5 simptoma koji ukazuju na to da imate probleme sa zubima

problemi sa zubima

Kada govorimo o zdravlju, možemo priču širiti nadugačko i nadaleko. Suština svakog zdravstvenog stanja jest biti svjestan promjena u svom organizmu. No, ponekad se događa da promjene uočimo kasno i da uplovimo u probleme kojih nikako nismo ni bili svjesni. Tada može biti prekasno za liječenje posljedica, kao i za vraćanje stanja unatrag. Zato je neopisivo važno redovito kontrolirati svoje zdravstveno stanje.

Što trebate znati i na koje probleme trebate obraćati pažnju, donosimo u nastavku.

Neugodan zadah

Nema čovjeka koji ne osjeća neugodu kada shvati da netko reagira na njegov neugodan zadah.

Neugodan zadah može biti simptom brojnih bolesti, oštećenja, ali i nemara prema općem organizmu. Veliki problem nastupa onda kada ljudi u potpunosti zanemare svoje oralno zdravlje što donosi dodatne probleme.

Neugodan zadah ne mora nužno biti povezan s problemima i zdravljem, ali ne zanemarujte ovaj simptom.

Promjena boje zuba

Ono što bi vas možda trebalo zabrinuti jest promjena boje zuba. Nekada je ta promjena posljedica konzumacije kave, cigareta, šećera ili alkohola. A nekada je indikator da imate problem s gangrenom, karijesom, paradentozom.

Kako god bilo, ukoliko primijetite da imate promjenu u boji, obratite se stomatologu. On će testirati da li imate promjene na tkivu i identificirati bolest ili oštećenje.

Naslage na zubima

Naslage na zubima, zapravo su zubni plak koji nastaje zbog hrane koja se taloži na zubima. To u prijevodu znači da ćete, ako plak ne skidate, imati mogućih problema s pojavom kamenca.

zubobolja
Foto: Freepik

Plak koji je okoštao, odnosno se kalcificirao, predstavlja opasnost koja može prerasti u karijes, ali i uzrokovati potpuni gubitak zuba – zubnu gangrenu ili paradentozu.

Krvarenje desni

Može biti jedan od sigurnih znakova da nešto nije dobro i u redu. Ukoliko vam se dogodi da vidite probleme s krvarenjem u desnima, definitivno imate problem.

Rijetko kada je krv na desnima samo slučajna i uglavnom je indikator nečega što niste očekivali. Dakle, ako prilikom pranja zuba osjetite okus krvi u ustima ili vidite krv na četkici i zubima, pravac stomatolog.

Može se dogoditi da je u pitanju prva faza paradentoze u kojoj je liječenje zuba još uvijek moguće. Ako pak ova bolest uđe u sljedeću fazu, kojih ima četiri, problem je sve dublji, a gubitak zuba sve izvjesniji.

zubobolja bol u zubu
Freepik

Polomljen zub

Jedan od simptoma koji ukazuje da je bolest ili oštećenje duboko napredovalo jest problem prelomljenog zuba. Zubi se lome kada dođe do totalnog oštećenja pulpe, zbog kvara, ali i zbog nasilnog djelovanja – udaraca, izbijanja ili slično.

Što ako se zub polomi ?

Polomljen zub može se nadomjestiti na više načina, a suvremena stomatologija doprinijela je da ovi problemi ne budu pretjerano veliki. Naime, čak i ako dođe do potpune bezubosti, uz pomoć samo tri implantata, može se nadomjestiti cijela vilica.

Naravno, slučaj potpune bezubosti nije čest, pa se tako problem rješava i pomoću nadogradnje, krunice, metalokeramičkih krunica itd. Implantat je posljednja stanica u kojoj se traži spas.

Zubni implantat je možda i najbolje rješenje jer su komplikacije kasnije spuštene na minimum. Iako se, dok sam implantat „legne“ u vilicu, može dogoditi da osjetite niz nelagodnosti i problema. Bilo kako bilo,trebat će vam četiri mjeseca da „ležište“ implantata ostane u vilici, a krunicu ćete kasnije moći postavite kad želite. Ovo je jedan od kompleksnijih pothvata u stomatologiji, ali se može reći da je pomjerio granice i stomatologije i protetike.

Zbog toga je dvadeset i prvi vijek, vijek u kome je stomatologija dovedena do savršenstva. Premda mnogi misle da tu postoji još mnogo stvari za popraviti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu