Rižoto od liganja: Puno proteina, a malo kalorija! Imamo recepte na bijelo, na crveno, na dalmatinski, s tikvicama i blitvom
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Rižoto od liganja nezaobilazna je ljetna delicija koju rado jedemo, bilo na odmoru, bilo u udobnosti svojeg doma. Lignje sadrže svega 92 kcal na 100 g i bogate su bjelančevinama. Sadrže vitamine B skupine, E i C, ali i minerale poput magnezija, kalcija, selena i željeza.
Rižoto od liganja na bijelo – recept
Ako vam je ostalo viška tikvica ili povrća, spremite rižoto od liganja i tikvica ili rižoto s lignjama i povrćem kako biste dobili uravnotežen, lagan i probavljiv obrok.
Sastojci:
- 100 g riže
- 250 g očišćenih liganja
- oko 40 ml bijelog vina
- oko 70 ml rajčice
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 2 jušne žlice svježeg peršina
- maslinovo ulje
- 1 režanj češnjaka
- papar
- sol
- pola čajne žličice talijanske mješavine začina.
Priprema
- Na zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje, potom rižu i češnjak te dinstajte oko dvije minute.
- Dodajte vino, lignje narezane na kolutove, tikvicu i papriku, a potom i rajčicu.
- Prema potrebi dodajte još vode i ostavite da se kuha dok riža ne bude spremna. Za još bolji okus umjesto vode dodajte temeljac.
- Začinite i posipajte svježim peršinom. Vaš bijeli rižoto od liganja je spreman.
Rižoto od liganja – recept na crveno
Ako ste više ljubitelji crnog ili crvenog vina, onda je za vas rižoto od liganja s crnim vinom ili rižoto od liganja na crveno.
Sastojci:
- 200 g očišćenih liganja
- 200 g riže
- 1 režanj češnjaka
- maslinovo ulje
- 0,5 dl crvenog vina
- 1 crveni luk
- 1 crvena paprika
- 1 dl umaka od rajčice
- sol
- papar
- pola čajne žličice dalmatinskih začina.
Priprema
- Luk, papriku i lignje narežite na kockice.
- Zagrijte nekoliko jušnih žlica maslinovog ulja i dodajte luk, a potom i lignje te češnjak.
- Nakon što ste kratko popirjali prethodne sastojke, dodajte crno, odnosno crveno vino i ostavite da se malo kuha.
- Dodajte papriku i rajčicu te po potrebi vode.
- Na kraju dodajte rižu i kuhajte dok riža ne omekša. Rižoto od liganja s crnim vinom poslužite uz zdjelicu sezonske miješane salate.
Rižot od liganja na dalmatinski
Rižot od liganja ima brojne varijacije na temu, a jedna od njih je i rižot od liganja na dalmatinski način.
Sastojci:
- 400 g lignji
- 100 g riže
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- 1 šalica cherry rajčica
- 1 crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- svježe sjeckani peršin
- sjeckani celer.
Priprema
- Zagrijte na tavi maslinovo ulje i dodajte luk, češnjak i očišćene, narezane lignje.
- Pirjajte, a zatim dodajte još i prepolovljene cherry rajčice i celer. Kuhajte oko 20 minuta.
- Dodajte rižu i po potrebi vode te kuhajte uz stalno miješanje. Kada je riža kuhana, posipajte peršinom.
Smrznute lignje – rižoto
Ako vam nisu dostupne svježe lignje, iskoristite smrznute lignje za rižoto s lignjama i šparogama. Smrznuta hrana jednako je vrijedna kao i svježa, ali i sigurnija za konzumaciju posebice kad je riječ o lako kvarljivoj hrani poput morskih proizvoda.
Sastojci:
- 400 g odmrznutih lignji
- 150 g riže
- oko 8 šparoga
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- 1 crveni luk
- 1 dl malvazije.
Priprema
- Prije pripreme rižota lignje odmrznite i narežite na kolutove.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a nakon toga lignje prelijte malvazijom.
- Dodajte sol, papar i po želji neke od mediteranskih začina te rižu.
- Otprilike pet minuta pred kraj kuhanja dodajte nasjeckane šparoge.
- Rižoto s lignjama i šparogama poslužite uz čašu malvazije.
Rižoto od liganja i blitve
Blitva i morski proizvodi savršeno idu zajedno kao dio mediteranske prehrane. Znate li da se mediteranska prehrana smatra najzdravijom na svijetu jer pogoduje zdravlju srca i krvožilnog sustava, ali i osigurava raznolikost u prehrani?
Sastojci:
- 400 g lignji
- 100 g riže
- 1 crveni luk
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- 1 vezica blitve
- povrtni temeljac.
Priprema
- Lignje odmrznite ili očistite te narežite na kolutove.
- Luk nasjeckajte i dinstajte na maslinovom ulju, a potom dodajte lignje i pirjajte.
- Začinite paprom i soli ili začinima po želji te dodajte rižu.
- Zalijte povrtnim temeljcem.
- Pred kraj kuhanja dodajte sjeckanu blitvu.
Rižoto od liganja – kalorije
Kao što smo naveli, lignje sadrže manje od 100 kcal na 100 g pa priprema jela od lignji možete biti niskokalorična i visokokalorična, ovisno o sastojcima. Uzmimo kao primjer jednu porciju po osobi:
- 100 g lignji, 92 kcal
- 50 g riže, 180 kcal
- 5 g maslinovog ulja, 45 kcal
- povrće, oko 30 kcal.
Ovi osnovni sastojci sveukupno po porciji za jednu osobu sadrže 347 kcal, a dodaci poput vina, različitih umaka ili vrhnja te drugih sastojaka poput parmezana povećavaju kalorijsku vrijednost jela.
Lignje se lako mogu uklopiti u jelovnik osoba na redukcijskoj prehrani, a ključnu razliku imat će upravo različiti nabrojani dodaci.
Pročitajte i članke:
- Rižoto s dagnjama: Omiljeno ljetno jelo koje ne košta puno, a ima odličan omjer kalorija i proteina! Imamo tri sjajna recepta
- Salata s kozicama: Niskokaloričan izvor proteina dobar za srce i krvne žile! Imamo 5 recepata koji mogu stati uz bok buzari
- Veganska “morska” jela: 3 recepta bez životinjskih proizvoda koji će vas zasigurno podsjetiti na poznate delicije.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja