Pita od krušaka: Pet recepata za najfiniji uvod u jesen
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Znate li da postoji tisuće vrsta krušaka i da kruške zapravo ubrajamo u porodicu ruža? Osim za konzumaciju u svježem obliku, kruške koristimo i za izradu kruškovca, a posebno nam rastu zazubice kada je u pitanju pita od krušaka.
No, prije nego što isprobate koji od predloženih recepata, upoznajte se s nutritivnim sastavom kruške i razlozima zbog kojih je češće trebate uvrstiti u svoju prehranu. Kruške su bogate vitaminima B skupine koji su važni za živčani sustav i energiju.
Određene vrste krušaka, poput viljamovke, sadrže kalcij i željezo, ali i vitamin C. Na 100 g kruške sadrže oko 60 kcal, od čega oko 10 g šećera i oko tri grama vlakana, posebice pektina. Kruške sadrže i bakar. Konzumacija krušaka preventivno djeluje na rak debelog crijeva.
U nastavku vam donosimo pet različitih recepata za pitu od krušaka.
Pita od krušaka – recept s jabukama
Prhka pita od krušaka koja se topi u ustima prava je uvertira u jesen. Iskoristite i sezonske jabuke kako biste uživali u bogatstvu jesenskih plodova.
Sastojci za koru:
- 1 šalica brašna
- 1 čajna žličica šećera
- 1 čajna žličica soli
- 1 šalica hladnog maslaca (narezanog na kockice)
- 3/4 šalice hladne vode.
Sastojci za punjenje:
- 3 kruške (oguljene i narezane)
- 3 jabuke (oguljene i narezane)
- 1 šalica šećera
- 1 čajna žličica soka od limuna
- 1 + 1/4 čajne žličice cimeta
- 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
- 3 jušne žlice maslaca
- 1 jaje (umućeno).
Priprema
- Najprije napravite tijesto tako da u zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Potom dodajte kockice maslaca. Sjedinite smjesu i dodajte vodu.
- Miješajte tijesto dok se sve ne sjedini, a potom ga razdijelite u dva dijela i umotajte u plastičnu foliju.
- Ostavite tijesto u hladnjaku da odstoji jedan sat.
- Zagrijte pećnicu na 350 °C.
- Tijesto nakon hlađenja razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.
- Jednu koru položite na dno posude i obrežite rubove.
- Zatim pripremite nadjev tako da pomiješate jabuke, kruške, šećer, cimet, muškatni oraščić i limunov sok.
- Nadjev rasporedite po donjoj kori, potom dodajte drugu goru na nadjev tako da na rubovima sjedinite gornju i donju koru.
- Koru premažite razmućenim jajem, a potom posipajte šećerom i cimetom.
- Pitu pokrijte folijom i pecite oko 30 minuta.
- Uklonite foliju nakon 30 minuta i pecite još dodatnih 30 minuta dok kora ne dobije boju. Vaša pita od krušaka i jabuka je gotova!
Pita od krušaka i pudinga
Još jedna fina pita od krušaka dolazi u kombinaciji s pudingom. Ova pita od krušaka posebice će razveseliti ljubitelje vanilije.
Sastojci:
- 200 g brašna (idealno pola pirovog pola bijelog)
- 5 – 6 komada krušaka
- 4 jaja
- 1 vrećica vanilin šećera
- pola čajne žličice praška za pecivo
- 150 g šećera (možete zamijeniti eritritom, ali dodajte veću količinu jer je eritrit manje sladak) + 3 jušne žlice
- limunov sok
- 1 paket pudinga od vanilije
- voda ili cijeđeni sok od kruške
- oko 75 g maslaca
- 1 i pol čašica kiselog vrhnja.
Priprema
- Najprije pripremite glatko tijesto tako da u zdjeli pomiješate brašno, tri jušne žlice šećera, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte još maslac i jaje te zamijesite glatko tijesto koje potom ostavite na hlađenju u hladnjaku.
- Kruške ogulite i narežite.
- U loncu zagrijte pola litre vode, limunov sok i oko 50 g šećera.
- Potom dodajte kruške i kuhajte još nekoliko minuta.
- Procijedite smjesu te sačuvajte tekućinu.
- Pripremite kalup za pečenje i obložite ga jednom korom.
- Kruške izlijte na koru.
- Iskoristite sok od kruške za pripremu pudinga, a nakon što ste ga skuhali prema uputama, odmah ga izlijte na kruške.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C i pecite otprilike 25 minuta.
- Pripremite snijeg od tri bjelanjka i 90 g šećera, umutite i dodajte žumanjke i kiselo vrhnje.
- Nakon 25 minuta pečenja prelijte kolač s prethodno napravljenom smjesom od jaja i pecite još 20 minuta.
- Kada je pita pečena, možete je ukrasiti po želji.
Pita od krušaka i čokolade
Ako više volite čokoladu od vanilije, ovaj kolač od krušaka zadovoljit će ljubitelje slatkog. Dodatak kakaa i lješnjaka učinit će to da ovo bude najfiniji kolač od krušaka koji ste probali.
Sastojci:
- pola šalice brašna
- 1/3 šalice kakaa bez šećera
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice kardamoma
- 2 jušne žlice mljevenih lješnjaka + pola šalice sjeckanih
- 3/4 šalice javorovog sirupa
- 2/3 šalice hladne vode
- 1/3 šalice kokosovog ulja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- 2 kruške.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C i nauljite kalup za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, kakao, prašak za pecivo, mljevene lješnjake, sol, sodu bikarbonu i kardamom.
- U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – javorov sirup, ulje, vodu, ocat i ekstrakt vanilije.
- Spojite mokre i suhe sastojke te ih dobro promiješajte.
- Jednu krušku sitno nasjeckajte i dodajte preostalim sastojcima, a drugu krušku narežite na tanke listiće.
- Izlijte smjesu u kalup, potom dodajte listiće kruške i posipajte nasjeckanim lješnjacima.
- Pecite u pećnici oko 45 minuta.
Pita od krušaka i badema
Pita od krušaka odlično se slaže i s bademima, ali i kokosom. Zašto ne biste spremili i malo egzotičniju pitu od krušaka, pogotovo ako nostalgično čeznete za ljetom?
Sastojci:
- pola šalice glatkog (višenamjenskog) brašna
- 1 čajna žličica cimeta
- 3/4 šalice šećera
- pola šalice naribanog kokosa
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- 125 g maslaca (otopljenog)
- 4 jaja (lagano tučena)
- 2 jušne žlice zlatnog sirupa (ili javorovog sirupa)
- 3 – 4 kruške
- pola šalice badema u listićima.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namažite posudu za pečenje uljem ili maslacem.
- U zdjeli pomiješajte brašno i cimet, potom dodajte šećer, kokos, umućena jaja, mlijeko, otopljeni maslac i sirup. Dobro promiješajte.
- Zatim u smjesu dodajte narezane kruške i sve izlijte u kalup za pečenje.
- Posipajte bademima i pecite u pećnici oko 40 minuta dok pita ne porumeni.
Pita muffini od krušaka
Zašto ne spremiti mini pite od krušaka u kalupima za muffine? Ovaj jednostavni recept ujedno je u nutritivno bogatiji s obzirom na dodatak zobenih pahuljica.
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- pola šalice krušaka (narezanih na kockice)
- 1 šalica mlijeka ili biljnog napitka
- 1 šalica integralnog brašna
- pola čajne žličice soli
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica mljevenog kardamoma
- pola šalice smeđeg šećera + 2 čajne žličice
- 1 umućeno jaje
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- preljev po izboru
- 2 čajne žličice otopljenog maslaca.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 205 °C. Kalupe za muffine poprskajte uljem.
- U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice s mlijekom ili biljnim napitkom i ostavite oko 15 minuta da odstoje.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, kardamom i prašak za pecivo.
- U prvu smjesu sa zobi umiješajte jaje, smeđi šećer, ulje i ekstrakt vanilije te sjeckane kruške. Miješajte samo dok se smjesa ne sjedini.
- Rasporedite smjesu u kalupe za muffine. Po želji na vrh dodajte preljev.
- Pecite u pećnici oko 12 minuta.
Pročitajte i članke:
- Trik koji tvrde kruške bez okusa pretvara u savršenstvo
- Kompot od krušaka: Recepti za poslasticu koja je dobra za probavu, snižava kolesterol i regulira dijabetes
- Sok od krušaka: Nutritivno bogatija alternativa kupovnim sokovima, pomaže probavi, a dobar je i za bebe! Evo kako ga napraviti kod kuće.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja