Osam savjeta za smanjenje šećera u prehrani vašeg djeteta

Osam savjeta za smanjenje šećera u prehrani vašeg djeteta

Pretjerani dodani šećer u dječjoj prehrani značajan je uzrok pretilosti, dijabetesa, problema sa zubima, metaboličkog sindroma i drugih zdravstvenih problema.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetuje ograničavanje dodanog šećera na manje od 10 % ukupnih dnevnih kalorija ili manje od 5 % za djecu sklonu karijesu.

Nažalost, prosječno dijete dnevno pojede oko 16 žličica (64 g) dodanog šećera.

Konteksta radi, Nacionalni institut za zdravlje (NIH) preporučuje dnevni unos kalorija od 1.200 – 1.400 kalorija za umjereno aktivnu djecu 4 – 8 godina. Slijedeći smjernice WHO-a o 10 % šećera, to bi značilo maksimalno 30 – 35 g (7 – 8 žličica) dodanog šećera dnevno.

Američko udruženje za srce (AHA) predlaže strožu granicu od manje od šest žličica (24 g) dnevno. To može biti izazov jer šalica zaslađenih žitarica i malo jogurta već se mogu približiti ovoj granici, ne uključujući druge zaslađene namirnice poput sokova i grickalica.

Izbjegavajte koristiti šećer kao nagradu
FOTO: Shutterstock

Izbjegavajte koristiti šećer kao nagradu

Korištenje poslastica kao nagrada može ojačati ideju da su slatkiši povezani s pozitivnim ponašanjem, što potencijalno može dovesti do dugoročnih problema s emocionalnim hranjenjem.

Umjesto toga razmislite o neprehrambenim nagradama poput naljepnica, bodova na tablici s nagradama, malih igračaka, pohvala ili izleta.

Odvratite pažnju od žudnje za šećerom

Žudnja za šećerom može biti intenzivna, ali obično kratkotrajna. Preusmjeravanje djetetove pozornosti na ugodne aktivnosti, igru ​​na otvorenom ili tjelovježbu može pomoći u kontroli te žudnje. Planiranje smetnji za poznate okidače žudnje također može biti korisno.

Birajte nezaslađenu hranu i piće

Odlučite se za nezaslađene verzije hrane i pića kad god je to moguće. Iako postoji mnogo dostupnih zamjena za šećer, korištenje nezaslađenih proizvoda pomaže spriječiti da se okusni pupoljci vašeg djeteta naviknu na preslatke okuse, što može povećati njihovu želju za slatkom hranom.

Vodite računa o sastojcima

Provjerite prva tri sastojka na etiketama hrane, jer oni čine većinu proizvoda. Izbjegavajte proizvode u kojima je dodani šećer među prva tri sastojka. Također, pratite sadržaj šećera na nutritivnim oznakama, jer se šećer brzo nakuplja.

Smanjite šećer u receptima

Mnogi recepti dopuštaju smanjenje šećera za 1/4 do pola bez ugrožavanja okusa. Eksperimentiranje s manje šećera može dovesti do uravnoteženijeg okusa i pomoći u smanjenju ukupnog unosa šećera.

Smanjite šećer u receptima
FOTO: Shutterstock

Razmislite o alternativama šećeru

Iako je izbjegavanje svih zaslađivača idealno, neke alternative mogu olakšati prijelaz na dijetu s manje šećera. Opcije uključuju nezaslađenu kašu od jabuka, kuhano voće, steviju, eritritol, alulozu i ksilitol (koji može uzrokovati probavne probleme ako se pretjerano koristi). Sirovi med je i dalje zaslađivač i treba ga računati kao dodani šećer.

Povećajte unos cjelovite hrane

Osiguravanje dovoljne količine proteina, vlakana i kalorija može smanjiti želju vašeg djeteta za slatkom i prerađenom hranom. Cjelovite namirnice poput jaja, sira, orašastih plodova, voća, povrća, humusa, sjemenki, ribe i mesa mogu im pomoći da budu siti i zadovoljni.

Ograničite pristup slatkoj hrani

Učinite slatkiše manje dostupnima tako što ćete ih pohraniti izvan pogleda i dohvata. Primjerice, korištenje neprozirne posude na visokoj polici umjesto prozirne staklenke na stolu može pomoći u smanjenju iskušenja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu