Rakija od mušmula: Zbog ljekovitog potencijala sve su češće na jelovniku, a sad imamo i recept za fini aperitiv koji dobro dođe zimi
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Mušmula, poznata i kao divlja kruškica, raste u obliku listopadnog grma do pet metara visine, a porijeklo vuče iz Azije. Iznimno je nutritivno bogata i, nažalost, često zapostavljeno voće zbog svojeg neuglednog izgleda.
Sadrži vitamin C, vitamine B skupine, kalcij, magnezij, željezo i kalij. Obiluje i vlaknima poput pektina koja povoljno djeluju na probavu i snižavaju kolesterol. Mušmule imaju diuretička i laksativna svojstva te djeluju blagotvorno na upalu želučane sluznice.
Od mušmule možemo napraviti:
- čaj
- rakiju ili liker
- pekmez
- kompot.
Kako se bliže božićni blagdani, istražili smo recepte za aperitiv u sklopu blagdanskog ručka i tu se posebno istaknula rakija od mušmula. Za izradu rakije od mušmula koristite neku voćnu rakiju, poput šljivovice.
Ako ne volite eksperimentirati, trebate znati da se rakija od mušmule sprema od samo četiri sastojka. No, za one kreativnije tu je paleta začina, posebice zimskih toplih začina poput cimeta i klinčića. Slobodno se poigrajte i drugim začinima poput kardamoma.
Rakija od mušmula – recept
U narodnoj medicini mušmula rakija smatra se lijekom. To ne čudi jer je i inače rakija lijek za sve, a rakija od mušmule ublažava različite vrste bolova.
Sastojci:
- 1 kg zrelih mušmula
- 500 g smeđeg šećera ili šećera kokosovog cvijeta
- 5 dl vode
- 2 l rakije.
Priprema
- Pripremite mušmule za rakiju tako da otklonite peteljke i operete ih.
- Prokuhajte šećer s vodom, a potom dobivenu mješavinu prelijte preko mušmula.
- Dodajte rakiju te zatvorite boce i ostavite da odstoje oko 15 dana.
- Nakon otprilike dva tjedna procijedite sadržaj rakije i čuvajte u staklenkama na hladnom mjestu.
Rakija od mušmule s medom
Umjesto sa šećerom, rakiju pripremite s medom. Sastojci i postupak su gotovo isti kao u prethodnom receptu.
Sastojci:
Priprema
- Pripremite mušmule za rakiju tako da otklonite peteljke i operete ih.
- Prokuhajte šećer s vodom, a potom dobivenu mješavinu prelijte preko mušmula.
- Dodajte rakiju te zatvorite boce i ostavite da odstoje oko 15 dana.
- Nakon otprilike dva tjedna procijedite sadržaj rakije i čuvajte u staklenkama na hladnom mjestu.
Rakija od mušmula sa začinima
Oni koji vole kombinirati okuse i eksperimentirati u rakiju od mušmule mogu dodati sastojke poput kave, narančinog soka i sl.
Sastojci:
- 500 g zrelih mušmula
- 40 g šećera kokosovog cvijeta
- 250 ml vode
- 1 štapić cimeta
- nekoliko komada klinčića
- nekoliko zrna kave
- 1 naranča.
Priprema
- Pripremite mušmule za rakiju tako da otklonite peteljke i operete ih.
- Prokuhajte šećer s vodom, a potom dobivenu mješavinu prelijte preko mušmula.
- Naranču narežite na kriške te je zajedno sa začinima i zrnima kave dodajte mušmulama.
- Pomiješajte sve sastojke ili zatvorite staklenku i potresite je.
- Ostavite mušmule da odstoje oko dva tjedna. Ponekad potresite sadržaj.
- Nakon što je odstajala, procijedite rakiju od mušmula i uživajte.
Pročitajte i članke:
- Rakija od dunja: Predivnog mirisa, aromatičnog okusa, a može i bez šećera! Imamo recepte za dunje u rakiji
- Rakija od aronije: Imamo recept za aperitiv koji djeluje antioksidativno i preventivno
- Liker od smokve: 4 recepta za domaći liker od smokava poznat po zdravlju
- Liker od mente – recept, priprema i serviranje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja