Kelj pupčar kao prilog: Zapečeni, gratinirani, s krumpirom, na tavi – imamo sve recepte!
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Kelj pupčar, odnosno prokulice dolaze iz porodice kupusnjača, a bogate su vrijednim nutrijentima poput vitamina C i K, folne kiseline te vlaknima za dobru probavu. Kelj pupčar bogat je i antioksidansima koji štite stanice tijela od oštećenja.
Kelj pupčar kao prilog – nutritivne vrijednosti
Oko 100 g prokulica ima tek oko 40 kalorija, ali u tih 100 g zadovoljit ćemo visoke doze dnevnih potreba za vitaminom C i K.
U nastavku otkrijte kako se priprema kelj pupčar kao prilog.

Prokulice kao prilog – recepti
Kako bi prokulice dobile svoje zasluženo mjesto na našim jelovnicima, donosimo nekoliko recepata za kelj pupčar kao prilog koji se može pripremiti na razne načine prema željama – kuhan, na tavi, zapečen. Odaberite recept prema ukusu i više uvrstite prokulice u svoju prehranu.
Ako se pritom pitate koliko dugo kuhati kelj pupčar, u kipućoj vodi ga je dovoljno kuhati oko 8 – 10 minuta dok malo ne omekša.
Ako želite prokulice dalje peći ili pržiti, onda ih pripremite blanširanjem – kuhanjem oko tri minute u kipućoj vodi, a zatim ih prebacite u hladnu vodu.
Prije kuhanja prokulice operite i odrežite donji dio peteljke, a potom ih prerežite napola kako bi se ujednačeno skuhale. Kao i kod svakog povrća, važno je da ih ne prekuhate i da ostanu hrskave, jer predugo kuhanje uništava i pojedine vrijedne nutrijente.

Zapečeni kelj pupčar
Za ovaj jednostavan recept treba vam tek nekoliko sastojaka koje imate kod kuće. U slučaju da ste u procesu mršavljenja, pripazite na količinu ulja i parmezana.
Sastojci:
- 500 g kelja pupčara
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- crni papar
- sol
- parmezan.
Priprema
- Prokulice narežite napola i stavite na papir za pečenje na pleh.
- Češnjak nasjeckajte, a potom prokulice prelijte maslinovim uljem, posipajte češnjakom, soli i paprom.
- Pecite ih oko 20 minuta na 200 °C dok ne pozlate.
- Pred kraj pečenja posipajte ih s malo parmezana i pecite još pet minuta.

Kelj pupčar s krumpirom
Prokulice i krumpir se savršeno slažu, a daju laganiji prilog u odnosu na neke kuhane žitarice ili tjesteninu. Ovaj prilog odlično će odgovarati mesu, ribi, ali i bilo kojem drugom jelu.
Sastojci:
- 400 g kelja pupčara
- 300 g krumpira
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- muškatni oraščić.
Priprema
- Prokulice prepolovite, a krumpir ogulite i narežite na kockice.
- Zakuhajte vodu, a potom dodajte krumpir i kuhajte ga pet minuta.
- Zatim, dodajte i prokulice te kuhajte još oko osam minuta.
- Povrće ocijedite, a potom začinite začinima i uljem.

Gratinirani kelj pupčar
Riječ “gratiniran” dolazi iz francuskog jezika, a znači “jelo koje se posipa sirom ili mrvicama ili pak prelije umakom, a potom se kratko zapeče u pećnici”. Za ljubitelje takvih jela slijedi recept za prokulice kao prilog.
Sastojci:
- 500 g kelja pupčara
- 200 ml vrhnja za kuhanje (sa smanjenim udjelom mliječne masti)
- 100 g ribane gaude
- crni papar
- sol
- muškatni oraščić.
Priprema
- Prokulice kuhajte u kipućoj vodi oko pet minuta.
- Potom ih ocijedite, stavite ih u vatrostalnu zdjelu, prelijte vrhnjem i dodajte začine.
- Posipajte ih ribanom gaudom ili drugim ribanim sirom po želji.
- Pecite ih u pećnici oko 20 minuta na 180 °C dok se sir ne rastopi i pozlati.

Kelj pupčar na tavi
Ako niste od pećnice i želite neku brzu pripremu priloga na tavi, onda je ovaj recept za vas. Ponovno, jednostavni sastojci i priprema trebaju biti prioritet kod priloga te ukusnog i nutritivnog ručka ili večere.
Sastojci:
- 400 g kelja pupčara
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- crni papar
- sol.
Priprema
- Prokulice prerežite napola i blanširajte ih u kipućoj vodi oko četiri minute.
- Na tavi dinstajte na zagrijanom maslinovom ulju luk, a kad pozlati, dodajte češnjak te prokulice.
- Pirjajte prokulice oko sedam minuta na srednje jakoj vatri dok se ne karameliziraju.

Prokulice kao prilog s medom
Za kraj evo jednog recepta za one koji vole uživati u pripremi jela i stvaranju okusa. Ovaj prilog savršen je za svečaniju večeru ili kada jednostavno želite uživati u rapsodiji okusa.
Sastojci:
- 500 g prokulica
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica meda
- 1 jušna žlica balzamičnog octa
- mljeveni crni papar
- sol.
Priprema
- Prokulice prerežite napola te ih kratko blanširajte u kipućoj vodi oko tri minute, a potom ih ocijedite.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte prokulice i dinstajte ih oko sedam minuta na srednje jakoj vatri dok ne počinju dobivati boju.
- Potom dodajte med i balzamični ocat i pirjajte oko dvije minute.
- Na kraju ih popaprite i posolite.
Pročitajte i ove članke:
- Kelj pupčar: Recepti s prokulicama koji će osvojiti i one koji ih ne mogu smisliti! Pripremite slasni tart, punjenu tjesteninu ili krepku juhu
- Varivo od prokulica: Pet recepata s mesom i bez mesa
- Prokulice na fino: Sjajan recept za hrskavo izdanje povrća kojem biste trebali dati drugu šansu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja