Jednostavni, brzi i jeftini posni kolači: 5 recepata bez jaja, mlijeka i stresa – svi ih mogu jesti
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Za vrijeme Adventa i božićnih blagdana kao da se stalno mora nešto slatko naći pri ruci ili grickati. Još ako se u tom mjesecu poklope godišnjice, rođendani, obljetnice, jednostavno je nemoguće izbjeći traženje recepata i brzih rješenja.
Pritom, nekad želimo nešto u laganijoj verziji, a kako danas sve više ljudi ima posebne prehrambene zahtjeve, dobra opcija mogu biti najjednostavniji posni kolači.
Tako ćete izbjeći namirnice životinjskog porijekla, a takve kolače mogu jesti svi, od svejeda preko vegana pa sve do onih koji su intolerantni na laktozu ili alergični na jaja. U nastavku otkrivamo kako se pripremaju jednostavni, brzi i jeftini posni kolači.
Jednostavni posni kolači – recepti
Jednostavni posni kolači mogu se napraviti u klasičnoj ili nutritivno bogatijoj opciji, a mi donosimo recepte za obje varijante. Nadalje, iako je običaj na Badnjak postiti, taj post nije obavezan. U tom slučaju posni kolači su također opcija.
Brzi posni kolači imaju tek nekoliko glavnih sastojaka, najčešće se ne peku, a gotovi su za tren.
Najjeftiniji posni kolači sadrže obično klasične sastojke poput bijelog šećera i brašna, a alternative nisu puno skuplje ako gledate u kontekstu da ni takvih kolača ne treba pojesti puno.

Posni kolač s jabukama
Ako ste imali dobru godinu i ubrali puno jabuka ili jednostavno volite voćne kolače, ovaj recept je za vas.
Spoj jabuke i cimeta jedna je od kombinacija koja nas asocira na djetinjstvo i jednostavnost bakine kuhinje.
Sastojci:
- 4 ribane jabuke
- 200 g oštrog brašna
- 100 g griza
- 150 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 čajna žličica cimeta
- 100 ml ulja
- sok polovice limuna.
Priprema
- Sve sastojke pomiješajte u zdjeli.
- Smjesu izlijte u lim obložen papirom i poravnajte površinu.
- Pecite kolač pola sata na 180 °C.
- Kad je pečen, ostavite ga da se ohladi, a sočnost dobiva tek drugi dan.

Posne kuglice bez pečenja
Kuglice su idealan način kako nadopuniti blagdanski stol, posebno dio s kolačima jer su vizualno lijepe i ističu se. Mogu poslužiti i kao energetske kuglice.
Sastojci:
- 200 g mljevenih zobenih pahuljica
- 3 jušne žlice kakaa
- 3 jušne žlice džema od šljiva
- 2 jušne žlice meda
- 3 jušne žlice mljevenih oraha
- 2 – 3 jušne žlice vode.
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke u jednoličnu smjesu.
- Potom, oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokosove mrvice ili kakao.
- Prije posluživanja stavite ih u hladnjak na sat vremena.

Posna pita s makom
Klasična pita s makom s poznatim i jednostavnim sastojcima idealna je kada trebate nešto brzo, a opet tradicionalno. Iako volimo, primjerice, pistacije, mak je namirnica našeg podneblja koja se savršeno uklapa u recepte za kolače.
Sastojci za tijesto:
- 300 g brašna
- 100 g šećera
- 1 jušna žlica ulja
- 1 prašak za pecivo
- 150 ml vode.
Sastojci za nadjev:
- 200 g maka
- 300 ml vode
- 100 g šećera
- 1 jušna žlica džema od marelice.
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke za tijesto i zamijesite ga.
- Potom tijesto podijelite u dva dijela.
- Zatim pripremite nadjev tako da oko pet minuta kuhate vodu, mak i šećer, a zatim dodate džem.
- Razvaljajte jednu polovicu tijesta, stavite nadjev, a potom dodajte i drugu polovicu tijesta.
- Pecite kolač oko 25 – 30 minuta na 180 °C.

Posni kolač s grizom i kakaom
Ovaj brzi posni kolač odličan je izbor za ponuditi nešto na stol, gotovo sve sastojke već imate u kuhinji. Ovaj kolač je mekan i lagano pjenast zahvaljujući mineralnoj vodi koja je u popisu sastojaka.
Sastojci:
- 200 g griza
- 200 g šećera
- 100 g brašna
- 3 jušne žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml mineralne vode
- 80 ml ulja.
Priprema
- Najprije pomiješajte suhe sastojke, a zatim dodajte mineralnu vodu i ulje te pomiješajte.
- Ulijte smjesu u lim i pecite kolač 20 minuta na 180 °C.

Posni banana bread
Ovaj kolač postao je hit na društvenim mrežama, a potom su se pojavile razne verzije, pa tako postoji i ova posna. Idealan je kada morate potrošiti banane na koje ste zaboravili dok uživate u blagdanskim delicijama.
Sastojci:
- 3 zrele banane
- 250 g brašna
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 80 ml ulja
- 100 ml vode
- prstohvat cimeta.
Priprema
- Bananu usitnite vilicom, a potom dodajte vodu, šećer i ulje.
- Potom pomiješajte suhe sastojke i spojite ih s mokrima.
- Pecite kolač oko 35 – 40 minuta na 180 °C.
Pročitajte i ove članke:
- Kolač od rogača: Starinski desert bez jaja i mlijeka
- Najbolji panettone recept: Bez jaja, bez maslaca, a nestaje s tanjura!
- Veganski božićni kolači: 10 recepata koji će zadovoljiti najrazličitija nepca.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
4 najpodmuklija znaka raka mokraćnog mjehura koje mnogi najčešće zanemaruju
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja