Napravite zdrave kolače s ovim prirodnim zamjenama za šećer

kokosov secer

Ako ste veliki obožavatelj slatkih kolača i poslastica, ali iz nekog razloga ne smijete jesti puno “bijelog šećera” odnosno saharoze, pokušajte ga zamijeniti prirodnim zamjenama za šećer. 

U nastavku članka pročitajte koje zamjene za šećer možete koristiti za pripremu zdravih kolača

Šećer – zašto ga zamijeniti?

Bijeli kristalni šećer koji obično koristimo pri kuhanju i pečenju je saharoza, ugljikohidrat “sastavljen” od jedne molekule fruktoze i jedne molekule glukoze. Osim toga, bijeli šećer ne sadrži ništa drugo te je kalorijski bogat, a nutritivno siromašan. 

Naravno, umjerena konzumacija šećera nije štetna, ali prevelika konzumacija može dovesti do:

 • smanjenja osjetljivosti na inzulin i razvijanja preddijabetičkog stanja,
 • prekomjerne težine i pretilosti,
 • razvoja srčanih bolesti.

Ovisno želimo li s vremena na vrijeme izbaciti šećer iz prehrane ili ga zbog određenih medicinskih razloga ne smijete jesti, može ga se zamijeniti prirodnim slatkim spojevima i sastojcima.

U nastavku članka pročitajte koji su to.

Stevija

Stevija je prirodna zamjena za šećer i spoj koji se ekstrahira iz biljke Stevia rebaudiana. Uopće ne sadrži kalorije, a dokazano smanjuje krvni tlak i koncentraciju glukoze u krvi. 

Iako postoji niz lažnih glasina, stevija je 100% sigurna i odobrena sigurnom za upotrebu. Mala količina stevije može i nekoliko stotina puta biti slađa od glukoze. 

1 šalica šećera se iz recepta može zamijeniti 1 jušnom žlicom praha stevije.

Stevija
Foto: Photostock Secrets

Javorov sirup

Javorov sirup je gusta smeđa tekućina koja se dobiva ekstrakcijom i kuhanjem soka iz stabla javora. Bogat je mineralima:

 • kalcijem,
 • kalijem,
 • cinkom,
 • željezom,
 • manganom.

Osim toga, posjeduje i mnoge spojeve koji djeluju antioksidativno i mogu djelovati preventivno protiv staničnih oštećenja. 

Istraživanje američkih znanstvenika sa Sveučilišta u Rhode Islandu iz 2012. godine se bavilo procjenom sastava javorovog sirupa. Opsežno istraživanje je analitičkim metodama dokazalo više od 30 aktivnih biljnih komponenti koje se nalaze u javorovom sirupu.

Ima nešto niži glikemijski indeks od “bijelog šećera”, ali je još uvijek bogat šećerom. Ipak, potrebno ga je nešto manje za istu količinu šećera koji se uobičajeno koristi. 1 šalicu bijelog šećera iz recepta možete zamijeniti s 3/4 šalice javorovog sirupa

Kokosov šećer

Kokosov šećer se dobiva od soka kokosovog ploda te ima bogatu boju i okus sličan karameli. Kokosov šećer je minimalno obrađen i sadrži brojne hranjive sastojke kao što su:

 • željezo,
 • magnezij,
 • cink,
 • kalij,
 • B vitamin.

Kokosov šećer sadrži i ugljikohidrat inulin, koji djeluje kao prebiotik. Prebiotički spojevi su svi oni koje ljudsko tijelo ne može probaviti, ali djeluju kao hrana probiotičkim mikroorganizmima u probavnom sustavu i tako promiču dobru probavu i jačanje imuniteta.

Ipak, sadrži i dosta fruktoze pa ga se treba koristiti umjereno. U receptima šalica kokosova šećera je zamjena za šalicu običnog bijelog šećera.

Med

Med je pčelinji proizvod koji je nutritivno veoma bogat i zbog toga posjeduje određena ljekovita svojstva.

“Med dokazano djeluje protuupalno, ima mnogo antioksidativnih spojeva koji djeluju protiv staničnih oštećenja te smanjuje razinu homocisteina, krvnog markera koji je povezan s razvojem srčanih bolesti”, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline. 

Lako ga se može uklopiti u bilo koji recept umjesto šećera, ali s njim također trebate biti oprezni. Iako sadrži i mnoge druge spojeve, velika količina meda također posjeduje i veliku količinu šećera fruktoze i glukoze. 

Med
Foto: Photostock Secrets

Kaša od banana

Zgnječene banane čine slatki dodatak tijestu za kolače. Bogate su kalijem, ali i vlagom, tako da se vaš kolač neće osušiti danima.

U receptima pola zgnječene banane je zamjena za pola šalice šećera.

Šećer od datulja

Ovaj šećer je zapravo plod datulje koji je osušen, a potom samljeven. To znači da ima istu količinu hranjivih tvari kao i samo voće. Od nutrijenata sadrži značajne količine:

 • vitamina B6,
 • željeza,
 • magnezija.

U receptima šalica šećera od datulje je zamjena za šalicu običnog bijelog šećera.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Li, L., Seeram, N.P. (2012) Further Investigation Into Maple Syrup Yields Three New Lignans, a New Phenylpropanoid, and Twenty-Six Other Phytochemicals. J Agric Food Chem. 59(14): 7708–7716.
 2. McDonell, K. (2017) 8 Natural Substitutes for Sugar. Healthline.
 3. Stafford, G. (2018) Sugar substitutes. Bigger Bolder Baking.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Photostock Secrets, Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu