Bezglutenski kolač sa šljivama: 3 nutritivno bogata recepta

Bezglutenski kolač sa šljivama

Jesen nam je donijela bogatstvo svojih plodova, pa osim u kruškama, jabukama, grožđu i bundevama uživamo jednako tako i u šljivama. Ako je sezona rodna, možemo nabrati puno šljiva, a onda ih treba i potrošiti. Osim za pekmez ili sušenje, višak svježih šljiva možemo iskoristiti za jesenske kolače.

No, sve se više ljudi okreće bezglutenskim kolačima tražeći alternativu bijelom brašnom, ali onda i običnom šećeru u drugim nutritivno siromašnim sastojcima.

Međutim, ono što može biti izazov jest kako bezglutensko tijesto održati elastičnim i kompaktnim.

Za bezglutenske verzije kolača najčešće se koristi bademovo, heljdino, rižino ili kokosovo brašno, i to u kombinaciji s gustinom, mljevenim orasima ili pak tapiokom. Jaja, jogurt ili chia sjemenke mogu pomoći u povezivanju sastojaka.

Evo nekoliko prijedloga za bezglutenski kolač sa šljivama u nutritivno bogatijoj varijanti, pa osim drugih vrsta brašna koristimo i drugačije zamjene za klasičan šećer.

Bezglutenski kolač sa šljivama – recepti

Svaki od ovih kolača je savršena prilika za odmor uz šalicu toplog biljnog čaja i knjigu na terasi neke planinske kućice.

Kolač sa šljivama bez glutena
FOTO: Shutterstock

Kolač sa šljivama bez glutena

Ovaj bezglutenski kolač sa šljivama dolazi u sočnoj varijanti s bademovim brašnom bogatim proteinima. No, zbog većeg udjela masti računajte da je bademovo brašno kaloričnije od brašna na bazi žitarica. Dodajemo cimet i zamjenske šećere za onaj obični kako ne bismo izazvali nagle skokove šećera u krvi.

Sastojci:
Priprema
  1. Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
  2. Jaja umutite sa šećerom do pjenaste teksture, a potom umiješajte i otopljeno kokosovo ulje.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – bademovo i rižino brašno te cimet i prašak za pecivo.
  4. Sjedinite mokre i suhe sastojke, a potom smjesu ulijte u kalup.
  5. Po vrhu rasporedite šljive.
  6. Pecite oko 40 minuta dok kolač ne pozlati, a dodatno provjerite čačkalicom.
Bezglutenska pita od šljiva
FOTO: Shutterstock

Bezglutenska pita od šljiva

Za orašastu notu bezglutenskog kolača od šljiva koristimo heljdino brašno, nutritivno bogato i poželjno baš kao i sama heljda. Nadjev posebno radimo kako bismo dobili ukusan kolač idealan za popodnevnu užinu.

Sastojci:
Nadjev:
Priprema
  1. Pomiješate tri vrste brašna, a potom mu dodajte kockice maslaca i umiješajte tijesto prstima do mrvičaste teksture.
  2. Potom dodajte med, sol i jaje te zamijesite u glatko tijesto i stavite ga u hladnjak na 20 minuta.
  3. Pripremite kalup promjera oko 24 cm, a potom tijesto položite u kalup nakon što ste ga razvaljali.
  4. Šljive pomiješajte s preostalim sastojcima za nadjev i rasporedite po tijestu.
  5. Pecite 35 minuta na 180 °C.
Kolač sa šljivama bez glutena s jogurtom
FOTO: Shutterstock

Kolač sa šljivama bez glutena s jogurtom

Za brz i lak, ali i sočan kolač jogurt je odličan izbor namirnice jer će omogućiti sočnost i u narednim danima, tako da svaki dan možete uživati u jednom komadu kolača.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za pečenje promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
  2. Umutite jaja sa šećerom, a potom dodajte jogurt i maslinovo ulje.
  3. Pomiješajte rižino i kukuruzno brašno s praškom za pecivo i ekstraktom vanilije.
  4. Potom suhe sastojke dodajte mokrima i sjedinite smjesu.
  5. Ulijte smjesu u kalup i po vrhu rasporedite šljive.
  6. Pecite do 35 minuta dok kolač ne pozlati.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu