Namirnice koje pomažu vašem tijelu da proizvodi kolagen
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Krista Goncalves, certificirana holistička nutricionistica, za Healthline ističe značajan utjecaj prehrane na izgled i mladolikost kože, prvenstveno zahvaljujući kolagenu. Kolagen, protein odgovoran za strukturu, gipkost i elastičnost kože, smanjuje se s godinama, što dovodi do bora i stanjivanja kože.
Ovaj pad potaknuo je popularnost dodataka kolagena, ali ostaje pitanje jesu li ti dodaci superiorniji od izvora kolagena u prehrani.
Bioraspoloživi oblik kolagena
Bioraspoloživost ili sposobnost tijela da koristi nutrijente razlikuje kolagen u dodacima prehrani i hrani.
Registrirana dijetetičarka Carrie Gabriel za Healthline napominje da hrana poput juhe od kostiju sadrži bioraspoloživi oblik kolagena koji tijelo može odmah iskoristiti, što ga potencijalno čini učinkovitijim od dodataka prehrani.
Međutim, istraživanja koja podupiru veću bioraspoloživost kolagena u izvorima hrane su ograničena. Budući da dodaci prehrani bez recepta nisu regulirani FDA-om, prehrambeni pristup povećanju kolagena mogao bi biti sigurniji.
Juha od kostiju
Juha od kostiju, napravljena kuhanjem životinjskih kostiju, sadrži različite nutrijente, uključujući kolagen, iako je sadržaj kolagena u njoj često nedovoljan da napravi značajnu razliku. Za bolje rezultate preporučuje se domaća juha od visokokvalitetnih kostiju.
Piletina
Piletina, bogata kolagenom zbog svojeg vezivnog tkiva, često se koristi u dodacima prehrani, a sadržaj kolagena varira od dijela do dijela, pri čemu zabatak ima više od mesa prsa.
Riba
Riba, osobito njezini dijelovi koji se rjeđe konzumiraju, poput glave i ljuski, bogata je kolagenom. Morski kolagen smatra se visoko bioraspoloživim i korisnim za zdravlje kože.
Bjelanjci
Bjelanjci su bogati prolinom, aminokiselinom ključnom za proizvodnju kolagena.
Agrumi, bobičasto i tropsko voće
Agrumi i bobičasto voće, bogato vitaminom C, podupiru sintezu kolagena i nude antioksidanse koji štite kožu. Tropsko voće poput manga i kivija također doprinosi proizvodnji kolagena.
Češnjak
Češnjak, s visokim udjelom sumpora, pomaže sintetizirati i spriječiti razgradnju kolagena, iako je potrebna značajna konzumacija da bi se vidjele prednosti.
Lisnato povrće
Lisnato povrće, bogato klorofilom, može povećati količinu prekursora kolagena.
Grah i indijski oraščići
Grah, koji sadrži lizin i bakar, te indijski oraščići, bogati cinkom i bakrom, također potiču proizvodnju kolagena.
Rajčice i paprike
Rajčice i paprike, bogate vitaminom C i antioksidansima, podržavaju zdravlje kože.
Prehrana za proizvodnju kolagena
Izbjegavanje pretjeranog unosa šećera i rafiniranih ugljikohidrata ključno je jer mogu inhibirati sintezu kolagena. Prehrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima iz različitih izvora može pomoći u održavanju zdravlja kože.
Dok su neki stručnjaci skeptični u pogledu izravnih prednosti kolagena u hrani zbog potencijalne razgradnje želučanom kiselinom, nova istraživanja obećavaju. Metaanaliza iz 2023. sugerira da bi oralni kolagen mogao pozitivno utjecati na zdravlje kože, iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ti nalazi.
Pročitajte i ove članke:
- Kolagen: Odgovori na pitanja s kojima se dobro upoznati prije uzimanja dodataka
- Kolagen za rast kose: Stekao je veliku popularnost, ali što kažu dokazi? Farmaceut otkriva isplati li ga se uzimati
- Je li kolagen za kožu, kosu i nokte zaista učinkovit? Evo što kaže stručnjakinja.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- Garone, S. (2024). 13 Foods That Help Your Body Produce Collagen. Healthline.
- Pu, S. Y. (2023). Effects of Oral Collagen for Skin Anti-Aging: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 15(9): 2080.