Jednostavni, brzi i jeftini posni kolači: 5 recepata bez jaja, mlijeka i stresa – svi ih mogu jesti

Jednostavni, brzi i jeftini posni kolači

Za vrijeme Adventa i božićnih blagdana kao da se stalno mora nešto slatko naći pri ruci ili grickati. Još ako se u tom mjesecu poklope godišnjice, rođendani, obljetnice, jednostavno je nemoguće izbjeći traženje recepata i brzih rješenja.

Pritom, nekad želimo nešto u laganijoj verziji, a kako danas sve više ljudi ima posebne prehrambene zahtjeve, dobra opcija mogu biti najjednostavniji posni kolači.

Tako ćete izbjeći namirnice životinjskog porijekla, a takve kolače mogu jesti svi, od svejeda preko vegana pa sve do onih koji su intolerantni na laktozu ili alergični na jaja. U nastavku otkrivamo kako se pripremaju jednostavni, brzi i jeftini posni kolači.

Jednostavni posni kolači – recepti

Jednostavni posni kolači mogu se napraviti u klasičnoj ili nutritivno bogatijoj opciji, a mi donosimo recepte za obje varijante. Nadalje, iako je običaj na Badnjak postiti, taj post nije obavezan. U tom slučaju posni kolači su također opcija.

Brzi posni kolači imaju tek nekoliko glavnih sastojaka, najčešće se ne peku, a gotovi su za tren.

Idealni su za one koji nemaju puno iskustva u pravljenju kolača.

Najjeftiniji posni kolači sadrže obično klasične sastojke poput bijelog šećera i brašna, a alternative nisu puno skuplje ako gledate u kontekstu da ni takvih kolača ne treba pojesti puno.

najjednostavniji posni kolači
FOTO: Shutterstock

Posni kolač s jabukama

Ako ste imali dobru godinu i ubrali puno jabuka ili jednostavno volite voćne kolače, ovaj recept je za vas.

Spoj jabuke i cimeta jedna je od kombinacija koja nas asocira na djetinjstvo i jednostavnost bakine kuhinje.

Sastojci:
Priprema
  1. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli.
  2. Smjesu izlijte u lim obložen papirom i poravnajte površinu.
  3. Pecite kolač pola sata na 180 °C.
  4. Kad je pečen, ostavite ga da se ohladi, a sočnost dobiva tek drugi dan.
Jednostavni posni kolači - recepti
FOTO: Shutterstock

Posne kuglice bez pečenja

Kuglice su idealan način kako nadopuniti blagdanski stol, posebno dio s kolačima jer su vizualno lijepe i ističu se. Mogu poslužiti i kao energetske kuglice.

Sastojci:
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke u jednoličnu smjesu.
  2. Potom, oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokosove mrvice ili kakao.
  3. Prije posluživanja stavite ih u hladnjak na sat vremena.
Jednostavni posni kolači
FOTO: Shutterstock

Posna pita s makom

Klasična pita s makom s poznatim i jednostavnim sastojcima idealna je kada trebate nešto brzo, a opet tradicionalno. Iako volimo, primjerice, pistacije, mak je namirnica našeg podneblja koja se savršeno uklapa u recepte za kolače.

Sastojci za tijesto:
Sastojci za nadjev:
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke za tijesto i zamijesite ga.
  2. Potom tijesto podijelite u dva dijela.
  3. Zatim pripremite nadjev tako da oko pet minuta kuhate vodu, mak i šećer, a zatim dodate džem.
  4. Razvaljajte jednu polovicu tijesta, stavite nadjev, a potom dodajte i drugu polovicu tijesta.
  5. Pecite kolač oko 25 – 30 minuta na 180 °C.
Brzi posni kolači
FOTO: Shutterstock

Posni kolač s grizom i kakaom

Ovaj brzi posni kolač odličan je izbor za ponuditi nešto na stol, gotovo sve sastojke već imate u kuhinji. Ovaj kolač je mekan i lagano pjenast zahvaljujući mineralnoj vodi koja je u popisu sastojaka.

Sastojci:
  • 200 g griza
  • 200 g šećera
  • 100 g brašna
  • 3 jušne žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml mineralne vode
  • 80 ml ulja.
Priprema
  1. Najprije pomiješajte suhe sastojke, a zatim dodajte mineralnu vodu i ulje te pomiješajte.
  2. Ulijte smjesu u lim i pecite kolač 20 minuta na 180 °C.
Najjeftiniji posni kolači
FOTO: Shutterstock

Posni banana bread

Ovaj kolač postao je hit na društvenim mrežama, a potom su se pojavile razne verzije, pa tako postoji i ova posna. Idealan je kada morate potrošiti banane na koje ste zaboravili dok uživate u blagdanskim delicijama.

Sastojci:
Priprema
  1. Bananu usitnite vilicom, a potom dodajte vodu, šećer i ulje.
  2. Potom pomiješajte suhe sastojke i spojite ih s mokrima.
  3. Pecite kolač oko 35 – 40 minuta na 180 °C.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu