Sirup od koprive – ljekovitost i priprema sirupa od koprive s medom, limunom ili mentom

Sirup od koprive

Kopriva je zeljasta biljka koju često možemo naći uz poljske puteve ili šumarke, a na nju se možemo opeći zbog mravlje kiseline koju izlučuje. Sirup od koprive se pravi od nabranih listova koji su bogati željezom, vitaminima i mineralima poput kalija, magnezija ili fosfora. Sirup od koprive se može pripremiti s medom, limunskom kiselinom i mentom. 

U nastavku članka saznajte zašto je kopriva ljekovita te kako napraviti sirup od koprive.

Kopriva – biljka

Kopriva je biljka iz porodice ružovki s karakterističnim dlakavim listovima. Kad se dlačice na listu slome, izlučuju mravlju kiselinu i histamin što uzrokuje iritacije kože poput opeklina. Kopriva je široko raširena biljka, s više od 50 priznatih vrsta. Koristila se kao lijek još u doba starih Rimljana, koji su je jeli kao varivo ili juhu. 

Koprive vole vlažna tla, a često ih se može naći uz zapuštene puteve ili šumarke pa se branje koprive upravo tamo odvija. Kopriva se bere u proljeće i u ranu jesen, a cvjeta praktički cijelo ljeto. Beru se listovi, a nakon branja ih treba ostaviti da se suše. Najbolje je to obaviti preko ljeta.

Postoje mnogi recepti od koprive, a od nje se može napraviti:

  • čaj od koprive,
  • tinktura od koprive,
  • sok od koprive,
  • sirup od koprive.

Ljekovitost koprive se ogleda u njenom sastavu. Biljka kopriva sadrži puno hranjivih i vrijednih sastojaka kao što su:

  • preteča vitamina A – bitnog za pravilno funkcioniranje vida i obnovu kože, 
  • vitamin C – u koprivi ga ima dosta, a bitan je za apsorpciju željeza u tijelu, kao i za jačanje imunološkog sustava,
  • vitamini B i K – potrebni za pravilno funkcioniranje 
  • željezo – za liječenje anemije,
  • kalij, fosfor i magnezij – minerali potrebni za pravilno funkcioniranje mišića, kostiju i razgradnju masti u tijelu,
  • flavonoide, sterole, tanine i sterole – koji imaju antibakterijsko, antimikrobno i antiupalna svojstva. 

Limun i med

Sirup od koprive – ljekovitost

Zbog svog jedinstvenog sastava, kopriva može pomoći kad je u pitanju zdravlje cijelog organizma. Sirup od koprive za anemiju može pomoći i kod:

Kopriva je dobra i za kosu jer:

  • preparati od koprive čine kosu sjajnom i čistom,
  • kopriva potiče rast kose,
  • koristeći koprivu smanjujete pojavu peruti.

Na nuspojave upotrebe koprive treba paziti, jer se ne smije miješati s nekim lijekovima kao što su:

Preparate od koprive ne bi trebali uzimati ako ste:

Sirup od koprive i mente

Menta je ljekovita biljka koja se često, a sadrži koristi kod probavnih problema, a sadrži:

  • vitamine A i C,
  • mentol,
  • preteču serotonina, hormona dobrog raspoloženja,
  • ružmarinsku kiselinu.

Za pripremu sirupa od mente i koprive je najbolje ubrati koprive koje nisu rasle u blizini prometne ceste ili neke tvornice. Za pohranjivanje sirupa osigurajte veće staklenke koje ćete sterilizirati u pećnici. 

Sastojci koje ćete trebati su:

  • otprilike 60 većih listova koprive,
  • otprilike 30 listova mente,
  • 3 litre vode,
  • sok od 4 limuna,
  • 80 grama limunske kiseline ili Limuntusa,
  • 1.5 kilogram šećera.

Sirup od koprive i mente napravite na sljedeći način:

  1. Vodu zagrijte do ključanja i njom prelijte sve očišćene listove mente i koprive. Lonac poklopite i ostavite preko noći.
  2. Sutradan procijedite tekućinu i stavite je kuhati s šećerom, limunovim sokom i limuntusom. 
  3. Kad se na vrhu pojavi pjena, uklonite je žlicom i kuhajte dok se sav šećer ne otopi. 
  4. Prokuhani sirup ulijte u staklenke, dobro ih zatvorite i spremite na tamno i suho mjesto.

Pripremljeni sirup od koprive možete piti u sezoni alergija ili ako imate problema s anemijom. U hladnim zimskim mjesecima dobro dođe za poboljšavanje imuniteta. Ovako pripremljen sirup traje oko 6 mjeseci.

Menta

Sirup od koprive s medom

Ako ne želite pravite sirup od koprive s puno bijelog šećera, možete koristiti veću količinu meda i malo smeđeg šećera. Trebat ćete:

  • pola kilograma svježih listova koprive,
  • 1 litra vode,
  • 150 grama meda,
  • 5 jušnih žlica smeđeg šećera,
  • sok od 4 limuna.

Sirup od koprive s medom pripremite slijedeći ovaj recept:

  1. U loncu zagrijte vodu i kad proključa njom prelijte listove koprive. Lonac poklopite i ostavite preko noći.
  2. Sutradan otopinu procijedite i stavite na kuhati uz dodatak smeđeg šećera. 
  3. Kad otopina prokuha, sklonite je sa štednjaka i umiješajte limunov sok i med. 

Sirup od kopriva i meda spremite u staklene posude koje trebate dobro zatvoriti i čuvati na suhom mjestu.

Sirup od koprive s limuntusom

Limuntus je vinska kiselina, iako se na tržištu nalazi u malim vrećicama pod nazivom “limunska kiselina”. Dobivena je kemijskom sintezom jer se proizvodi u velikim količinama, a prirodno se nalazi u grožđu. Koristi se kao antioksidans u mnogim konzerviranim i pakiranim proizvodima, ali najviše u kuharstvu.

Ako želite da jelo ima kiselkastiji okus koji podsjeća na limun, kod pripreme koristite Limuntus. Sirup od koprive sa Limuntusom će imati poseban kiseo okus koji se može nadopuniti i sokom od pravih limuna.

Limun i med

Sirup od koprive – gdje kupiti?

Sirup od koprive možete kupiti:

  • u trgovinama mješovite robe,
  • u trgovinama zdrave hrane,
  • u biljnim ljekarnama,
  • u web shopovima.

Neki od proizvoda koje možete kupiti su:

  • Sirup od koprive Koprivila – 500 mL je 30 kuna,
  • Sirup od koprive Hranjec – 1 litra sirupa je 30 kuna. 

Osim ovih proizvoda, postoje mnoga privatna gospodarstva koja proizvode domaće proizvode i prodaju sirup od koprive na tržnicama. 

Sok od koprive – cijena

Sok od koprive možete napraviti od 40 vrhova kopriva ili ga kupiti u trgovinama zdravom hranom. Cijena za pola litre soka se kreće od 50 do 80 kuna.

Članak objavljen:

Saznajte više o koprivi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.22 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu