Često ga se optužuje za brojne zdravstvene probleme: Razbijamo 6 najčešćih mitova o šećeru

Razbijamo 6 najčešćih mitova o šećeru

Šećer, sveprisutna tvar u grickalicama, pićima i prehrani diljem svijeta, izazvao je značajnu raspravu o svojem utjecaju na zdravlje.

Za početak, bitno je razumjeti što je šećer, a to je topljivi ugljikohidrat sastavljen od atoma ugljika, vodika i kisika.

Iako se obično povezuje sa slatkoćom i okusom, njegova reputacija opasnosti po zdravlje proizlazi iz potencijalnih štetnih učinaka kada se pretjerano konzumira.
Šećer izaziva ovisnost
FOTO: Shutterstock

Šećer izaziva ovisnost

Neki tvrde da se šećer ponaša kao tvar ovisnosti, pozivajući se na studije na životinjama koje pokazuju sličnosti između konzumacije šećera i učinaka sličnih drogama.

Međutim, prenošenje ovih nalaza na ljude predstavlja izazov, a ponašanja slična ovisnosti o šećeru opažena su uglavnom kod manjine pretilih pojedinaca. Dok šećer može izazvati reakcije ugode u mozgu, znanstveni dokazi ga ne klasificiraju čvrsto kao ovisnost.

Šećer izaziva hiperaktivnost kod djece

Unatoč raširenom uvjerenju da šećer čini djecu hiperaktivnom, znanstvene studije uvelike su razotkrile ovaj mit.

Meta-analize nisu uspjele pronaći značajnu vezu između konzumacije šećera i promjena u ponašanju ili kognitivnog učinka kod djece.

Šećer uzrokuje dijabetes

Suprotno uvriježenom mišljenju, sam šećer ne uzrokuje izravno dijabetes. Iako prekomjerni unos šećera može pridonijeti prekomjernoj tjelesnoj težini i pretilosti, koji su čimbenici rizika za dijabetes tipa 2, to nije jedini krivac. Dijabetes tipa 1, na koji prehrambeni čimbenici ne utječu, dodatno naglašava nijansirani odnos između šećera i dijabetesa.

Treba izbjegavati voće

Mit da voće treba izbjegavati zbog sadržaja šećera je neutemeljen. Voće nudi razne zdravstvene dobrobiti, uključujući bitne nutrijente i vlakna, a njihova konzumacija povezana je sa smanjenom stopom smrtnosti.

Dokazani su brojni pozitivni učinci na čimbenike poput razine glukoze u krvi i osjetljivosti na inzulin, podržavajući uključivanje voća u uravnoteženu prehranu.

Treba izbjegavati sav šećer u prehrani
FOTO: Shutterstock

Treba izbjegavati sav šećer u prehrani

Dok je smanjenje unosa šećera preporučljivo za zdravlje, potpuno izbacivanje je nepotrebno i nepraktično, posebno s obzirom na zdravstvene dobrobiti voća.

Umjerenost je i dalje ključna, osobito u pogledu slatkih pića, koja su povezana s raznim štetnim zdravstvenim ishodima.

Šećer uzrokuje rak

Iako šećer izravno ne uzrokuje rak, njegova povezanost s pretilošću, poznatim faktorom rizika za određene vrste raka, zaslužuje pozornost.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Newman, T. (2021). Medical myths: All about sugar. Medical News Today.
  2. DiNicolantonio, J. J. i sur. (2018). Sugar addiction: is it real? A narrative review. British Journal of Sports Medicine, 52: 910–913.
  3. Wolraich, M. L. (1995). The Effect of Sugar on Behavior or Cognition in Children: A Meta-analysis. JAMA, 274(20): 1617–1621.

Prestanite jesti slatko

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu