Žižula: Jesenska voćka puna vitamina C koja je eliksir za imunitet, stres i probavu

Žižula

Žižula (lat. Zizyphus jujuba) je voćka koja izgledom podsjeća na datulju, a podrijetlom je iz istočne Azije, pa se naziva i kineska crvena datulja. Sadrži mnoge aktivne biljne spojeve zbog kojih može pružiti određena ljekovita svojstva.

Više o nutritivnom sastavu i zdravstvenim prednostima koje žižula pruža pročitajte u nastavku članka. 

Žižula - što je
FOTO: Getty Images

Žižula – što je?

Žižula je voće, izgledom i veličinom nalik šljivama ili malim datuljama. Svježi plodovi žižule okusom podsjećaju na jabuke. Sušena žižula je u mnogočemu sličnija datuljama nego drugom voću. Kako je kora zrelog voća potpuno crvena, tako je žižula poznata i kao kineska crvena datulja.

Žižula je porijeklom iz istočne Azije gdje se s uzgojem krenulo 9.000 godina prije Krista, a u Europi pretežno raste na Mediteranu, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Plantea.

Žižula dozrijeva u rujnu i listopadu. Nedugo nakon što postane potpuno crven, plod se omekša i nabora. Tek tada se može jesti, iako ga mnogi radije beru prije tog posljednjeg stadija jer je tada pulpa hrskava i slatka. 

Kao i datulja, žižula također ima impresivan nutritivni profil. Svježi plodovi sadrže:

Žižula - ljekovitost
FOTO: Getty Images

Žižula – ljekovitost

U tradicionalnoj kineskoj medicini plod, sjemenke i kora žižule koristili su se za liječenje anksioznosti i nesanice te kako bi se potaknuli apetit ili probava.

Najzanimljivije zdravstvene prednosti žižule uključuju:

Antikancerogena svojstva

Bioaktivni spojevi nađeni u žižuli, kao što su triterpenske kiseline i polisaharidi, mogu imati antikancerogena svojstva, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Verywell Health. To je dokazano u istraživanjima koja su njihov učinak ispitivala na staničnim linijama.

Žižula bi zbog visokog udjela saponina mogla djelovati kao prirodni sedativ
FOTO: Getty Images

Liječenje nesanice

Sjeme žižule sadrži spojeve koji se zovu flavonoidi, saponini i polisaharidi. Žižula bi zbog visokog udjela saponina mogla djelovati kao prirodni sedativ, a šalica čaja od žižule prije spavanja bi mogla pomoći u prirodnom liječenju nesanice

Međutim, ovaj učinak žižule još uvijek nije dokazan na ljudima, a učinak smirivanja je primijećen većinom iskustveno.

Smirivanje uma i tijela

No, žižula ne smiruje organizam samo dok spavate. Poznata je po svojem umirujućem djelovanju na um i tijelo te se oduvijek koristi kao prirodni antidepresiv, lijek za anksioznost i stres. Nažalost, trenutno nema istraživanja o učincima ekstrakta sjemena na ljude, ali istraživanja na životinjama su ohrabrujuća. 

Kineski znanstvenici u znanstvenom radu objavljenom 2017. godine u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine objašnjavaju kako ekstrakt žižule ima povoljan učinak na mozak jer zaustavlja oštećenja uzrokovana oksidativnim stresom, a tako bi mogao spriječiti razvoj neuroloških bolesti. 

Pire, krema, čaj ili juha od žižule se tradicionalno koriste i za poboljšanje probave
FOTO: Getty Images

Poticanje probave

Pire, krema, čaj ili juha od žižule se tradicionalno koriste i za poboljšanje probave. Svakodnevna konzumacija plodova može pozitivno utjecati na crijevnu floru i smanjiti izloženost crijevne sluznice toksičnom amonijaku i drugim štetnim spojevima.

Ekstrakt žižule je posebno učinkovit i siguran tretman za kronični zatvor te bolesti jetre

Jačanje imuniteta

Bogata antioksidansima te vitaminima C i A, žižula je idealna hrana za jačanje imuniteta. S obzirom na to da naša tijela ne mogu samostalno proizvesti vitamin C, važno je da ga unosimo prehranom. Manje od pola šalice svježih plodova žižule ispunit će vaše dnevne potrebe za tim vitaminom. 

Kontroliranje tjelesne težine

Žižula ima vrlo malo kalorija i zavidan udio proteina i vlakana. To je čini izvrsnim međuobrokom, osobito za one koji pokušavaju smršavjeti ili očuvati težinu. Žižule su vrlo popularne među fizički aktivnim ljudima.

S obzirom na to da potiču apetit, preporučuju se i onima koji žele dobiti na težini. 

Prije nego što počnete konzumirati žižulu ili bilo koju drugu biljnu namirnicu u zdravstvene svrhe posavjetujte se s liječnikom
FOTO: Getty Images

Žižula – nuspojave i upozorenja

Ako nemate alergiju na ovo voće, njegova konzumacija neće dovesti do negativnih nuspojava, osobito ako se konzumira u preporučenim količinama.

No, postoji nekoliko okolnosti u kojima treba razmisliti o tome želite li uključiti žižulu u vašu prehranu. Stanja na koja konzumacija žižule može utjecati su:

  • trudnoća i dojenje
  • kronične bolesti i interakcije s lijekovima koji se svakodnevno piju
  • dijabetes (žižula može utjecati na smanjivanje šećera u krvi).

Prije nego što počnete konzumirati žižulu ili bilo koju drugu biljnu namirnicu u zdravstvene svrhe posavjetujte se s liječnikom.

Žižula – sadnja

Ako vas zanima sadnja žižula, cijena sadnice iznosi oko 25 eura. Ako je uzgajate kao drvo može narasti čak i do 3 metara visine, a poznata je po tome što zahtijeva dobro tlo i sunčane položaje. Ova biljka dobro podnosi sušu i niske temperature, zbog čega se može uzgajati i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Zizyphus. (2021.) eMedicineHealth
  2. Wong, C. (2019). The Health Benefits of Ziziphus. Verywell Health.
  3. Chen, J. i sur. (2017). A Review of Dietary Ziziphus jujuba Fruit (Jujube): Developing Health Food Supplements for Brain Protection. Evid Based Complement Alternat Med.: 3019568.
  4. Žižula. Plantea.

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.30 / 5   10

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: žižula, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu