Pita od krušaka: Donosimo 5 recepata za najfiniji kolač od krušaka kao stvoren za uvod u jesen

Pita od krušaka

Znate li da postoji tisuće vrsta krušaka i da kruške zapravo ubrajamo u porodicu ruža? Osim za konzumaciju u svježem obliku, kruške koristimo i za izradu kruškovca, a posebno nam rastu zazubice kada je u pitanju pita od krušaka

No, prije nego što isprobate koji od predloženih recepata, upoznajte se s nutritivnim sastavom kruške i razlozima zbog kojih je češće trebate uvrstiti u svoju prehranu. Kruške su bogate vitaminima B skupine koji su važni za živčani sustav i energiju. 

Određene vrste krušaka, poput viljamovke, sadrže kalcij i željezo, ali i vitamin C. Na 100 g kruške sadrže oko 60 kcal, od čega oko 10 g šećera i oko tri grama vlakana, posebice pektina. Kruške sadrže i bakar. Konzumacija krušaka preventivno djeluje na rak debelog crijeva

U nastavku vam donosimo pet različitih recepata za pitu od krušaka.

Pita od krušaka i jabuka
FOTO: Shutterstock

Pita od krušaka – recept s jabukama

Prhka pita od krušaka koja se topi u ustima prava je uvertira u jesen. Iskoristite i sezonske jabuke kako biste uživali u bogatstvu jesenskih plodova. 

Sastojci za koru: 

  • 1 šalica brašna
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 šalica hladnog maslaca (narezanog na kockice) 
  • 3/4 šalice hladne vode.

Sastojci za punjenje:

  • 3 kruške (oguljene i narezane) 
  • 3 jabuke (oguljene i narezane)
  • 1 šalica šećera 
  • 1 čajna žličica soka od limuna 
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića 
  • 3 jušne žlice maslaca
  • 1 jaje (umućeno)
  • 1/4 čajne žličice cimeta.

Priprema

  1. Najprije napravite tijesto tako da u zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Potom dodajte kockice maslaca. Sjedinite smjesu i dodajte vodu
  2. Miješajte tijesto dok se sve ne sjedini, a potom ga razdijelite u dva dijela i umotajte u plastičnu foliju. Ostavite tijesto u hladnjaku da odstoji jedan sat. 
  3. Zagrijte pećnicu na 350 °C.
  4. Tijesto nakon hlađenja razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. 
  5. Jednu koru položite na dno posude i obrežite rubove.
  6. Zatim pripremite nadjev tako da pomiješate jabuke, kruške, šećer, cimet, muškatni oraščić i limunov sok. 
  7. Nadjev rasporedite po donjoj kori, potom dodajte drugu goru na nadjev tako da na rubovima sjedinite gornju i donju koru. 
  8. Koru premažite razmućenim jajem, a potom posipajte šećerom i cimetom. 
  9. Pitu pokrijte folijom i pecite oko 30 minuta.
  10. Uklonite foliju nakon 30 minuta i pecite još dodatnih 30 minuta dok kora ne dobije boju. Vaša pita od krušaka i jabuka je gotova!
Pita od krušaka i pudinga
FOTO: Shutterstock

Pita od krušaka i pudinga 

Još jedna fina pita od krušaka dolazi u kombinaciji s pudingom. Ova pita od krušaka posebice će razveseliti ljubitelje vanilije. 

Sastojci:

  • 200 g brašna (idealno pola pirovog pola bijelog)
  • 5 – 6 komada krušaka
  • 4 jaja
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • pola čajne žličice praška za pecivo 
  • 150 g šećera (možete zamijeniti eritritom, ali dodajte veću količinu jer je eritrit manje sladak)
  • 3 jušne žlice šećera
  • limunov sok 
  • 1 paket pudinga od vanilije
  • voda ili cijeđeni sok od kruške 
  • oko 75 g maslaca 
  • 1 i pol čašica kiselog vrhnja.

Priprema

  1. Najprije pripremite glatko tijesto tako da u zdjeli pomiješate brašno, tri jušne žlice šećera, prašak za pecivo i vanilin šećer.
  2. Dodajte još maslac i jaje te zamijesite glatko tijesto koje potom ostavite na hlađenju u hladnjaku. 
  3. Kruške ogulite i narežite
  4. U loncu zagrijte pola litre vode, limunov sok i oko 50 g šećera.
  5. Potom dodajte kruške i kuhajte još nekoliko minuta. 
  6. Procijedite smjesu te sačuvajte tekućinu
  7. Pripremite kalup za pečenje i obložite ga jednom korom. 
  8. Kruške izlijte na koru. 
  9. Iskoristite sok od kruške za pripremu pudinga, a nakon što ste ga skuhali prema uputama, odmah ga izlijte na kruške
  10. Zagrijte pećnicu na 200 °C i pecite otprilike 25 minuta.
  11. Pripremite snijeg od tri bjelanjka i 90 g šećera, umutite i dodajte žumanjke i kiselo vrhnje. 
  12. Nakon 25 minuta pečenja prelijte kolač s prethodno napravljenom smjesom od jaja i pecite još 20 minuta. 
  13. Kada je pita pečena, možete je ukrasiti po želji. 
Pita od krušaka i čokolade
FOTO: Shutterstock

Pita od krušaka i čokolade

Ako više volite čokoladu od vanilije, ovaj kolač od krušaka zadovoljit će ljubitelje slatkog. Dodatak kakaa i lješnjaka učinit će to da ovo bude najfiniji kolač od krušaka koji ste probali. Dodatak kardamoma oslobodit će pak jesensku čaroliju kroz okus ukusne pite. 

Sastojci:

  • pola šalice brašna
  • 1/3 šalice kakaa bez šećera
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • 1 čajna žličica praška za pecivo 
  • pola čajne žličice soli 
  • pola čajne žličice kardamoma 
  • 2 žlice mljevenih lješnjaka
  • 3/4 šalice javorovog sirupa
  • 2/3 šalice hladne vode
  • 1/3 šalice kokosovog ulja 
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica jabučnog octa
  • 2 kruške
  • pola šalice sjeckanih lješnjaka.  

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C i nauljite kalup za pečenje. 
  2. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo, mljevene lješnjake, sol, sodu bikarbonu i kardamom. 
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke: javorov sirup, ulje, vodu, ocat i ekstrakt vanilije.
  4. Spojite mokre i suhe sastojke te ih dobro promiješajte.
  5. Jednu krušku sitno nasjeckajte i dodajte preostalim sastojcima, a drugu krušku narežite na tanke listiće
  6. Izlijte smjesu u kalup, potom dodajte listiće kruške i posipajte nasjeckanim lješnjacima
  7. Pecite u pećnici oko 45 minuta. 
Pita od krušaka i badema
FOTO: Shutterstock

Pita od krušaka i badema 

Pita od krušaka odlično se slaže i s bademima, ali i kokosom. Zašto ne biste spremili i malo egzotičniju pitu od krušaka, pogotovo ako nostalgično čeznete za ljetom?

Sastojci:

  • pola šalice glatkog (višenamjenskog) brašna
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 3/4 šalice šećera
  • pola šalice naribanog kokosa
  • 1 šalica punomasnog mlijeka
  • 125 g maslaca, otopljenog
  • 4 jaja (lagano tučena)
  • 2 jušne žlice zlatnog sirupa (ili javorovog sirupa)
  • 3 – 4 kruške 
  • pola šalice badema u listićima.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namažite posudu za pečenje uljem ili maslacem. 
  2. U zdjeli pomiješajte brašno i cimet, potom dodajte šećer, kokos, umućena jaja, mlijeko, otopljeni maslac i sirup. Dobro promiješajte. 
  3. Zatim u smjesu dodajte narezane kruške i sve izlijte u kalup za pečenje. 
  4. Posipajte bademima i pecite u pećnici oko 40 minuta dok pita ne porumeni. 
Kolač od krušaka
FOTO: Shutterstock

Pita muffini od krušaka 

Zašto ne spremiti mini pite od krušaka u kalupima za muffine? Ovaj jednostavni recept ujedno je u nutritivno bogatiji s obzirom na dodatak zobenih pahuljica. 

Sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • pola šalice krušaka (narezanih na kockice)
  • 1 šalica mlijeka ili biljnog napitka
  • 1 šalica integralnog brašna
  • pola čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • 1 čajna žličica mljevenog kardamoma
  • pola šalice smeđeg šećera
  • 1 umućeno jaje
  • 1/4 šalice maslinovog ulja 
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • preljev po izboru
  • 2 čajne žličice smeđeg šećera
  • 2 čajne žličice otopljenog maslaca. 

Priprema 

  1. Zagrijte pećnicu na 205 °C. Kalupe za muffine poprskajte uljem.
  2. U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice s mlijekom ili biljnim napitkom i ostavite oko 15 minuta da odstoje
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, kardamom i prašak za pecivo. 
  4. U prvu smjesu sa zobi umiješajte jaje, smeđi šećer, ulje i ekstrakt vanilije te sjeckane kruške. Miješajte samo dok se smjesa ne sjedini
  5. Rasporedite smjesu u kalup za muffine. Po želji na vrh dodajte preljev.
  6. Pecite u pećnici oko 12 minuta.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.67 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu