Pet simptoma koji ukazuju na to da imate probleme sa zubima

Ono što bi vas možda trebalo zabrinuti jest promjena boje zuba

Kada govorimo o zdravlju, možemo priču širiti nadugačko i nadaleko. Suština svakog zdravstvenog stanja jest biti svjestan promjena u svojem organizmu. No, ponekad se događa da promjene uočimo kasno i da uplovimo u probleme kojih nismo ni bili svjesni.

Tada može biti prekasno za liječenje posljedica, kao i za vraćanje stanja unatrag. Zato je neopisivo važno redovito kontrolirati svoje zdravstveno stanje.

Što trebate znati i na koje probleme trebate obratiti pažnju – saznajte u nastavku.

Neugodan zadah

Nema čovjeka koji ne osjeti sram kada shvati da netko reagira na njegov neugodan zadah.

Neugodan zadah može biti simptom brojnih bolesti, oštećenja, ali i nemara prema općem organizmu. Veliki problem nastupa onda kada ljudi u potpunosti zanemare svoje oralno zdravlje, što uzrokuje dodatne probleme.

Neugodan zadah ne mora nužno biti povezan s problemima i zdravljem, ali ne zanemarujte ovaj simptom.

Promjena boje zuba

Ono što bi vas možda trebalo zabrinuti jest promjena boje zuba. Nekad je ta promjena posljedica konzumacije kave, cigareta, šećera ili alkohola, a nekad je indikator da imate problem s gangrenom, karijesom i paradontozom.

Kako god bilo, ako primijetite da imate promjenu u boji, obratite se stomatologu. On će testirati imate li promjene na tkivu i identificirati bolest ili oštećenje.

Naslage na zubima

Naslage na zubima zapravo su zubni plak koji nastaje zbog hrane koja se taloži na zubima. To u prijevodu znači da ćete, ako plak ne skidate, imati mogućih problema s pojavom kamenca.

Plak koji je okoštao, tj. kalcificirao se, predstavlja opasnost koja može prerasti u karijes, ali i uzrokovati potpuni gubitak zubazubnu gangrenu ili paradontozu.

Rijetko kada je krv na desnima samo slučajna
FOTO: Shutterstock

Krvarenje desni

Može biti jedan od sigurnih znakova da nešto nije dobro i u redu. Ako vam se dogodi da vidite probleme s krvarenjem u desnima, definitivno imate problem.

Rijetko kada je krv na desnima samo slučajna i uglavnom je indikator nečega što niste očekivali. Dakle, ako prilikom pranja zuba osjetite okus krvi u ustima ili vidite krv na četkici i zubima, posjetite stomatologa.

Može se dogoditi da je u pitanju prva faza paradontoze u kojoj je liječenje zuba još uvijek moguće. Ako pak ova bolest uđe u sljedeću fazu, kojih ima četiri, problem je sve dublji, a gubitak zuba sve izvjesniji.

Polomljen zub

Jedan od simptoma koji ukazuje da je bolest ili oštećenje duboko napredovalo jest problem prelomljenog zuba. Zubi se lome kada dođe do totalnog oštećenja pulpe, zbog kvara, ali i zbog nasilnog djelovanja – udaraca, izbijanja ili sl.

Što ako se zub polomi?

Polomljen zub može se nadomjestiti na više načina, a suvremena stomatologija doprinijela je da ovi problemi ne budu pretjerano veliki. Naime, čak i ako dođe do potpune bezubosti, uz pomoć samo triju implantata može se nadomjestiti cijela vilica.

Naravno, slučaj potpune bezubosti nije čest, pa se tako problem rješava i pomoću nadogradnje, krunice, metalokeramičkih krunica itd. Implantat je posljednja stanica u kojoj se traži spas.

Zubni implantat je možda i najbolje rješenje jer su komplikacije kasnije spuštene na minimum. Iako se, dok sam implantat “legne” u vilicu, može dogoditi da osjetite niz nelagodnosti i problema. Kako god bilo, trebat će vam četiri mjeseca da “ležište” implantata ostane u vilici, a krunicu ćete moći postavite kasnije.

Ovo je jedan od kompleksnijih pothvata u stomatologiji, ali se može reći da je pomaknuo granice i stomatologije i protetike. Zbog toga je 21. stoljeće ono u kojem je stomatologija dovedena do savršenstva, premda mnogi misle da tu postoji još mnogo stvari za popraviti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu