Kolač od rogača, jabuka i griza – ukusni recepti

Kolač-od-rogača-jabuka-i-griza

Rogač, jabuke i griz predstavljaju fantastičnu kombinaciju koja se može vrlo jednostavno pripremiti, a pritom je i jako ukusna. Ljekovita svojstva rogača, hranjive vrijednosti griza te nebrojene zdravstvene dobrobiti jabuka definitivno predstavljaju pravi izvor dobrog zdravlja, pogotovo kada ih spojite u kolačima.

Kolač-od-rogača-i-jabuka

Ljekovita svojstva rogača

Rogač je izrazito zdrava namirnica bogata kalcijem, kalijem i bakrom. Sadrži vitamin B i vitamin E, željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen, kao i galnu kiselinu koja djeluje analgetski, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno te jača imunitet, sprječava alergije i podupire zdravlje zubi i kostiju.

Rogač

Rogač u kolačima

Rogač u kolačima je definitivno odlična ideja zato što daje savršen miris i okus slasticama.

Teško bi bilo pronaći najbolji kolač od rogača zato što je ukusan u apsolutno svim kombinacijama, ali ako želite pronaći sočni kolač od rogača, kolač od rogača bez brašna ili pak isprobati fini zdravi kolač od rogača i jabuka, nekoliko recepata možete pronaći ovdje.

Također, ako želite isprobati kolač od rogača sa čokoladom, pogledajte odličan video recept uz kojega ćete ubrzo uživati u neodoljivom čokoladnom rogaču.

Jabuka – rajsko voće

Upravo se jabuka smatra najzdravijim voćem na svijetu, a vjerojatno su svi čuli za poznatu izreku: „Jedna jabuka na dan tjera doktora van!“ Mnogi smatraju da su ljekovita svojstva jabuka mnogobrojna.

Jabuka jača imunitet, stimulira rad bubrega, jetre i žuči, stimulira probavu, štiti srce i krvne žile, pomaže kod stresa, umora i nesanice, štiti od bakterija i virusa te sprječava nekoliko vrsta raka. Zdravstvene dobrobiti jabuka bi se mogle nabrajati danima, a upravo zbog toga je jabuka omiljeno voće u kolačima.

Jabuke

Griz – za sve kombinacije

Griz je izuzetno hranjiva namirnica koja zbog specifične teksture može biti odlična kombinacija i sa slanim, ali i sa slatkim jelima. Radi se od pšenice, odnosno mljevenjem pšenice iz središnjeg dijela zrna. Upravo zbog toga je blago žute boje.

Posebnost griza je upravo u tome što ima visoke hranjive vrijednosti, a pritom se lako kuha i probavlja zbog čega ga mnogi vole jesti i za doručak, ali i za ručak. Odličan je izbor za neodoljive slastice.

Zdravi kolač od rogača, jabuka i griza (bez jaja)

Ovaj izrazito jednostavni kolač od rogača, jabuka i griza dobar je izbor za sve one koji ne smiju, ili ne žele konzumirati jaja.

Ovaj kolač od rogača bez jaja ujedno je zanimljiv upravo zbog toga što je među sastojcima i kokosovo ili bademovo brašno koje se smatra kvalitetnijim od običnog brašna pa tako ujedno imate i kolač od rogača i jabuka bez brašna, barem onog običnog. 

Zahvaljujući izboru zdravih namirnica, ovaj kolač će se svidjeti čak i onima koji strogo paze na svoju prehranu. 

Namirnice potrebne za ovaj fini kolač su:

Postupak:

  1. Ogulite i očistite jabuke te ih krupno naribajte.
  2. Dobro umutite kokosovo ulje i šećer.
  3. Dodajte sve ostale suhe sastojke, a zatim tekuće. Sve dobro pomiješajte i ulijte u već pripremljeni kalup.
  4. Pecite na 180°C oko pola sata.
  5. Pričekajte da se ohladi i poslužite.

Kolač-rogač

Kolač od rogača, jabuka i griza s čokoladom

Ako želite isprobati malo manje zdravu verziju kolača od rogača, jabuka i griza, sljedeći recept je s jajima i glazurom od čokolade. Ovaj recept za kolač od rogača i jabuka na šalice je vrlo jednostavan i brzo gotov. Namirnice koje vam trebaju su:

  • 3 jaja,
  • 1 šalica (od 2 dl) šećera,
  • 1 šalica (od 2 dl) mlijeka,
  • 1 šalica ulja,
  • 1 šalica mljevenog rogača,
  • 1 šalica pšeničnog griza,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 3 žlice kakaa,
  • 3 jabuke.

Za glazuru trebate:

  • 1 šalicu šećera,
  • 350 ml mlijeka,
  • 100 g mliječne čokolade,
  • 50 g čokolade za kuhanje,
  • 100 g margarina.

Postupak:

  1. Pjenasto umutite jaja i šećer.
  2. Dodajte mlijeko, ulje, rogač, griz, kakao i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite, a na kraju dodajte oguljene i naribane jabuke (nemojte ih cijediti). Smjesu ulijte u već pripremljeni kalup.
  3. Pecite na 180°C oko 40 minuta.
  4. Glazuru pripremite tako da izlomljenu čokoladu i narezani margarin dodate u prokuhano mlijeko i šećer. Miješajte dok se sve ne otopi pa prelijte po kolaču nakon što se ispeče. Ostavite da se ohladi.
  5. Nakon što se ohladi, kolač možete premazati šlagom (ako želite).
  6. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati pa poslužite.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.57 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu