Liker od mente – recept, priprema i serviranje
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Menta ili paprena metvica je veoma cijenjena biljka poznata po svome ugodnom i svježem okusu peperminta, odnosno mentola. Liker od mente (izvorno Creme de Menthe) koristi se u brojnim pićima tijekom ljetnih mjeseci te čak i u receptima za slastice.
Menta je veoma popularna biljka, posebice kao dodatak receptima za svjež okus peperminta. Sadrži brojne dobrobiti za naš organizam, a čaj pripremljen od svježe ili sušene mente poželjan je u svako doba godine.
Osim toga, listiće svježe mente koristimo i kao dekoraciju na brojnim delicijama. Biljke mente u vrtu ili kućnim teglama također je pomoći smanjiti broj komaraca i kukaca, dok ćete se u kombinaciji s kaduljom ili lavandom u potpunosti riješiti dosadnih kukaca.
Liker od paprene metvice – temeljni recept
Liker od mente jedan je od najpoznatijih u pripremi koktela i općenito ljetnih alkoholnih, ali i bezalkoholnih pića. Boca ili dvije domaćeg likera također može odlično poslužiti kada navrate nenajavljeni gosti, dovoljno ih je spremiti u reciklirane ukrasne boce od kakvog drugog pića.
Još jedna odlična strana likera od metvice je što ne morate slijediti određeni recept već ga možete pripremiti odokativno. Okus će ovisiti jedino o količini listova mente koju koristite te alkoholnog pića po izboru.
Potrebno je:
- Svježi listovi mente (najkvalitetniji su u proljeće),
- Domaća rakija ili votka,
- Šećer po želji i voda za šećerni sirup,
- Staklena tegla ili posuda za zatvaranje.
- Kora naranče, klinčići
- Prije izrade samog likera potrebno je temeljito oprati listove mente, a zatim jedan po jedan osušiti i odrezati male peteljke.
- Listove zatim smjestite u staklenu teglu (2-3 šake listova na 1L alkohola je optimalno). Po želji dodajte 1 koru naranče (dobro opranu grubom stranom spužvice ili domaću prirodnu) ili 3-6 klinčića ukoliko želite dodatan okus.
- Sastojke prelijte s alkoholnim pićem po izboru i ostavite da se infuzira 2-3 tjedna ili dulje za jači liker.
- Nakon što je dovoljno odstajao, liker procijedite od lišća i dodataka ako ste ih koristili. Prirodna boja ovog likera neće biti zelena već smeđe-zlatna ukoliko ga pripremate s pravom mentom.
- Kako biste liker zasladili, pripremite šećerni sirup od vode i šećera. Zagrijte vodu, dodajte šećer i ukuhajte da se zapjeni. Omjer šećera i vode treba biti 1 šalica vode i 1 šalica šećera.
- Za kraj u liker dodajte šećerni sirup po želji i ukusu do zadovoljavajuće slatkoće.
Liker od mente i melise
Uz mentu je na našim područjima popularna i biljka melisa, odnosno matičnjak. Melisa također pomaže umiriti probavni sustav, smanjiti stres i potaknuti kvalitetniji san. Općenito se smatra iznimno povoljnim čajem za čitav organizam, a liječi glavobolje, mučnine i pomaže kod koncentracije.
Za pripremu likera od mente i matičnjaka koristite svježi matičnjak (melisu) i liker pripremajte po prethodnom temeljnom receptu. U tome slučaju prepolovite količinu mente te za drugu polovicu koristite dobro oprane i osušene listove melise.
Ovakva kombinacija pružit će vam još svježiju aromu i odlično piće, tj. aperitiv za svakog gosta.
Liker od ekstrakta mente
Ukoliko želite napraviti liker s okusom mente, no nikako vam nije pri ruci svježa menta, brz i lagan način za izradu je uz pomoć ekstrakta od mente. Poslužiti vam može bočica ekstrakta od peperminta iz trgovačkih centara, no preporučujemo da potražite pravi ekstrakt mente koji možete pronaći u trgovinama zdrave hrane i dodataka prehrani te trgovinama začina.
Potrebno je:
- 500 ml domaće rakije ili votke,
- 300-500 g šećera,
- 250 ml vode,
- 1 pakiranje (bočica) ekstrakta mentola/peperminta
- Ovaj vrlo jednostavni recept za pripremu likera započnite grijanjem vode.
- U vodu dodajte šećer i kuhajte dok ne prokuha te uklonite s topline.
- Dodajte alkohol po želji i ostavite da se sve ohladi prije dodavanja ekstrakta.
- Kada je liker hladan ili mlak, dodajte ekstrakt mente ili peperminta i dobro promiješajte.
- Spremite gotovi liker u ukrasnu bocu i poslužite kao aperitiv, u koktelima i sl.
Liker od mentol bombona
Nešto slično prethodnom receptu, liker od mentol bombona također možete lako pripremiti. Ovaj recept mnogima je vrlo drag jer su ga obiteljski pripremali kada nisu mogli pronaći ekstrakt mente ili pravu mentu.
Potrebno je:
- 500 ml domaće rakije ili votke,
- 100-200 g šećera,
- 2-3 vrećice tvrdih zelenih mentol bombona,
- 200-250 ml vode.
- U ovom receptu nije potrebno zakuhavati sastojke, no prije pripreme potrebno je usitniti mentol bombone. Najlakše uz pomoć čiste stare kuhinjske krpe/ručnika i čekića za meso.
- Zatim u bocu po izboru dodajte alkohol, vodu i šećer. Promiješajte kako bi se šećer otopio, a onda dodajte i usitnjene bombone.
- U pravilu je liker potrebno ostaviti nekoliko dana te ga mućkati 5 puta dnevno kako bi se bomboni rastopili i sve odlično povezalo.
- Nakon par dana i kada su se bomboni otopili, možete početi s posluživanjem likera.
Liker od suhe mente
Iako se čaj može pripremati od suhe mente, liker ipak nije moguće napraviti uz korištenje suhih listova mente ili paprene metvice. Razlog je prije svega što se nakon sušenja gubi dio arome i ulja iz listova same mente, tako da biste namakanjem suhih listova u alkoholu zapravo dobili tinkturu.
Liker od mente cijena i gdje kupiti?
Ukoliko niste zainteresirani za pripremu i vrijeme utrošenu u spravljanje domaćeg likera od mente ili ekstrakta paprene metvice, ovaj liker možete kupiti u brojnim tržnim centrima. Osobito u prodavaonicama specijaliziranim za alkoholna pića, kao i prodavaonicama poklona za posebne prigode (gift shop-ovima).
Liker od paprene metvice može se pronaći i pod imenom Creme de Menthe, a cijena likera može iznositi od 50 do nekoliko stotina kuna. Ipak, u trgovačkim centrima ćete pronaći liker po veoma pristupačnim cijenama.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja