Kuglof od mandarina: Iskoristite sezonu omiljenog jesenskog voća jer imamo recepte za najsočniji kuglof

Kuglof od mandarina

Mogu li predblagdansko i blagdansko vrijeme proći bez kuglofa? Mi se slažemo da ne mogu jer tko može odoljeti okusima koji prožimaju kuglof, posebice kuglof od mandarina? Iskoristite sezonu ovog voća koje je odličan izvor vitamina C, a svakom kuglofu dat će sočnost. 

Pročitajte članak “Mandarine su došle na svoje: Evo koje sorte postoje, koliko kalorija imaju i kako uzgojiti mandarine u tegli“.

Kuglof je kolač prepoznatljiv po svojem specifičnom obliku. Peče se u rebrastom kalupu s rupom u sredini, a serviran na pladnju i preliven najfinijim preljevom stvara zazubice. Povijesno gledajući, i Francuzi i Austrijanci smatraju kuglof svojom delicijom. 

U Hrvatsku je kuglof došao iz pravca Beča te se vezuje uz božićne blagdane.

Najčešći sastojci u kontinentalnom dijelu su grožđice i orasi, a u priobalnom dijelu korice naranče ili limuna, kao i smokve i bademi. Danas postoji mnogo različitih recepata za kuglof, a mi smo odlučili isprobati kuglof od mandarina u različitim varijantama. 

Za kuglof su vam potrebni kalup i kvalitetna priprema istog. Uvijek kalup za kuglof dobro nauljite i pobrašnite kako biste ga nakon pečenja mogli lakše izvaditi. Ako koristite silikonski kalup za kuglof, taj korak možete preskočiti. 

Kuglof od mandarina i kokosa
FOTO: Shutterstock

Kuglof od mandarina i kokosa 

Za ovaj kuglof bit će vam potrebne eko mandarine, odnosno neprskane mandarine, budući da ćemo iskoristiti i koru. Dodatak kokosa uravnotežit će kiselkast okus mandarina u ovome receptu. 

Sastojci:

Priprema

  1. Mandarine najprije očistite tako da uklonite peteljke te malom četkicom izribate koru. 
  2. Stavite ih u lončić i dodajte vodu. Kada zavrije, ostavite da se kuhaju oko tri minute. Nakon toga promijenite vodu i ponovite postupak. 
  3. Nakon što su kuhane, mandarine izblendajte u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera. 
  4. Potom izmiksajte cijela jaja s običnim i šećerom kokosovog cvijeta (ako nemate šećer kokosovog cvijeta, u istoj količini dodajte obični šećer). Zatim dodajte otopljeno kokosovo ulje (ili maslac u istoj količini kao zamjena), prašak za pecivo, jogurt i brašno. 
  5. U smjesu dodajte još kuhane mandarine i kokos. 
  6. Pripremite kalup za kuglof tako da ga premažete kokosovim uljem i posipate brašnom. 
  7. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  8. Smjesu izlijte u dobro nauljeni kalup, poravnajte špatulom i pecite 30 minuta.
  9. Čačkalicom provjerite je li kuglof pečen, a nakon pečenja ga ostavite nekoliko minuta da se ohladi, pa ga pažljivo premjestite iz kalupa na pladanj.
  10. Poslužite ga uz narezane kriške mandarina i kokosove mrvice. 
Kuglof od mandarina i badema
FOTO: Shutterstock

Kuglof od mandarina i badema 

Miris badema nas neodoljivo uvodi u božićnu čaroliju, a kad nas prožmu okusi badema u ukusnim božićnim receptima, teško je ne uživati. Ljubitelji čokolade doći će na svoje jer dodatak čokoladnog preljeva transformirat će ovaj kuglof u čokoladni kuglof od mandarina

Sastojci:

Priprema

  1. Mandarine ogulite i usitnite u blenderu
  2. Izmiksajte dva cijela jaja, pa dodajte vanilin šećer, šećer, potom kokosovo ulje ili maslac. Miksajte i zatim dodajte usitnjene mandarine. 
  3. Zatim dodajte prašak za pecivo, brašna i mljevene bademe. Smjesa treba biti gusta. 
  4. Pripremite kalup za kuglof tako da ga dobro nauljite i pobrašnite. Smjesu ulijte u kalup i poravnajte. 
  5. Pecite na 180 °C oko 25 minuta. 
  6. Kad je kuglof pečen, premjestite ga na pladanj. Prelijte ga otopljenom tamnom čokoladom i posipajte grubo sjeckanim bademima. 
  7. Vaš kuglof od mandarina s preljevom je spreman za uživanje uz šalicu toplog zimskog čaja. 
Kuglof od mandarina i sira
FOTO: Getty Images

Kuglof od mandarina i sira

Ako se želite odmoriti od orašastih okusa i čokolade, tada je kuglof od mandarina i sira idealan recept za vas. Umjesto mandarine možete koristiti i naranču. 

Sastojci:

Priprema

  1. Pomiješajte sir, šećer i vanilin šećer te umutite, a zatim dodajte i jedan žumanjak. 
  2. Potom dodajte koricu mandarine, sok mandarine, rastopljeno kokosovo ulje ili maslac i jušnu žlicu ruma te izmiksajte
  3. Dodajte još i brašna te prašak za pecivo. 
  4. Pripremite snijeg od bjelanjaka, pa dodajte smjesi.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  6. Pripremite kalup za kuglof tako da ga dobro nauljite i pobrašnite. 
  7. Smjesu prelijte u kalup, poravnajte i pecite oko 45 minuta. Čačkalicom provjerite je li kuglof pečen.
  8. Nakon što je pečen, ostavite kuglof da se ohladi, a onda ga premjestite na pladanj.
  9. Šećerom u prahu posipajte ovaj, možemo ga tako nazvati, najsočniji kuglof
Kuglof od mandarina i griza
FOTO: Shutterstock

Kuglof od mandarina i griza 

Za ovaj kuglof bit će potrebna eko mandarina budući da koristimo koricu u receptu. Ako nemate eko mandarinu pri ruci, dodajte limunovu ili narančinu koricu. 

Sastojci:

Priprema

  1. Odvojite bjelanjke, dodajte mrvicu soli i izmiksajte ih u snijeg. 
  2. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke, šećer i dio količine ulja. Potom dodajte ostatak ulja i biljni napitak ili mlijeko. 
  3. Zatim dodajte brašno, pirov ili obični griz, koricu mandarine i prašak za pecivo. Izmiksajte pa dodajte snijeg od bjelanjaka. 
  4. Mandarine možete dodati narezane na komade ili usitnjene u blenderu. Dodajte ih smjesi.
  5. Pripremite kalup za kuglof i pecite ga u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 minuta. Čačkalicom provjerite je li kuglof pečen.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu