Bezglutenski kolač sa šljivama: 3 nutritivno bogata recepta
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
 
					
				Jesen nam je donijela bogatstvo svojih plodova, pa osim u kruškama, jabukama, grožđu i bundevama uživamo jednako tako i u šljivama. Ako je sezona rodna, možemo nabrati puno šljiva, a onda ih treba i potrošiti. Osim za pekmez ili sušenje, višak svježih šljiva možemo iskoristiti za jesenske kolače.
No, sve se više ljudi okreće bezglutenskim kolačima tražeći alternativu bijelom brašnom, ali onda i običnom šećeru u drugim nutritivno siromašnim sastojcima.
Za bezglutenske verzije kolača najčešće se koristi bademovo, heljdino, rižino ili kokosovo brašno, i to u kombinaciji s gustinom, mljevenim orasima ili pak tapiokom. Jaja, jogurt ili chia sjemenke mogu pomoći u povezivanju sastojaka.
Evo nekoliko prijedloga za bezglutenski kolač sa šljivama u nutritivno bogatijoj varijanti, pa osim drugih vrsta brašna koristimo i drugačije zamjene za klasičan šećer.
Bezglutenski kolač sa šljivama – recepti
Svaki od ovih kolača je savršena prilika za odmor uz šalicu toplog biljnog čaja i knjigu na terasi neke planinske kućice.

Kolač sa šljivama bez glutena
Ovaj bezglutenski kolač sa šljivama dolazi u sočnoj varijanti s bademovim brašnom bogatim proteinima. No, zbog većeg udjela masti računajte da je bademovo brašno kaloričnije od brašna na bazi žitarica. Dodajemo cimet i zamjenske šećere za onaj obični kako ne bismo izazvali nagle skokove šećera u krvi.
Sastojci:
- 200 g bademovog brašna
- 50 g rižinog brašna
- 100 g kokosovog šećera
- 3 jaja
- 100 g otopljenog kokosovog ulja
- 1 čajna žličica bezglutenskog praška za pecivo
- 1 čajna žličica cimeta
- 200 g prepolovljenih šljiva.
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
- Jaja umutite sa šećerom do pjenaste teksture, a potom umiješajte i otopljeno kokosovo ulje.
- U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – bademovo i rižino brašno te cimet i prašak za pecivo.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke, a potom smjesu ulijte u kalup.
- Po vrhu rasporedite šljive.
- Pecite oko 40 minuta dok kolač ne pozlati, a dodatno provjerite čačkalicom.

Bezglutenska pita od šljiva
Za orašastu notu bezglutenskog kolača od šljiva koristimo heljdino brašno, nutritivno bogato i poželjno baš kao i sama heljda. Nadjev posebno radimo kako bismo dobili ukusan kolač idealan za popodnevnu užinu.
Sastojci:
- 150 g heljdinog brašna
- 100 g rižinog brašna
- 50 g bezglutenskog zobenog brašna
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 2 jušne žlice meda
- prstohvat soli.
Nadjev:
- 400 g prepolovljenih šljiva
- 2 jušne žlice kokosovog šećera
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 jušna žlica gustina.
Priprema
- Pomiješate tri vrste brašna, a potom mu dodajte kockice maslaca i umiješajte tijesto prstima do mrvičaste teksture.
- Potom dodajte med, sol i jaje te zamijesite u glatko tijesto i stavite ga u hladnjak na 20 minuta.
- Pripremite kalup promjera oko 24 cm, a potom tijesto položite u kalup nakon što ste ga razvaljali.
- Šljive pomiješajte s preostalim sastojcima za nadjev i rasporedite po tijestu.
- Pecite 35 minuta na 180 °C.

Kolač sa šljivama bez glutena s jogurtom
Za brz i lak, ali i sočan kolač jogurt je odličan izbor namirnice jer će omogućiti sočnost i u narednim danima, tako da svaki dan možete uživati u jednom komadu kolača.
Sastojci:
- 150 g rižinog brašna
- 100 g kukuruznog brašna
- 100 g grčkog jogurta
- 80 g kokosovog šećera
- 2 jaja
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 bezglutenski prašak za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 200 g šljiva (narezanih na četvrtine).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za pečenje promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
- Umutite jaja sa šećerom, a potom dodajte jogurt i maslinovo ulje.
- Pomiješajte rižino i kukuruzno brašno s praškom za pecivo i ekstraktom vanilije.
- Potom suhe sastojke dodajte mokrima i sjedinite smjesu.
- Ulijte smjesu u kalup i po vrhu rasporedite šljive.
- Pecite do 35 minuta dok kolač ne pozlati.
Pročitajte i ove članke:
- Bakin kolač sa šljivama za prste polizati!
- Tart od šljiva: 3 recepta, a za jedan ne trebate ni pećnicu
- Rustikalan, sočan i prepun okusa: Kolač od šljiva, lješnjaka i tamne čokolade.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
 
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
