Najbolji mramorni kuglof: Klasični, s jogurtom i fit recept
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Kuglof koji karakterizira unutrašnjost s dvije boje, koja podsjeća na mramor, je mramorni kuglof. Sastoji se od bijelog i tamnog tijesta zahvaljujući dodatku kakaa, a dodatno šaranje vilicom oblikuje izgled mramora.
Osim što je ukusan, zbog svojeg predivnog izgleda iznutra i izvana prava je božićna dekoracija na blagdanskom stolu.
Ako i vi želite ovog Božića uživati u mramornom kuglofu, odaberite omiljeni mramorni kuglof među ponuđenim receptima. Ako želite na blagdanskom stolu najbolji mramorni kuglof za sebe i svoju obitelj, donosimo klasični i onaj s nutritivno bogatim sastojcima, za svačiji ukus.
Najbolji mramorni kuglof
O ukusima se ne raspravlja, no možemo se složiti da klasika uvijek ima prednost pred varijacijama. Recept za klasičan mramorni kuglof uključuje svima poznate sastojke.
Sastojci:
- 350 g glatkog brašna
- 250 g maslaca sobne temperature
- 250 g šećera
- 3 jaja
- 150 ml mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 2 jušne žlice kakaa u prahu
- korica jednog limuna.
Priprema
- Šećer, maslac i vanilin šećer izmiksajte u kremastu smjesu.
- Potom, u smjesu dodajte jedno po jedno jaje uz miksanje do glatke teksture.
- U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo i sol.
- Potom, smjesu s brašnom postepeno dodajte u mokre sastojke naizmjence s mlijekom, uz miješanje sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Potom, podijelite tijesto u dva dijela.
- U jedan dio tijesta dodajte kakao i sjedinite. Po potrebi dodajte jušnu žlicu ili dvije mlijeka.
- Kalup za kuglof nauljite i pobrašnite.
- U kalup naizmjenično dodajte bijelo i tamno tijesto te na kraju prošarajte vilicom kako biste dobili mramorni uzorak.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof na donjoj trećini između 50 – 60 minuta. Čačkalicom provjerite je li kuglof pečen.
- Kada je pečen, pustite da se kuglof malo ohladi.
- Za dodatnu dekoraciju posipajte ga šećerom u prahu.
Mramorni kuglof s jogurtom
Dodajte jogurt i dobit ćete sočni mramorni kuglof. Birajte između čvrstog ili grčkog tipa jogurta, a ako pronađete pravi grčki jogurt, svakako dodajte taj u nizu.
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 200 g šećera
- 180 g čvrstog jogurta
- 120 ml suncokretovog ulja
- 3 jaja
- 2 jušne žlice kakaa u prahu
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 vrećica vanilin šećera
- 2 jušne žlice mlijeka
- korica ribane naranče
- prstohvat soli.
Priprema
- Kalup za kuglof premažite uljem i pobrašnite.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj zdjeli izmiksajte jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane pjenasta, a potom dodajte ulje, jogurt i narančinu koricu. Sjedinite sastojke.
- Postupno dodajte suhe sastojke mokrima te sjedinite u glatko tijesto.
- Potom, podijelite tijesto u dva dijela.
- U jedan dio tijesta dodajte kakao i sjedinite. Po potrebi dodajte jušnu žlicu ili dvije mlijeka.
- U kalup naizmjenično dodajte bijelo i tamno tijesto te na kraju prošarajte vilicom kako biste dobili mramorni uzorak.
- Pecite kuglof između 40 – 50 minuta, a čačkalicom provjerite je li kuglof pečen.
- Prije dekoriranja otopljenom tamnom čokoladom ili šećerom u prahu pustite kuglof da se ohladi.
Mramorni fit kuglof
Za one koji se ne žele odreći slastica za vrijeme blagdana, ali ipak vode računa što jedu, idealan će biti recept za ovaj najbolji mramorni kuglof s kvalitetnim sastojcima u nutritivnom smislu.
Sastojci:
- 200 g bademovog brašna
- 100 g pirovog brašna
- 50 g zobenog brašna
- 150 g šećera kokosovog cvijeta
- 200 g grčkog tipa jogurta
- 120 ml kokosovog ulja
- 1 vrećica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 3 jaja
- pola čajne žličice soli
- 1 čajna žličica meda
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 2 jušne žlice kakaa u prahu
- 2 jušne žlice biljnog napitka
- korica jednog limuna.
Priprema
- Kalup za kuglof premažite uljem i pobrašnite.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- U jednoj zdjeli pomiješajte tri vrste brašna, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
- U drugoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta.
- Dodajte ulje, jogurt, med, vaniliju i naribanu koricu naranče te sjedinite smjesu.
- Potom dodajte ulje, jogurt i narančinu koricu. Sjedinite sastojke.
- Postupno dodajte suhe sastojke mokrima te sjedinite u glatko tijesto.
- Potom, podijelite tijesto u dva dijela.
- U jedan dio tijesta dodajte kakao i sjedinite. Po potrebi dodajte žlicu ili dvije mlijeka.
- U kalup naizmjenično dodajte bijelo i tamno tijesto te na kraju prošarajte vilicom kako biste dobili mramorni uzorak.
- Pecite kuglof između 45 – 55 minuta, a čačkalicom provjerite je li pečen.
- Po želji prelijte kuglof otopljenom tamnom čokoladom i posipajte sjeckanim orašastim plodovima po izboru.
Pročitajte i ove članke:
- Top 10 božićnih kolača: Recepti za sve u zdravijoj verziji
- 10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica.
- Božićni kolači koji se ne peku: Brzo su gotovi, a prefini!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Kuglice od keksa i čokolade: 5 recepata za kremaste bombice
- Rachel Drbohlav Ollerton
- 3 min čitanja