Rižoto od liganja: Recepti na bijelo, na crveno, s tikvicama, blitvom

Rižoto od liganja

Rižoto od liganja nezaobilazna je ljetna delicija koju rado jedemo, bilo na odmoru, bilo u udobnosti svojeg doma. Lignje sadrže svega 92 kcal na 100 g i bogate su bjelančevinama. Sadrže vitamine B skupine, E, C, ali i minerale poput magnezija, kalcija, selena i željeza

Rižoto od liganja na bijelo - recept
FOTO: Shutterstock

Rižoto od liganja na bijelo – recept 

Ako vam je ostalo viška tikvica ili povrća, spremite rižoto od liganja i tikvica ili rižoto s lignjama i povrćem kako biste dobili uravnotežen, lagan i probavljiv obrok. 

Sastojci:

  • 100 g riže
  • 250 g očišćenih liganja
  • oko 40 ml bijelog vina 
  • oko 70 ml rajčice
  • 1 tikvica (narezana na kockice)
  • 1 crvena paprika (narezana na kockice)
  • 2 jušne žlice svježeg peršina 
  • maslinovo ulje
  • 1 režanj češnjaka 
  • papar
  • sol
  • pola čajne žličice talijanske mješavine začina

Priprema

  1. Na zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje, potom rižu i češnjak te dinstajte oko dvije minute.
  2. Dodajte vino, lignje narezane na kolutove, tikvicu i papriku, a potom i rajčicu. 
  3. Prema potrebi dodajte još vode i ostavite da se kuha dok riža ne bude spremna. Za još bolji okus umjesto vode dodajte temeljac. 
  4. Začinite i posipajte svježim peršinom. Vaš bijeli rižoto od liganja je spreman. 
Rižoto od liganja na crveno
FOTO: Shutterstock

Rižoto od liganja – recept na crveno

Ako ste više ljubitelji crnog ili crvenog vina, onda je za vas rižoto od liganja s crnim vinom ili rižoto od liganja na crveno.

Sastojci:

  • 200 g očišćenih liganja 
  • 200 g riže 
  • 1 režanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 0,5 dl crvenog vina
  • 1 crveni luk 
  • 1 crvena paprika
  • 1 dl umaka od rajčice 
  • sol
  • papar
  • pola čajne žličice dalmatinskih začina.

Priprema

  1. Luk, papriku i lignje narežite na kockice.
  2. Zagrijte nekoliko jušnih žlica maslinovog ulja i dodajte luk, a potom i lignje te češnjak. 
  3. Nakon što ste kratko popirjali prethodne sastojke, dodajte crno, odnosno crveno vino i ostavite da se malo kuha. 
  4. Dodajte papriku i rajčicu te po potrebi vode. 
  5. Na kraju dodajte rižu i kuhajte dok riža ne omekša. Rižoto od liganja s crnim vinom poslužite uz zdjelicu sezonske miješane salate. 
Rižot od liganja na dalmatinski
FOTO: Shutterstock

Rižot od liganja na dalmatinski 

Rižot od liganja ima brojne varijacije na temu, a jedna od njih je i rižot od liganja na dalmatinski način

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte na tavi maslinovo ulje i dodajte luk, češnjak i očišćene, narezane lignje.
  2. Pirjajte, a zatim dodajte još i prepolovljene cherry rajčice i celer. Kuhajte oko 20 minuta.
  3. Dodajte rižu i po potrebi vode te kuhajte uz stalno miješanje. Kada je riža kuhana, posipajte peršinom.

Rižoto od liganja možete posipati i parmezanom ili nekim ribanim sirom po želji. 

Smrznute lignje - rižoto
FOTO: Getty Images

Smrznute lignje – rižoto

Ako vam nisu dostupne svježe lignje, iskoristite smrznute lignje za rižoto s lignjama i šparogama. Smrznuta hrana jednako je vrijedna kao i svježa, ali i sigurnija za konzumaciju posebice kad je riječ o lako pokvarljivoj hrani poput morskih proizvoda. 

Sastojci:

  • 400 g odmrznutih lignji 
  • 150 g riže 
  • oko 8 komada šparoga
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje 
  • 1 crveni luk 
  • 1 dl malvazije.

Priprema

  1. Prije pripreme rižota lignje odmrznite i narežite na kolutove. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a nakon toga lignje i prelijte malvazijom. 
  3. Dodajte sol, papar i po želji neke od mediteranskih začina te rižu. 
  4. Otprilike pet minuta pred kraj kuhanja dodajte nasjeckane šparoge
  5. Rižoto s lignjama i šparogama poslužite uz čašu malvazije. 
Rižoto od liganja i blitve
FOTO: Shutterstock

Rižoto od liganja i blitve

Blitva i morski proizvodi savršeno idu zajedno kao dio mediteranske prehrane. Znate li da se mediteranska prehrana smatra najzdravijom na svijetu jer pogoduje zdravlju srca i krvožilnog sustava, ali i osigurava raznolikost u prehrani?

Sastojci:

Priprema

  1. Lignje odmrznite ili očistite te narežite na kolutove. 
  2. Luk nasjeckajte i dinstajte na maslinovom ulju, a potom dodajte lignje i pirjajte. 
  3. Začinite paprom i soli ili začinima po želji te dodajte rižu. Zalijte povrtnim temeljcem
  4. Pred kraj kuhanja dodajte sjeckanu blitvu.
Rižoto od liganja - kalorije
FOTO: Shutterstock

Rižoto od liganja – kalorije 

Kao što smo naveli, lignje sadrže manje od 100 kcal na 100 g proizvoda, pa priprema jela od lignji možete biti niskokalorična i visokokalorična, ovisno o sastojcima. Uzmimo kao primjer jednu porciju po osobi:

  • 100 g lignji, 92 kcal
  • 50 g riže, 180 kcal
  • 5 g maslinovog ulja, 45 kcal
  • povrće, oko 30 kcal.

Ovi osnovni sastojci sveukupno po porciji za jednu osobu sadrže 347 kcal, a dodaci poput vina, različitih umaka ili vrhnja te drugih sastojaka poput parmezana povećavaju kalorijsku vrijednost jela. 

Lignje se lako mogu uklopiti u jelovnik osoba na redukcijskoj prehrani, a ključnu razliku će imati upravo različiti nabrojani dodaci. Lignje su odličan izvor vitamina, minerala i bjelančevina, pa ih svakako uvrstite u svoju prehranu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu