Najbolji mramorni kuglof: Klasični, s jogurtom i fit recept

Najbolji mramorni kuglof

Kuglof koji karakterizira unutrašnjost s dvije boje, koja podsjeća na mramor, je mramorni kuglof. Sastoji se od bijelog i tamnog tijesta zahvaljujući dodatku kakaa, a dodatno šaranje vilicom oblikuje izgled mramora. 

Kuglof je prepoznatljiv po svojem okruglom obliku s rupom u sredini za što je potreban poseban kalup.

Osim što je ukusan, zbog svojeg predivnog izgleda iznutra i izvana prava je božićna dekoracija na blagdanskom stolu. 

Ako i vi želite ovog Božića uživati u mramornom kuglofu, odaberite omiljeni mramorni kuglof među ponuđenim receptima. Ako želite na blagdanskom stolu najbolji mramorni kuglof za sebe i svoju obitelj, donosimo klasični i onaj s nutritivno bogatim sastojcima, za svačiji ukus. 

omiljeni mramorni kuglof
FOTO: Shutterstock

Najbolji mramorni kuglof 

O ukusima se ne raspravlja, no možemo se složiti da klasika uvijek ima prednost pred varijacijama. Recept za klasičan mramorni kuglof uključuje svima poznate sastojke. 

Sastojci:

Priprema

  1. Šećer, maslac i vanilin šećer izmiksajte u kremastu smjesu. 
  2. Potom, u smjesu dodajte jedno po jedno jaje uz miksanje do glatke teksture. 
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo i sol.
  4. Potom, smjesu s brašnom postepeno dodajte u mokre sastojke naizmjence s mlijekom, uz miješanje sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu. 
  5. Potom, podijelite tijesto u dva dijela.
  6. U jedan dio tijesta dodajte kakao i sjedinite. Po potrebi dodajte jušnu žlicu ili dvije mlijeka.
  7. Kalup za kuglof nauljite i pobrašnite. 
  8. U kalup naizmjenično dodajte bijelo i tamno tijesto te na kraju prošarajte vilicom kako biste dobili mramorni uzorak. 
  9. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof na donjoj trećini između 50 – 60 minuta. Čačkalicom provjerite je li kuglof pečen. 
  10. Kada je pečen, pustite da se kuglof malo ohladi.
  11. Za dodatnu dekoraciju posipajte ga šećerom u prahu. 
Mramorni kuglof s jogurtom
FOTO: Shutterstock

Mramorni kuglof s jogurtom 

Dodajte jogurt i dobit ćete sočni mramorni kuglof. Birajte između čvrstog ili grčkog tipa jogurta, a ako pronađete pravi grčki jogurt, svakako dodajte taj u nizu. 

Sastojci:

Priprema

  1. Kalup za kuglof premažite uljem i pobrašnite.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  3. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  4. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane pjenasta, a potom dodajte ulje, jogurt i narančinu koricu. Sjedinite sastojke.
  5. Postupno dodajte suhe sastojke mokrima te sjedinite u glatko tijesto. 
  6. Potom, podijelite tijesto u dva dijela.
  7. U jedan dio tijesta dodajte kakao i sjedinite. Po potrebi dodajte jušnu žlicu ili dvije mlijeka.
  8. U kalup naizmjenično dodajte bijelo i tamno tijesto te na kraju prošarajte vilicom kako biste dobili mramorni uzorak. 
  9. Pecite kuglof između 40 – 50 minuta, a čačkalicom provjerite je li kuglof pečen. 
  10. Prije dekoriranja otopljenom tamnom čokoladom ili šećerom u prahu pustite kuglof da se ohladi
sočni mramorni kuglof
FOTO: Shutterstock

Mramorni fit kuglof 

Za one koji se ne žele odreći slastica za vrijeme blagdana, ali ipak vode računa što jedu, idealan će biti recept za ovaj najbolji mramorni kuglof s kvalitetnim sastojcima u nutritivnom smislu. 

Sastojci:

Priprema

  1. Kalup za kuglof premažite uljem i pobrašnite.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  3. U jednoj zdjeli pomiješajte tri vrste brašna, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu
  4. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta.
  5. Dodajte ulje, jogurt, med, vaniliju i naribanu koricu naranče te sjedinite smjesu. 
  6. Potom dodajte ulje, jogurt i narančinu koricu. Sjedinite sastojke.
  7. Postupno dodajte suhe sastojke mokrima te sjedinite u glatko tijesto. 
  8. Potom, podijelite tijesto u dva dijela.
  9. U jedan dio tijesta dodajte kakao i sjedinite. Po potrebi dodajte žlicu ili dvije mlijeka.
  10. U kalup naizmjenično dodajte bijelo i tamno tijesto te na kraju prošarajte vilicom kako biste dobili mramorni uzorak. 
  11. Pecite kuglof između 45 – 55 minuta, a čačkalicom provjerite je li pečen. 
  12. Po želji prelijte kuglof otopljenom tamnom čokoladom i posipajte sjeckanim orašastim plodovima po izboru. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu