Kelj pupčar kao prilog: Zapečeni, gratinirani, s krumpirom, na tavi – imamo sve recepte!

Kelj pupčar kao prilog

Kelj pupčar, odnosno prokulice dolaze iz porodice kupusnjača, a bogate su vrijednim nutrijentima poput vitamina C i K, folne kiseline te vlaknima za dobru probavu. Kelj pupčar bogat je i antioksidansima koji štite stanice tijela od oštećenja.

Kelj pupčar kao prilog – nutritivne vrijednosti

Oko 100 g prokulica ima tek oko 40 kalorija, ali u tih 100 g zadovoljit ćemo visoke doze dnevnih potreba za vitaminom C i K.

Ne moramo naglašavati kako je svakodnevan unos povrća ključan za održavanje zdravlja, a raznolikost u izboru povrća bitna za unos različitih nutrijenata.

U nastavku otkrijte kako se priprema kelj pupčar kao prilog.

koliko dugo kuhati kelj pupčar
FOTO: Shutterstock

Prokulice kao prilog – recepti

Kako bi prokulice dobile svoje zasluženo mjesto na našim jelovnicima, donosimo nekoliko recepata za kelj pupčar kao prilog koji se može pripremiti na razne načine prema željama – kuhan, na tavi, zapečen. Odaberite recept prema ukusu i više uvrstite prokulice u svoju prehranu.

Ako se pritom pitate koliko dugo kuhati kelj pupčar, u kipućoj vodi ga je dovoljno kuhati oko 8 – 10 minuta dok malo ne omekša.

Ako želite prokulice dalje peći ili pržiti, onda ih pripremite blanširanjem – kuhanjem oko tri minute u kipućoj vodi, a zatim ih prebacite u hladnu vodu.

Prije kuhanja prokulice operite i odrežite donji dio peteljke, a potom ih prerežite napola kako bi se ujednačeno skuhale. Kao i kod svakog povrća, važno je da ih ne prekuhate i da ostanu hrskave, jer predugo kuhanje uništava i pojedine vrijedne nutrijente.

Zapečeni kelj pupčar
FOTO: Shutterstock

Zapečeni kelj pupčar

Za ovaj jednostavan recept treba vam tek nekoliko sastojaka koje imate kod kuće. U slučaju da ste u procesu mršavljenja, pripazite na količinu ulja i parmezana.

Sastojci:
Priprema
  1. Prokulice narežite napola i stavite na papir za pečenje na pleh.
  2. Češnjak nasjeckajte, a potom prokulice prelijte maslinovim uljem, posipajte češnjakom, soli i paprom.
  3. Pecite ih oko 20 minuta na 200 °C dok ne pozlate.
  4. Pred kraj pečenja posipajte ih s malo parmezana i pecite još pet minuta.
Kelj pupčar s krumpirom
FOTO: Shutterstock

Kelj pupčar s krumpirom

Prokulice i krumpir se savršeno slažu, a daju laganiji prilog u odnosu na neke kuhane žitarice ili tjesteninu. Ovaj prilog odlično će odgovarati mesu, ribi, ali i bilo kojem drugom jelu.

Sastojci:
Priprema
  1. Prokulice prepolovite, a krumpir ogulite i narežite na kockice.
  2. Zakuhajte vodu, a potom dodajte krumpir i kuhajte ga pet minuta.
  3. Zatim, dodajte i prokulice te kuhajte još oko osam minuta.
  4. Povrće ocijedite, a potom začinite začinima i uljem.
Gratinirani kelj pupčar
FOTO: Shutterstock

Gratinirani kelj pupčar

Riječ “gratiniran” dolazi iz francuskog jezika, a znači “jelo koje se posipa sirom ili mrvicama ili pak prelije umakom, a potom se kratko zapeče u pećnici”. Za ljubitelje takvih jela slijedi recept za prokulice kao prilog.

Sastojci:
Priprema
  1. Prokulice kuhajte u kipućoj vodi oko pet minuta.
  2. Potom ih ocijedite, stavite ih u vatrostalnu zdjelu, prelijte vrhnjem i dodajte začine.
  3. Posipajte ih ribanom gaudom ili drugim ribanim sirom po želji.
  4. Pecite ih u pećnici oko 20 minuta na 180 °C dok se sir ne rastopi i pozlati.
Kelj pupčar na tavi
FOTO: Shutterstock

Kelj pupčar na tavi

Ako niste od pećnice i želite neku brzu pripremu priloga na tavi, onda je ovaj recept za vas. Ponovno, jednostavni sastojci i priprema trebaju biti prioritet kod priloga te ukusnog i nutritivnog ručka ili večere.

Sastojci:
Priprema
  1. Prokulice prerežite napola i blanširajte ih u kipućoj vodi oko četiri minute.
  2. Na tavi dinstajte na zagrijanom maslinovom ulju luk, a kad pozlati, dodajte češnjak te prokulice.
  3. Pirjajte prokulice oko sedam minuta na srednje jakoj vatri dok se ne karameliziraju.
Prokulice kao prilog s medom
FOTO: Shutterstock

Prokulice kao prilog s medom

Za kraj evo jednog recepta za one koji vole uživati u pripremi jela i stvaranju okusa. Ovaj prilog savršen je za svečaniju večeru ili kada jednostavno želite uživati u rapsodiji okusa.

Sastojci:
Priprema
  1. Prokulice prerežite napola te ih kratko blanširajte u kipućoj vodi oko tri minute, a potom ih ocijedite.
  2. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte prokulice i dinstajte ih oko sedam minuta na srednje jakoj vatri dok ne počinju dobivati boju.
  3. Potom dodajte med i balzamični ocat i pirjajte oko dvije minute.
  4. Na kraju ih popaprite i posolite.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu