Zlatna pasta od kurkume: Povećajte bioraspoloživost njezinog glavnog sastojka – kurkumina!

Zlatna pasta od kurkume

Zlatna pasta od kurkume je pravi eliksir za naše tijelo jer nudi bezbroj zdravstvenih dobrobiti i kulinarskih mogućnosti u sklopu zdrave prehrane. U ayurvedi se ovaj žuti korijen već tisućama godina smatra svetim začinom koji je ključan sastojak raznih ayurvedskih formula za holističko liječenje.

Kurkuma je ogromnu popularnost stekla zahvaljujući svojem moćnom spoju kurkuminu, koji je jedan od najistraženijih prirodnih spojeva u studijama. Ovaj spoj je stekao veliko poštovanje znanstvenika koji su prepoznali kurkumin kao snažan prirodni lijek koji liječi cijelo tijelo.

Kurkuma (Curcuma longa) je glavna namirnica u južnoj Aziji, naročito u indijskoj i bliskoistočnoj kuhinji, koja jelima daje prekrasnu i prepoznatljivu žutu boju.

U tradicionalnoj kineskoj i indijskoj ayurvedskoj medicini kurkuma se smatra gorkim digestivom i karminativom. Služi za izbacivanje sluzi, kao i za otvaranje krvnih žila kako bi se poboljšala cirkulacija krvi.

Poznata je po širokom spektru zdravstvenih dobrobiti, kao što su liječenje kožnih bolesti poput ekcema i psorijaze, čišćenje krvi, jačanje imunološkog sustava i protuupalno djelovanje na bolove u zglobovima.

U ayurvedskoj medicini kurkuma je dobro dokumentirana kao sredstvo za liječenje raznih respiratornih stanja poput astme, bronhijalne hiperaktivnosti i alergija, poremećaja jetre, anoreksije, reumatizma, dijabetičkih rana, curenja nosa, kašlja i sinusitisa.

U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se za liječenje bolesti povezanih s bolovima u trbuhu.

Mnoge južnoazijske zemlje koriste ga kao antiseptik za posjekotine, opekline i modrice te kao antibakterijsko i protuupalno sredstvo.

U Pakistanu se preporučuje kao lijek za gastrointestinalne tegobe povezane sa sindromom iritabilnog crijeva i drugim probavnim poremećajima.

Indijci pak koriste kurkumu za pripremu zlatnog mlijeka, popularnog eliksira za tijelo i um.

Zlatna pasta od kurkume je vrlo svestrana kad se pripremi
FOTO: Shutterstock

Svestranost zlatne paste od kurkume

Zlatna pasta od kurkume je vrlo svestrana kad se pripremi. Može se dodati vrućem mlijeku za okrjepljujući napitak, kipućoj vodi za ljekoviti čaj te koristiti kao lijek koji se uzima nekoliko puta dnevno za smanjenje upale zglobova kod artritisa.

Kao ljekoviti čaj koristi se za poboljšanje probave i smanjenje plinova i nadutosti.

S obzirom da je holagog, potiče stvaranje žuči u jetri i potiče izlučivanje žuči putem žučnog mjehura, čime se poboljšava sposobnost organizma da probavi masti.

Dodana u vruće mlijeko, liječi upalu grla i prehlade te razne crijevne poremećaje.

Kako bi obogatila svakodnevnu prehranu, može se uključiti u glavna jela kao što su curry te jela od krumpira, povrća, riže, leće i graha.

Iako je učinkovita sama po sebi, kurkuma može biti još korisnija u kombinaciji s drugim sastojcima koji pojačavaju njezina prirodna svojstva, zbog čega je njezina pasta odlična osnova za razne recepte, bilo ljekovite ili kulinarske.

Dobrobiti paste od kurkume

Pasta od kurkume za zlatno mlijeko ubrzava pripremu ovog odličnog napitka koji čuva naše zdravlje, hrani tkiva, proljepšava kožu, pomlađuje organizam, potiče metabolizam, jača probavnu vatru, smiruje upale, podržava imunitet i pospješuje zdrav san.

Dovoljno je umiješati 1 – 2 čajne žličice paste od kurkume u mlijeko po vašem izboru (kravlje, bademovo, kozje itd.), kako biste dobili ukusan zlatni napitak.

U pripremi zlatne paste koristi se snažan anupan (nosač) – ghee maslo – koje pomaže prenijeti dobrobiti kurkume i drugih ljekovitih začina duboko u tkiva.

Ova pasta uvijek kombinira kurkumu s crnim paprom, kako bi se povećala bioraspoloživost kurkumina, najvažnijeg aktivnog spoja kurkume.

Kako biste obogatili hranjivost i okus svojih jela i poduprili organizam u iscjeljenju od određenih bolesti te ublažili probavne smetnje, pastu od kurkume možete svakodnevno koristiti 1 – 2 puta u obrocima.

Zlatna pasta od kurkume se može spremiti u staklenku i držati do tri tjedna u hladnjaku. Na taj ćete način olakšati redovitost njezine upotrebe u pripremi zlatnog mlijeka i raznih jela ili u tretmanima za njegu kože lica i tijela.

Zlatna pasta od kurkume - recept
FOTO: Shutterstock

Zlatna pasta od kurkume – recept

Ayurvedska pasta od kurkume je mješavina jednostavnih, ali moćnih sastojaka – kurkume u prahu, vode, ghee masla (opcionalno kokosovo ulje) te crnog papra. Svaka komponenta igra ključnu ulogu u poboljšanju svojih zdravstvenih prednosti.

Voda djeluje kao medij za stvaranje paste, osiguravajući pravilnu konzistenciju i jednostavnost primjene.

Kurkuma sa svojim spojom kurkuminom posjeduje snažna protuupalna, antikancerogena i antioksidativna svojstva koja pomažu u borbi protiv kroničnih bolesti, podržavaju zdravlje živčanog sustava, srca, krvnih žila i zglobova, potiču imunološku funkciju i osiguravaju sjajnu i blistavu kožu.

Ghee (ili kokosovo ulje) sadrži zdrave masti koje povećavaju apsorpciju kurkume. Ghee je jako važna namirnica u ayurvedi jer snaži vitalne organe, potiče pokretljivost zglobova, usporava procese starenja i uklanja toksine iz tijela.

Mljeveni crni papar ima zagrijavajuća svojstva i povećava bioraspoloživost kurkumina, čineći ga lakše apsorbirajućim u tijelu. Ova kombinacija povećava učinkovitost svojstava kurkume koja promiču optimalno zdravlje.

Jednostavan recept za zlatnu pastu od kurkume

Prvo vam donosimo najjednostavniji recept.

Sastojci:
Priprema
  1. U loncu pomiješajte vodu i kurkumu. Lagano kuhajte sedam minuta. Nastavite miješati dok smjesa ne postigne konzistenciju poput paste. Možete dodati više ili manje vode, ako želite gušću ili rjeđu konzistenciju.
  2. Kad je pasta gotova, pustite da se malo ohladi.
  3. Dodajte joj otopljeni ghee i crni papar te sve dobro promiješajte.
  4. Dok je pasta još topla i tekuća, ulijte je u staklenku s hermetičkim poklopcem i ostavite da se ohladi. Smjesa će se zgusnuti kako se hladi.
  5. Čuvajte u hladnjaku 2 – 3 tjedna.

Koristite redovito u svojim jelima i napitcima.

Zlatna pasta s kurkumom i začinima

Ako želite dodatno obogatiti zlatnu pastu od kurkume đumbirom i cimetom, koji su idealni u pripremi zlatnog mlijeka, isprobajte ovaj recept.

Sastojci:
  • 1 + 1/4 šalice vode
  • pola šalice mljevene kurkume
  • 1/3 šalice ghee masla
  • 1 i pol čajna žličica mljevenog crnog papra
  • 1 jušna žlica đumbira u prahu
  • 2 jušne žlice cimeta u prahu.
Priprema
  1. Vodi dodajte kurkumu i kuhajte 7 – 8 minuta, uz često miješanje dok ne dobijete gustu pastu.
  2. Maknite s vatre i umiješajte šalicu gheeja, crni papar i ostale začine. Đumbir je digestiv i smiruje upale u tijelu, dok cimet pomaže probavi i čisti krv.
  3. Ohladite zlatnu pastu i spremite u staklenku.
  4. Čuvajte u hladnjaku 2 – 3 tjedna.
Pasta od kurkume za zlatno mlijeko
FOTO: Shutterstock

Načini korištenja paste od kurkume

Evo kako sve možete koristiti zlatnu pastu od kurkume:

  • biljni čaj – dodajte jednu čajnu žličicu paste od kurkume u svoj omiljeni biljni čaj, izmješajte i popijte
  • čaj od kurkume i đumbira – skuhajte šalicu čaja tako da u vruću vodu stavite 1 – 2 čajne žličice paste od kurkume i komadić svježe naribanog đumbira; zasladite ga medom ili jaggery šećerom; po želji pripremite veću količinu, spremite čaj u termosicu i pijuckajte tijekom dana
  • sok ili smoothie – dodajte pola ili jednu čajnu žličicu u svoj omiljeni sok ili ayurvedski smoothie
  • zlatno mlijeko – u vruće mlijeko dodajte 1 – 2 čajne žličice zlatne paste i kuhajte 2 – 3 minute; izlijte u šalicu i, kad se dovoljno ohladi, dodajte med; ova mješavina je vrlo ukusna, ali slobodno eksperimentirajte s dodavanjem drugih začina; ayurvedsko zlatno mlijeko brz je i ukusan način da uživate u brojnim dobrobitima kurkume
  • glavni obroci – koristite pastu u glavnim jelima umjesto jedne čajne žličice kurkume, kao što su curry, vegetarijanska jela, temeljac za juhe, salate, pomfrit ili pirjano povrće
  • energetske kuglice – napravite hranjive i energizirajuće grickalice kombinirajući pastu od kurkume s mljevenim i lagano poprženim zobenim pahuljicama, maslacem od badema, sjemenkama suncokreta i mljevenim kokosom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Raftery, J. (2023). AYURVEDIC TURMERIC PASTE. Holistic Chef Academy.
  2. Prasad, S. i Aggarwal, B. B. (2011). Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. U: Benzie, I. F. F. i Wachtel-Galor, S. (ur.). Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. CRC Press: Boca Raton.
  3. How to Make Turmeric Paste. Banyan Botanicals.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu