Žižula – ljekovitost i nuspojave

zizula-stablo

Žižula (lat. Zizyphus jujuba) je voćka koja izgledom podsjeća na datulju, a podrijetlom je iz istočne Azije pa se naziva i kineska crvena datulja. Žižula sadrži mnoge aktivne biljne spojeve zbog kojih može pružiti određena ljekovita svojstva.

Više o nutritivnom sastavu i zdravstvenim prednostima koje žižula pruža pročitajte u nastavku članka. 

svjezi-plod-zizule

Foto: Photospin

Žižula – što je?

Žižula (lat. Zizyphus jujuba) je voće, izgledom i veličinom nalik na šljive ili male datulje. Svježi plodovi žižule okusom podsjećaju na jabuke. Sušena žižula je u mnogočemu sličnija datuljama nego drugom voću. Kako je kora posve zrelog voća potpuno crvena, tako je žižula poznata i kao kineska crvena datulja.

Žižula je porijeklom iz istočne Azije gdje je njen uzgoj započet još 9000 godina prije Krista, a u Europi pretežno raste na Mediteranu, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Priroda i biljke. 

Žižula dozrijeva u rujnu i listopadu. Nedugo nakon što postane potpuno crven, plod se omekša i nabora. Tek tada se može jesti, iako ga mnogi radije beru prije tog posljednjeg stadija jer je tada pulpa hrskava i slatka. 

Kao i datulja, žižula također ima impresivan nutritivni profil. Svježi plodovi sadrže:

 • 40% ugljikohidrata,
 • 5% proteina,
 • 2,5 % pektina,
 • 1,5% organskih kiselina,
 • smolaste tvari,
 • vitamin C.

Žižula u prehrani – zdravstvene prednosti

U tradicionalnoj kineskoj medicini su se plod, sjemenke i kora žižule koristili za liječenje anksioznosti i nesanice te kako bi se potaknuli apetit ili probava.

Najzanimljivije zdravstvene prednosti žižule uključuju:

 • jačanje imunološkog sustava,
 • zaštitu jetre,
 • pomoć u gubitku tjelesne težine,
 • sedativno djelovanje,
 • zaštitu stanica od oksidativnog stresa. 

Antikancerogena svojstva

Bioaktivni spojevi nađeni u žižuli, kao što su triterpenske kiseline i polisaharidi mogu imati antikancerogena svojstva, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Very Well Health.

To je dokazano u istraživanjima koja su njihov učinak ispitivala na staničnim linijama, ali to još nije dokazano na ljudima. 

Liječenje nesanice

Sjeme žižule sadrži spojeve koji se zovu flavonoidi, saponini i polisaharidi. Žižula bi zbog visokog udjela saponina mogla djelovati kao prirodni sedativ, a šalica čaja od žižule prije spavanja bi mogla pomoći u prirodnom liječenju nesanice. 

Međutim, ovaj učinak žižule još uvijek nije dokazan na ljudima, a učinak smirivanja je primijećen većinom iskustveno.

Smirivanje uma i tijela

No žižula ne smiruje organizam samo dok spavate. Ona je poznata po svom umirujućem djelovanju na um i tijelo te se oduvijek koristi kao prirodni antidepresiv, lijek za anksioznost i stres.

Nažalost, trenutno nema istraživanja o učincima ekstrakata sjemena na ljude, ali istraživanja na životinjama su ohrabrujuća. 

Kineski znanstvenici u znanstvenom radu, objavljenom 2017. godine u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, objašnjavaju kako ekstrakt žižule ima povoljan učinak na mozak tako da zaustavlja oštećenja uzrokovana oksidativnim stresom, a tako bi mogao spriječiti razvoj neuroloških bolesti. 

Itami PR spavanje

Foto: Photospin

Poticanje probave

Pire, krema, čaj ili juha od žižule se tradicionalno koriste i za poboljšanje probave. Svakodnevna konzumacija plodova pozitivno utjecati na crijevnu floru i smanjiti izloženost crijevne sluznice toksičnom amonijaku i drugim štetnim spojevima.

Ekstrakt žižule je posebno učinkovit i siguran tretman za kronični zatvor te bolesti jetre

Jačanje imuniteta

Bogata antioksidansima te vitaminima C i A, žižula je idealna hrana za jačanje vašeg imuniteta. S obzirom na to da naša tijela ne mogu samostalno proizvesti vitamin C, važno je da ga unosimo prehranom.

Manje od pola šalice svježih plodova žižule ispunit će vaše dnevne potrebe za tim vitaminom. 

Kontroliranje tjelesne težine

Žižula ima vrlo malo kalorija i zavidan udio proteina i vlakana. To je čini izvrsnim međuobrokom, osobito za one koji pokušavaju smršaviti ili očuvati težinu. Žižule su vrlo popularne među fizički aktivnim ljudima. S obzirom na to da potiču apetit, preporučuju se i onima koji žele dobiti na težini. 

susena-zizula

Foto: Photospin

Žižula – nuspojave i upozorenja

Ako nemate alergiju na ovo voće, njegova konzumacija za vas neće imati uobičajenih negativnih nuspojava, osobito ako se konzumira u preporučenim količinama.

No postoji nekoliko okolnosti u kojima treba razmisliti o tome želite li uključiti žižulu u vašu prehranu. Stanja na koja konzumacija žižule može utjecati su:

 • trudnoća i dojenje,
 • kronične bolesti i interakcije s lijekovima koji se svakodnevno piju,
 • dijabetes (žižula može utjecati na smanjivanje šećera u krvi).

Prije nego što počnete konzumirati žižulu ili bilo koju drugu biljnu namirnicu u zdravstvene svrhe savjetujte se s liječnikom. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Žižula. (2019) Priroda i biljke. Plantea.
 2. Wong, C. (2019) The Health Benefits of Ziziphus. Very Well Health.
 3. Zizyphus. (2019) E Medicine Health. 
 4. Grupa autora. (2017) A Review of Dietary Ziziphus jujuba Fruit (Jujube): Developing Health Food Supplements for Brain Protection. Evid. Based. Complement. Alternat. Med. 2017, 3019568.

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.13 / 5   8

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: žižula, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu