Namirnice koje pomažu vašem tijelu da proizvodi kolagen

Bjelanjci su bogati prolinom, aminokiselinom ključnom za proizvodnju kolagena

Krista Goncalves, certificirana holistička nutricionistica, za Healthline ističe značajan utjecaj prehrane na izgled i mladolikost kože, prvenstveno zahvaljujući kolagenu. Kolagen, protein odgovoran za strukturu, gipkost i elastičnost kože, smanjuje se s godinama, što dovodi do bora i stanjivanja kože.

Ovaj pad potaknuo je popularnost dodataka kolagena, ali ostaje pitanje jesu li ti dodaci superiorniji od izvora kolagena u prehrani.

Bioraspoloživi oblik kolagena

Bioraspoloživost ili sposobnost tijela da koristi nutrijente razlikuje kolagen u dodacima prehrani i hrani.

Registrirana dijetetičarka Carrie Gabriel za Healthline napominje da hrana poput juhe od kostiju sadrži bioraspoloživi oblik kolagena koji tijelo može odmah iskoristiti, što ga potencijalno čini učinkovitijim od dodataka prehrani.

Međutim, istraživanja koja podupiru veću bioraspoloživost kolagena u izvorima hrane su ograničena. Budući da dodaci prehrani bez recepta nisu regulirani FDA-om, prehrambeni pristup povećanju kolagena mogao bi biti sigurniji.

Konzumacija hrane bogate kolagenom ili one koja potiče proizvodnju kolagena može osigurati potrebne aminokiseline za zdravlje kože.
Juha od kostiju
FOTO: Shutterstock

Juha od kostiju

Juha od kostiju, napravljena kuhanjem životinjskih kostiju, sadrži različite nutrijente, uključujući kolagen, iako je sadržaj kolagena u njoj često nedovoljan da napravi značajnu razliku. Za bolje rezultate preporučuje se domaća juha od visokokvalitetnih kostiju.

Piletina

Piletina, bogata kolagenom zbog svojeg vezivnog tkiva, često se koristi u dodacima prehrani, a sadržaj kolagena varira od dijela do dijela, pri čemu zabatak ima više od mesa prsa.

Riba

Riba, osobito njezini dijelovi koji se rjeđe konzumiraju, poput glave i ljuski, bogata je kolagenom. Morski kolagen smatra se visoko bioraspoloživim i korisnim za zdravlje kože.

Bjelanjci

Bjelanjci su bogati prolinom, aminokiselinom ključnom za proizvodnju kolagena.

Agrumi, bobičasto i tropsko voće

Agrumi i bobičasto voće, bogato vitaminom C, podupiru sintezu kolagena i nude antioksidanse koji štite kožu. Tropsko voće poput manga i kivija također doprinosi proizvodnji kolagena.

Češnjak

Češnjak, s visokim udjelom sumpora, pomaže sintetizirati i spriječiti razgradnju kolagena, iako je potrebna značajna konzumacija da bi se vidjele prednosti.

Lisnato povrće

Lisnato povrće, bogato klorofilom, može povećati količinu prekursora kolagena.

indijski oraščići
FOTO: Shutterstock

Grah i indijski oraščići

Grah, koji sadrži lizin i bakar, te indijski oraščići, bogati cinkom i bakrom, također potiču proizvodnju kolagena.

Rajčice i paprike

Rajčice i paprike, bogate vitaminom C i antioksidansima, podržavaju zdravlje kože.

Prehrana za proizvodnju kolagena

Izbjegavanje pretjeranog unosa šećera i rafiniranih ugljikohidrata ključno je jer mogu inhibirati sintezu kolagena. Prehrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima iz različitih izvora može pomoći u održavanju zdravlja kože.

Dok su neki stručnjaci skeptični u pogledu izravnih prednosti kolagena u hrani zbog potencijalne razgradnje želučanom kiselinom, nova istraživanja obećavaju. Metaanaliza iz 2023. sugerira da bi oralni kolagen mogao pozitivno utjecati na zdravlje kože, iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ti nalazi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu