Kolači od kokosa koji se ne peku: 5 apsolutnih hitova na blagdanskom stolu
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Iako nas kokos asocira na tropske krajeve, kod nas se udomačio kao dio blagdanskih kolača. Kokosove mrvice podsjećaju na snijeg pa su kolači od kokosa dio božićne rapsodije za nepce.
Još je bolje ako ne moramo paliti pećnicu. Kolači od kokosa koji se ne peku jednostavni su za napraviti, a treba vam mali broj sastojaka.
Kolači od kokosa koji se ne peku – recepti
U nastavku se nalaze recepti.

Brzi kokos kolač
Datulje za slatkoću, orašasti plodovi za hrskavost i kokos kao završni pečat – spoj nutritivno bogatih sastojaka u kolač koji nosi i bogatstvo okusa, bez viška običnog šećera i zasićenih masti.
Sastojci:
- 100 g mljevenog kokosa
- 100 g sjeckanih badema
- 150 g datulja bez koštica
- 1 jušna žlica kokosovog ulja
- 2 jušne žlice kakaa
- 2 – 3 jušne žlice bademovog napitka.
Priprema
- Datulje namočite u mlaku vodu na 10 minuta, a potom ih ocijedite.
- Potom, sve sastojke stavite u blender i blendajte do glatke smjese.
- Oblikujte kuglice ili željeni oblik, stavite na papir i ohladite na sat vremena.

Kolač s kokosom i pudingom
Za kremastu varijantu dodajte puding, a možete skuhati svoj ili dodati gotov proteinski puding željenog okusa.
Sastojci za podlogu:
Sastojci za kremu:
- 400 ml biljnog napitka od kokosa
- 1 pakiranje pudinga u prahu
- 2 – 3 čajne žličice kokosovog šećera
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 50 g mljevenog kokosa.
Sastojci za dekoraciju:
- mljeveni kokos
- ribana tamna čokolada.
Priprema
- Datulje namočite u mlaku vodu na 10 minuta, a potom ih ocijedite.
- Potom, u blenderu izblendajte datulje, bademe i kokos.
- Utisnite podlogu u kalup promjera 20 x 20 cm obložen papirom i ostavite je u hladnjaku.
- Pripremite kremu tako da u loncu zagrijete kokosov napitak, a zatim umiješajte puding i kokosov šećer te kuhajte kratko dok se smjesa ne zgusne.
- Maknite s vatre i umiješajte kokosovo ulje i kokos.
- Izvadite podlogu iz hladnjaka i prelijte preko kremu.
- Poravnajte površinu i vratite kolač u hladnjak na 2 – 3 sata.
- Posipajte ga kokosom i tamnom čokoladom.

Brzi kolač od kokosa i čokolade
Kad su u pitanju kolači od kokosa koji se ne peku, spoj kokosa i čokolade je jedan od najomiljenijih pa će nekima upravo ovo biti najbolji kolač od kokosa.
To su prepoznali i poznati brendovi slatkiša, iako postoje i oni koji ne vole ništa s kokosom. Pa, kokos ili obožavamo ili ga uopće ne volimo.
Sastojci za podlogu:
Sastojci za kremu:
- 100 g tamne čokolade (sa 70 % kakaa)
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 3 jušne žlice biljnog napitka
- 50 g mljevenog kokosa
- 2 jušne žlice sitnih zobenih pahuljica.
Priprema
- Datulje namočite u mlaku vodu na 10 minuta, a potom ih ocijedite.
- Potom, u blenderu u glatku smjesu izblendajte datulje, orahe i kokos.
- Utisnite podlogu u kalup promjera 20 x 20 cm obložen papirom i ostavite je u hladnjaku.
- Na laganoj vatri otopite čokoladu s kokosovim uljem i biljnim napitkom uz miješanje.
- Maknite s vatre te umiješajte kokos i zobene pahuljice.
- Izvadite podlogu i prelijte preko kremu te poravnajte.
- Vratite kolač u hladnjak na 2 – 3 sata.

Kolač s kokosom i čokoladom
Svi volimo duplu čokoladu, pa evo i duplog recepta za kolač od kokosa i čokolade. Ovoga puta nudimo recept u klasičnoj verziji jer slobodno uživamo i u takvoj recepturi.
Sastojci za podlogu:
- 200 g mljevenog keksa
- 100 g otopljenog maslaca
- 50 g mljevenog kokosa.
Sastojci za kremu:
- 200 g tamne čokolade
- 100 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 2 jušne žlice šećera (po želji).
Priprema
- Kekse usitnite u blenderu ili valjkom, a potom ih pomiješajte s maslacem i kokosom te utisnite u kalup promjera 20 x 20 cm.
- Potom, na laganoj vatri otopite čokoladu s mlijekom i maslacem, dodajte šećer i pomiješajte.
- Prelijte kremu preko podloge, posipajte po želji kokos mrvicama i stavite kolač u hladnjak na dva sata.

Kolač od kokosa, bijele čokolade i malina
Za malo luksuzniji prizvuk i okus kombiniramo tri neodoljiva sastojka koji stvaraju zazubice već na samo čitanje podnaslova. Evo i recept.
Sastojci za podlogu:
- 100 g lješnjaka
- 100 g datulja bez koštica
- 50 g mljevenog kokosa
- 1 jušna žlica kokosovog ulja.
Sastojci za kremu:
- 100 g bijele čokolade
- 100 ml biljnog napitka
- 50 g krem sira
- 1 jušna žlica meda.
Sastojci za nadjev:
- 100 g svježih ili smrznutih malina.
Priprema
- U blenderu usitnite datulje koje ste prethodno potopili na 10 minuta u vodu i ocijedili.
- Dodajte ulje i kokos te sjedinite smjesu.
- Utisnite podlogu u kalup obložen papirom i stavite u hladnjak.
- Na laganoj vatri otopite bijelu čokoladu s biljnim napitkom.
- Potom maknite s vatre te umiješajte krem sir i med.
- Izlijte smjesu preko ohlađene podloge, po vrhu rasporedite maline, poravnajte te stavite u hladnjak na 2 – 3 sata.
- Prije posluživanja po želji posipajte bijelom čokoladom i kokosom.
Pročitajte i ove članke:
- Kolač od mandarina i kokosa koji je tako sočan
- Kolač od kokosa iz tepsije: Recept za sočne i pahuljaste kocke u koje ćete se zaljubiti
- Nepečeni zdravi kolači: Pet recepata laganih za probavu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
GLP-1 terapija za mršavljenje: Evo što se dogodilo troje ljudi koji su je isprobali!
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja