Zdrave grickalice i kako ih napraviti
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Ako ste se odlučili zdravo hraniti, no ne želite odustati od grickalica, slijedite neke od recepata te pronađite novi najdraži “porok”.
Čips od batata
Batat je kvalitetna i visoko nutritivna namirnica. Zato se njime mogu zamijeniti ugljikohidrati iz krumpira. Preporučuje se čak i osobama koje zbog zdravstvenih razloga, poput dijabetesa, moraju izbjegavati šećer ili onima koji žele izgubiti na težini.
Ovaj smo vam put pripremili recept za čips od batata.
Sastojci:
- 1 batat
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola čajne žličice crvene paprike
- pola čajne žličice curryja
- pola čajne žličice kurkume
- pola čajne žličice miješanih začina.
Priprema
- Tanko narežite batat na ploškice te ih položite u posudu.
- U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje i začine te smjesu prelijte ravnomjerno po batatu.
- Dehidrirajte smjesu preko noći (ovo možete učiniti u aparatu za dehidratoru ili u pećnici na nižoj temperaturi, tj. na 50˚C).
- Čips poslužite uz umak po želji.
Dodatan savjet: pećnicu ostavite poluotvorenu dok se čips peče.
Grickalice od bučinih sjemenki
Bučine sjemenke imaju veliku energetsku vrijednost, ali kao međuobrok donose brojne dobrobiti. Prije svega tu su zdrave masti i fitosteroli koji pomažu kod povišenog kolesterola.
Ovaj recept bučine sjemenke podiže na novi nivo.
Sastojci:
- 2 šalice bučinih sjemenki (namočite preko noći, osušite i isperite)
- 1 čajna žličica slatke mljevene paprike
- 1 jušna žlica agavinog sirupa
- jedna i pol čajne žličice soli
- 3 jušne žlice soka od limuna.
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke u zdjeli i dobro promiješajte žlicom.
- Sušite u dehidratoru (12 sati na 42˚C) ili u pećnici na 50˚C.
Čips od kelja
Kelj je idealna namirnica jer našem organizmu osigurava prijeko potrebne vitamine i minerale. Smatra se jednom od najboljih nutritivnih namirnica na svijetu, a bogat je i vlaknima.
I njega možete poslužiti u obliku čipsa.
Sastojci:
- 200 g kelja
- pola jušne žlice soja sosa
- pola jušne žlice limunovog soka
- 1 čajna žličica sezamovih sjemenki
- 1 čajna žličica čili praha.
Priprema
- Kelj operite i posušite.
- Položite ga u zdjelu i posipajte ostalim sastojcima.
- Smjesu dobro promiješajte rukama tako da se sve upije u kelj.
- Papir za pečenje položite na lim za pečenje.
- Rasprostite kelj po njemu te pecite pet minuta na 225˚C.
Izradu možete pogledati i ovdje:
Kokice od cvjetače
Cvjetača ili karfiol pripada porodici krstašica ili kupusnjača. Sadrži impresivan niz hranjivih tvari, uključujući vitamine, minerale, antioksidanse i druge fitokemikalije, pa je nepravedno zapostavljena u prehrani kod većine ljudi.
Umjesto klasičnih kokica probajte kokice od cvjetače.
Sastojci:
- 1 glavica cvjetače
- 2 jušne žlice prehrambenog kvasca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 i pol čajne žličice češnjaka u granulama
- pola čajne žličice morske soli
- malo kurkume.
Priprema
- Glavicu cvjetače razlomite na manje cvjetiće te položite u veliku zdjelu.
- Preostale sastojke stavite po vrhu cvjetače i promiješajte.
- Ostavite neko vrijeme kako bi cvjetača upila sastojke.
- Položite na papir za pečenje u dehidrator (8 – 10 sati) ili u poluotvorenu pećnicu (50˚C).
Granola
Granola ne bi trebala biti samo dio doručka, već je i sjajna grickalica s kojom možete svašta.
Sve o njoj i recept potražite u članku “Granola – kako i zašto je pripremiti?“.
Salata od dinje
Dinja je niskokalorično voće koje obiluje vitaminima i mineralima te sadrži veliki postotak vode. Zato je i odličan izbor kad vam se nešto gricka.
Za ovu zanimljivu salatu od dinje treba vam tek par namirnica.
Sastojci:
- 1 dinja
- pola malog crvenog luka
- 1/4 limuna ili limete (opcionalno)
- prstohvat soli
- nekoliko ukiseljenih krastavaca (ukiselite ih sami ili pri kupovini pripazite da ne sadrže dodane šećere ili konzervanse).
Priprema
- Narežite dinju na četvrtine i odvojite od kore.
- Potom je narežite na manje kockice ili šnite te položite na tanjur.
- Luk narežite na tanke ploške te raspršite po dinji.
- Krastavce narežite i položite na ostale sastojke.
- Na kraju iscijedite limun ili limetu za dodatnu svježinu.
- Začinite solju i uživajte!
Jabuka s kikirikijem
Nadaleko poznata zdrava jabuka i kikiriki maslac koji će osigurati proteine. Zajedno se sjajno slažu.
Ako još niste, svakako probajte ovaj snack. Oduševit ćete se.
Sastojci:
- 1 jabuka
- 3 – 4 jušne žlice maslaca od kikirikija
- prstohvat cimeta (po želji).
Priprema
- Narežite jabuku na ploške.
- Svaku plošku namažite maslacem od kikirikija.
- Posipajte cimetom i uživajte!
Savjet za pripremu
Koristite organski maslac od kikirikija (bez dodanih šećera). Možete ga pronaći u specijaliziranim trgovinama. Cijenom se znatno ne razlikuje od maslaca iz supermarketa (po teksturi je više tekući).
Također, takav maslac možete i sami napraviti. Oljušteni kikiriki (bez dodanih soli) stavite u blender i procesuirajte dok ne dobijete teksturu maslaca (možete dodati 1 – 2 jušne žlice maslinovog ulja za lakše procesuiranje).
Pročitajte članak “Kako napraviti domaći kikiriki maslac?“.
Pročitajte i članke:
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja