostalih pola šalice parmezana i 1/8 čajne žličice soli. Čvrsto pokrijte folijom.
- Pecite dok se ne zagrije i lagano ne počne krčkati po rubovima, 15 – 20 minuta.

Kremasta pečena tjestenina sa špinatom
Ako vam je zapečena tjestenina s vrhnjem za kuhanje omiljeno jelo, ali izbjegavate vrhnje za kuhanje, ovaj recept pravi je izbor za sve koji vole lagane, ali nutritivne kombinacije. Uz krem sir i parmezan, dobit ćete savršeno uravnoteženo jelo koje osvaja svojom mekoćom i bogatim okusom.
Sastojci za šest porcija:
- 340 g penne tjestenine od cjelovitih žitarica
- 110 g krem sira sa smanjenim udjelom masti
- 3/4 šalice ribanog parmezana
- 3 jušne žlice nutritivnog kvasca (po želji)
- 1 čajna žličica ribane limunove korice
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 2 šalice mješavine punomasnog mlijeka i vrhnja za šlag
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 ljutika (nasjeckana)
- 3 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 pakiranja (od 280 g) mladog špinata
- 2 jušne žlice višenamjenskog brašna
- 110 g mozzarella sira s niskim udjelom vlage (djelomično obranog, naribanog, podijeljenog)
- nasjeckani peršin za ukras (po želji).
Priprema
- Postavite rešetku pećnice u sredinu i zagrijte na 175 °C.
- Posudu za pečenje prikladnu za roštilj premažite sprejem za kuhanje.
- U velikom loncu zakuhajte vodu na jakoj vatri. Skuhajte 340 g tjestenine prema uputama na pakiranju.
- Tjesteninu dobro ocijedite i rasporedite na veliki lim za pečenje s rubom. Obrišite lonac.
- U međuvremenu, u srednjoj zdjeli umutite krem sir, 3/4 šalice parmezana, tri jušne žlice nutritivnog kvasca (ako ga koristite), jednu čajnu žličicu limunove korice, pola čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića dok se ne sjedine.
- Postepeno dodajte mješavinu punomasnog mlijeka i vrhnja za šlag.
- Zagrijte jednu jušnu žlicu ulja u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckanu ljutiku i nasjeckani češnjak. Pirjajte, neprestano miješajući, dok ne omekša i ne zamiriše, oko jednu minutu.
- Postupno dodajte dva pakiranja špinata, kuhajte, neprestano miješajući hvataljkom, dok potpuno ne uvene, 3 – 5 minuta.
- Dodajte dvije jušne žlice brašna, kuhajte, neprestano miješajući, dok se špinat ravnomjerno ne prekrije, oko jednu minutu. Maknite s vatre.
- Dodajte kuhanu tjesteninu, smjesu krem sira i pola šalice mozzarelle u lonac. Promiješajte da se sjedini.
- Prebacite u pripremljenu posudu za pečenje, raširite u ravnomjerni sloj pa posipajte s preostalih pola šalice mozzarelle.
- Posudu čvrsto prekrijte folijom. Pecite dok se ne zagrije i lagano ne počne krčkati po rubovima, 15 – 20 minuta. Izvadite iz pećnice.
- Povećajte temperaturu pećnice da se zapeče. Otkrijte posudu za pečenje pa pecite na srednjoj rešetki dok ne porumeni odozgo, oko pet minuta.
- Po želji ukrasite peršinom.

Pečena tjestenina i proljetno povrće
Zapečena tjestenina s ricottom i povrćem pravo je osvježenje na tanjuru! Spoj šparoga, tikvica i bosiljka čini ovo jelo savršenim izborom za one koji traže laganiju, ali i dalje kremastu varijantu omiljenog klasika.
Sastojci za šest porcija:
- 1 šalica polumasnog ricotta sira
- 1 šalica polumasne ribane mozzarelle s niskim udjelom vlage (podijeljeno)
- pola šalice vrhnja za kuhanje
- pola šalice ribanog parmezana
- 1 veliko jaje (lagano umućeno)
- 3/4 čajne žličice soli (podijeljeno)
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 225 g šparoga (očišćenih i narezanih na komade od 2,5 cm)
- 1 mala tikvica (narezana na polumjesece)
- 1 srednji žuti luk (nasjeckan)
- 3 srednja režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 šalice smrznutog zelenog graška (odmrznutog)
- 2 jušne žlice nasjeckanog bosiljka (plus još za ukras)
- pola čajne žličice mljevene crvene paprike
- 1 (140 g) pakiranje mladog špinata (grubo nasjeckanog)
- 170 g penne tjestenine od cjelovitih žitarica (kuhane prema uputama na pakiranju).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Lagano premažite posudu za pečenje sprejem za kuhanje.
- U velikoj zdjeli umutite šalicu ricotte, pola šalice mozzarelle, pola šalice vrhnja, pola šalice parmezana, razmućeno jaje i 1/4 čajne žličice soli dok se ne sjedini pa ostavite sa strane.
- Zagrijte dvije žlice ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte narezane šparoge, narezane tikvice, nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Kuhajte, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša i lagano ne porumeni, oko sedam minuta.
- Dodajte odmrznuti grašak, dvije jušne žlice bosiljka, pola čajne žličice mljevene crvene paprike i preostalih pola čajne žličice soli. Kuhajte i miješajte dok ne zamiriše, oko minutu.
- Dodajte nasjeckani špinat, miješajući dok ne uvene prije dodavanja još, oko pet minuta.
- Dodajte smjesu tikvica i kuhane penne u veliku zdjelu sa smjesom ricotte te promiješajte dok se ravnomjerno ne premaže.
- Prebacite smjesu u pripremljenu posudu za pečenje, ravnomjerno posipajte s preostalom pola šalice mozzarelle.
- Pecite dok se sir ne otopi i smjesa tjestenine ne zagrije, oko 15 minuta.
- Po želji ukrasite bosiljkom.

Alfredo piletina s tjesteninom
Ako vam je zapečena piletina s tjesteninom favorit, a istovremeno je zasitna i kremasta, ovaj recept je idealan.
Sastojci za šest porcija:
- 340 g penne tjestenine od cjelovitih žitarica
- 600 g pilećih prsa bez kostiju i kože (narezanih na komadiće veličine zalogaja)
- 1 jušna žlica talijanskog začina bez soli (podijeljeno)
- 3/4 čajne žličice soli (podijeljeno)
- pola čajne žličice mljevenog papra (podijeljeno)
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 jušne žlice neslanog maslaca
- pola šalice sitno nasjeckanog žutog luka
- 3 srednja režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1 šalica mješavine punomasnog mlijeka i vrhnja za šlag
- 1 šalica neslanog pilećeg temeljca
- 60 g krem sira (omekšanog)
- 1 i pol šalica sitno naribanog parmezana
- pola šalice naribane mješavine sira talijanskog stila
- 1 jušna žlica nasjeckanog peršina.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- Zakuhajte veliku posudu vode na jakoj vatri. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju za al dente, oko devet minuta.
- Ocijedite, sačuvajte 3/4 šalice vode od kuhanja pa vratite tjesteninu u lonac.
- U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte komade piletine s jednom i pol čajnom žličicom talijanskog začina, 1/4 čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra.
- Zagrijte dvije jušne žlice ulja u velikoj tavi prikladnoj za pećnicu na srednjoj vatri dok se ne sjaji. Dodajte piletinu, kuhajte, povremeno miješajući, dok ne porumeni i ne bude kuhana, oko 10 minuta, sastružući sve smeđe komadiće drvenom žlicom.
- Prebacite na čistu dasku za rezanje i prekrijte folijom. Obrišite tavu.
- Vratite tavu na srednju vatru. Dodajte dvije jušne žlice maslaca, kuhajte dok se ne otopi, oko jednu minutu.
- Dodajte pola šalice luka, pirjajte, povremeno miješajući, dok ne omekša, 2 – 3 minute.
- Dodajte nasjeckani češnjak i preostalu jednu i pol čajnu žličicu talijanskog začina. Kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi.
- Dodajte šalicu mješavine punomasnog mlijeka i vrhnja za šlag, šalicu pilećeg temeljca, omekšali krem sir i sačuvanu vodu od kuhanja.
- Lagano kuhajte na srednjoj vatri; povremeno miješajući, dok se krem sir ne otopi i sve malo ne zgusne, oko pet minuta.
- Maknite s vatre, postupno umiješajte jednu i pol šalicu parmezana dok se ne otopi i postane glatko, oko dvije minute.
- Dodajte umak u lonac s tjesteninom. Dodajte piletinu i preostalih pola čajne žličice soli i 1/4 čajne žličice papra. Miješajte dok se dobro ne obloži.
- Prebacite smjesu tjestenine u tavu i rasporedite u ravnomjernom sloju.
- Posipajte s pola šalice mješavine talijanskih sireva.
- Pecite pokriveno dok se smjesa tjestenine ne zagrije, a sir ne otopi, oko pet minuta.
- Otkrijte i pecite dok sir ne porumeni na mjestima, još oko šest minuta.
- Posipajte s jednom jušnom žlicom peršina.

Tjestenina s pečenom rajčicom, gljivama i kozjim sirom
Ovaj recept savršeno spaja mediteranske arome – pečene rajčice, kadulju i kozji sir. Ako vam je zapečena tjestenina sa sirom i vrhnjem za kuhanje favorit, uživat ćete i u ovoj aromatičnoj varijaciji.
Sastojci za četiri porcije:
- 1 šalica cherry rajčica
- 225 g šampinjona (narezanih na četvrtine)
- 2 ljutike (prepolovljene po dužini i narezane na ploške)
- 3 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 i pol jušna žlica sitno nasjeckane kadulje
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice mljevenog papra
- 225 g kozjeg sira
- 225 g rotini ili penne tjestenine
- 2 šalice kipuće vode
- 2 jušne žlice koncentrata rajčice
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- U posudi za pečenje pomiješajte rajčice, gljive, ljutiku, ulje, kadulju, sol i papar.
- Stavite kozji sir u sredinu i pecite dok se rajčice ne raspadnu i ne počnu krčkati, oko 30 minuta.
- Dodajte tjesteninu u posudu za pečenje.
- U mjernoj posudi umutite kipuću vodu, koncentrat rajčice i češnjak te prelijte preko tjestenine. Promiješajte.
- Pažljivo pokrijte folijom i pecite dok tjestenina ne omekša, oko 18 minuta.
- Izvadite iz pećnice, promiješajte, pokrijte i ostavite da odstoji još pet minuta prije posluživanja.

Kremasta tjestenina s limunom i špinatom
Ovaj recept donosi proljetnu svježinu na tanjur zahvaljujući spoju limuna, špinata i krem sira, ali bez težine koju donose jaja i vrhnje za kuhanje.
Sastojci za šest porcija:
- 340 g penne ili rotini tjestenine od cjelovitih žitarica
- 110 g krem sira sa smanjenim udjelom masti (omekšanog)
- 1 jušna žlica senfa
- 1 čajna žličica naribane limunove korice (plus još za ukras)
- 1 čajna žličica luka u prahu
- 1/4 čajne žličice mljevenog papra (plus još za ukras)
- 1/4 čajne žličice soli (podijeljeno)
- 2 + 1/4 šalice mješavine punomasnog mlijeka i vrhnja za šlag
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/4 šalice nasjeckanog mladog luka
- 10 šalica pakiranog špinata (oko 280 g)
- 1 čajna žličica naribanog češnjaka
- 1 šalica ribanog sira fontine (podijeljeno)
- 3 jušne žlice limunovog soka.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Premažite posudu za pečenje sprejem za kuhanje.
- Zakuhajte veliku posudu vode na jakoj vatri. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- Dobro ocijedite tjesteninu i obrišite lonac.
- U međuvremenu, u srednjoj zdjeli umutite krem sir, senf, koricu limuna, luk u prahu, papar i 1/8 čajne žličice soli.
- Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mladi luk i preostalu 1/8 žličice soli, pirjajte, neprestano miješajući, dok ne omekša, oko tri minute.
- Dodajte špinat i češnjak, kuhajte, neprestano miješajući, dok špinat ne postane jarko zelen i uvene, 1 – 2 minute. Maknite s vatre.
- Dodajte tjesteninu, smjesu krem sira i pola šalice fontine pa promiješajte da se sjedini.
- Lagano umiješajte sok od limuna.
- Prebacite u pripremljenu posudu za pečenje i posipajte s preostalih pola šalice fontine. Čvrsto pokrijte folijom.
- Pecite dok se ne zagrije i lagano ne počne krčkati po rubovima, 15 – 20 minuta.
- Po želji ukrasite paprom i limunovom koricom.

Tjestenina s pečenom rajčicom i feta sirom
Ovaj recept s fetom i pečenim rajčicama oduševit će vas jednostavnošću i intenzivnim mediteranskim okusom. Savršen izbor kad želite nešto brzo, ukusno i kremasto.
Sastojci za četiri porcije:
- 1 pakiranje cherry rajčica
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 jušna žlica nasjeckanog timijana ili origana
- 1/4 čajne žličice mljevene crvene paprike
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 blok feta sira
- 225 g rotini ili penne tjestenine
- 2 šalice kipuće vode
- 2 jušne žlice koncentrata rajčice
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- U posudi za pečenje pomiješajte rajčice, ulje, timijan (ili origano), mljevenu crvenu papriku i sol.
- Stavite fetu u sredinu.
- Pecite dok se rajčice ne raspadnu i ne počnu krčkati, oko 30 minuta.
- Dodajte tjesteninu u posudu za pečenje.
- U mjernoj posudi umutite kipuću vodu, koncentrat rajčice i češnjak te prelijte preko tjestenine. Promiješajte.
- Pažljivo pokrijte folijom i pecite dok tjestenina ne omekša, oko 18 minuta.
- Izvadite iz pećnice i promiješajte.
- Pokrijte i ostavite da odstoji pet minuta prije posluživanja.

Kremasta tjestenina s tikvicama i pečenom piletinom
Tjestenina s ovim receptom dobiva novu verziju s piletinom i svježim tikvicama. Lagano, kremasto i aromatično jelo koje se savršeno uklapa u svaku priliku.
Sastojci za šest porcija:
- 340 g penne tjestenine od cjelovitih žitarica
- 1 pakiranje (225 g) krem sira sa smanjenim udjelom masti (omekšanog)
- 3/4 šalice naribane mozzarelle s niskim udjelom vlage (podijeljeno)
- 1/3 šalice naribanog parmezana
- 2 čajne žličice dijon senfa
- 1 čajna žličica naribane limunove korice
- pola čajne žličice mljevene crvene paprike
- pola čajne žličice soli (podijeljeno)
- 1/4 čajne žličice mljevenog papra
- 1 šalica mješavine punomasnog mlijeka i vrhnja za šlag
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3/4 šalice nasjeckanog žutog luka
- 2 velike tikvice (prerezane na četvrtine uzdužno i narezane pod kutom)
- 1 čajna žličica naribanog češnjaka
- 2 šalice nasjeckane pečene piletine
- 2 jušne žlice nasjeckanog bosiljka (plus još za ukras).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Posudu za pečenje premažite sprejem za kuhanje.
- Zakuhajte veliku posudu s vodom. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Dobro ocijedite.
- U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte krem sir, 1/4 šalice mozzarelle, parmezan, senf, koricu limuna, mljevenu crvenu papriku, 1/4 čajne žličice soli i papra. Postupno dodajte mješavinu punomasnog mlijeka i vrhnja za šlag, neprestano miješajući dok se ne sjedini (smjesa će biti malo grudasta).
- Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i preostalu 1/4 čajne žličice soli. Pirjajte, često miješajući, dok ne omekša, oko četiri minute.
- Dodajte tikvice i češnjak, kuhajte, povremeno miješajući, dok tikvice ne omekšaju i ne porumene na nekim mjestima, 8 – 10 minuta, pa maknite s vatre.
- Dodajte smjesu krem sira, tjesteninu, piletinu i bosiljak te promiješajte da se sjedini.
- Prebacite u pripremljenu posudu za pečenje, ravnomjerno posipajte s preostalih pola šalice mozzarelle.
- Pokrijte folijom pa pecite dok se ne zagrije, oko 20 minuta.
- Ukrasite listovima bosiljka, po želji, i poslužite toplo.

Lazanje s piletinom
Za kraj smo pripremili i ukusni recept za lazanje s piletinom koji će oduševiti vaše nepce.
Sastojci za 12 porcija:
- 3 jušne žlice neslanog maslaca
- 6 jušnih žlica višenamjenskog brašna
- 3 i pol šalice punomasnog mlijeka
- 1 šalica neslanog pilećeg temeljca
- pola šalice sitno naribanog parmezana
- 1/4 čajne žličice soli
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 pakiranja (225 g) narezanih šampinjona
- 1 i pol čajne žličice talijanskog začina
- pola čajne žličice mljevenog papra
- 1 pakiranje (250 g) listova za lazanje
- 2 pakiranja (280 g) nasjeckanog smrznutog špinata (odmrznutog i ocijeđenog)
- 4 šalice naribane djelomično obrane mozzarelle
- 2 šalice naribanih kuhanih pilećih prsa.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- Lagano premažite posudu za pečenje sprejem za kuhanje i ostavite sa strane.
- U srednjoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte brašno i miješajte pjenjačom dok se ne sjedini.
- Postupno umiješajte mlijeko i temeljac, kuhajte, često miješajući, dok se smjesa ne zgusne, 2 – 3 minute.
- Dodajte parmezan i sol te miješajte pjenjačom dok ne postane glatko. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
- Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte gljive, talijanski začin i papar, pirjajte, često miješajući, dok sva tekućina ne ispari i gljive ne postanu zlatnosmeđe, 12 – 14 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
- Za sastavljanje lazanja stavite3/4 šalice umaka od sira na dno pripremljene posude za pečenje. Složite tri lista za lazanje, ravnomjerno ih rasporedite poprečno u posudi. Neće prekriti dno posude, ali će se proširiti tijekom pečenja. Rasporedite polovicu špinata na vrh listova. Posipajte s 3/4 šalice mozzarelle i prelijte s 3/4 šalice umaka od sira. Složite tri lista lazanja, polovicu gljiva i polovicu piletine, 3/4 šalice mozzarelle i 3/4 šalice umaka od sira. Ponovite slojeve počevši s listovima lazanja i završavajući s gljivama i piletinom. Posipajte s 3/4 šalice mozzarelle. Dodajte preostale listove za lazanje, preostali umak od sira prelijte preko listova i posipajte preostalom mozzarellom.
- Lagano premažite komad folije sprejem za kuhanje i pokrijte posudu, premazanom stranom prema dolje.
- Pecite 30 minuta pa otkrijte i pecite dok ne porumeni, još oko 15 minuta.
- Ostavite lazanje da odstoje 15 minuta prije posluživanja.
Pročitajte i ove članke:
- Zdrava tjestenina: Recepti za nutritivno bogatiju verziju
- Lagana tjestenina za večeru s pet ili manje sastojaka
- U umaku ili iz pećnice: Trikovi i recepti uz koje je lako napraviti prefina jela od tjestenine.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- brza zapečena tjestenina – recept
- zapečena piletina s tjesteninom
- zapečena tjestenina - recepti
- zapečena tjestenina s piletinom i brokulom
- zapečena tjestenina s ricottom
- zapečena tjestenina s vrhnjem za kuhanje
- zapečena tjestenina sa sirom i vrhnjem za kuhanje
- Menk, L. (2025). 10 Best Baked Pasta Dishes to Make for Dinner. EatingWell.