8 napitaka koji prirodno snižavaju razinu kortizola

Zeleni čaj može pomoći u snižavanju kortizola

Kortizol je hormon koji raste kada ste pod stresom. Pića koja sadrže određene hranjive tvari mogu pomoći u snižavanju kortizola, no dokazi koji bi potvrdili njihovu učinkovitost zasad su ograničeni.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj može pomoći u snižavanju kortizola zahvaljujući epigalokatehin-3-galatu (EGCG) koji sadrži. EGCG je antioksidativni spoj u zelenom čaju koji ometa djelovanje određenih kemijskih tvari koje tijelo koristi za proizvodnju kortizola.

Jedno istraživanje provedeno na osobama s umjerenim mucanjem pokazalo je da je konzumacija šest šalica zelenog čaja bez kofeina dnevno tijekom šest tjedana smanjila razinu kortizola i poboljšala mentalno zdravlje.

2. Čaj od ginsenga

Jedno je istraživanje pokazalo da četverotjedna suplementacija ginsengom smanjuje razinu kortizola za 16 %. Međutim, dodaci prehrani s ginsengom vjerojatno osiguravaju mnogo veće doze od onih koje se unesu pijenjem čaja.

Iako čaj od ginsenga može pomoći u smanjenju kortizola, nema izravnih dokaza da ga pijenje doista snižava, no to bi moglo biti područje budućih istraživanja.

3. Pića s magnezijem

Postoje određeni dokazi da magnezij, koji se često koristi za smanjenje tjeskobe i stresa, može pomoći i u snižavanju kortizola. Jedno istraživanje otkrilo je da magnezij može smanjiti porast kortizola nakon vježbanja.

U drugom istraživanju sudionici su tijekom 24 tjedna uzimali ili 350 mg magnezijevog citrata ili placebo tabletu. Na kraju studije skupina koja je uzimala magnezij imala je nižu razinu kortizola u krvi.

U toj su studiji ispitanici magnezij uzimali u obliku tableta. Ipak, magnezij se često prodaje i kao prašak koji se miješa s vodom za pripremu napitka.

Moguće je da bi i takav napitak mogao sniziti kortizol, ali se prije uzimanja novih dodataka prehrani treba posavjetovati s liječnikom.
magnezij se često koristi za smanjenje tjeskobe i stresa
FOTO: Shutterstock

4. Pića s ashwagandhom

Ashwagandha je ljekovita biljka koja se dobiva iz korijena, a ponekad i listova grmolike biljke. Sve je više dokaza da suplementacija ashwagandhom može sniziti razinu kortizola, kao i smanjiti osjećaje stresa i tjeskobe.

Pijenje napitaka s ashwagandhom stoga može pomoći u snižavanju kortizola. Studije su pokazale da dnevne doze 240 – 1.250 mg ekstrakta ashwagandhe smanjuju kortizol, pa je dobro birati napitke koji sadrže barem te količine.

5. Napitci na bazi jogurta

Fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta i kefira, mogu pomoći u smanjenju kortizola zahvaljujući visokoj razini probiotika. Neka istraživanja upućuju na to da probiotici mogu sniziti kortizol, ali potrebna su dodatna istraživanja.

Jogurt i kefir također mogu sadržavati gama-aminomaslačnu kiselinu (GABA), neurotransmiter koji smanjuje tjeskobu i stres. GABA ometa proizvodnju kortizola u nadbubrežnim žlijezdama, čime smanjuje njegove razine.

6. Sok ječma

Sok ječma dobiva se od mladih listova ječma i prirodan je izvor GABA-e, neurotransmitera koji može pomoći u smanjenju kortizola.

Ne postoje studije koje su izravno ispitivale povezanost soka ječma i razine kortizola kod ljudi, pa nije moguće sa sigurnošću reći pomaže li on u snižavanju kortizola ni kolika bi količina bila potrebna. No, to bi moglo biti područje budućih istraživanja.

7. Sok naranče

Postoje neki dokazi da visoke doze vitamina C mogu ubrzati oporavak kortizola nakon stresnih situacija i možda smanjiti ukupnu razinu kortizola, iako su rezultati istraživanja mješoviti.

Studije koje su proučavale učinak vitamina C na kortizol koristile su doze 1.000 – 3.000 mg. Za usporedbu, jedna čaša soka naranče sadrži oko 124 mg vitamina C. Da biste unijeli količinu korištenu u tim studijama, morali biste popiti između 8 – 24 čaše soka dnevno.

visoke doze vitamina C mogu ubrzati oporavak kortizola nakon stresnih situacija
FOTO: Shutterstock

8. Kokosova voda

Kokosova voda bogata je kalijem i odličan je izvor elektrolita. Hipokalemija, odnosno niska razina kalija, čest je problem kod osoba s Cushingovim sindromom – ozbiljnim poremećajem uzrokovanim izloženošću visokim razinama kortizola.

Međutim, većina zdravih ljudi ne mora brinuti o niskom kaliju ni o razinama kortizola kao kod Cushingova sindroma.

Iako kokosova voda ima brojne zdravstvene prednosti, nema dokaza da njezino pijenje snižava kortizol.


Funkcionira li “kortizol koktel”?

“Kortizol” ili “adrenalni koktel” je wellness trend koji kombinira hranjive tvari iz sastojaka poput soka naranče (vitamin C), kokosove vode (kalij) i morske soli (natrij). Ipak, malo je vjerojatno da može sniziti kortizol.

Pristalice “kortizol koktela” tvrde da ti sastojci hrane i “umiruju” nadbubrežne žlijezde koje proizvode kortizol (i mnoge druge hormone). Znanstvenici su proučavali utjecaj pojedinih namirnica i hranjivih tvari na kortizol, no rezultati su nejasni. Nijedno istraživanje nije ispitivalo učinak kortizol koktela.

Pića koja povisuju kortizol

Dok je istraživanja o napitcima koji snižavaju kortizol malo, nešto je više podataka o onima koji ga povećavaju:

  • kava – može povisiti kortizol i do 50 %, što je više nego kod većine drugih pića, zbog sadržaja kofeina
  • crni čaj – povećava kortizol u prosjeku za 20 %, iako neki spojevi u čaju djeluju opuštajuće
  • energetska pića – mogu povisiti kortizol oko 30 % zbog kombinacije kofeina i šećera
  • gazirani sokovi – također povisuju kortizol zbog kofeina i šećera.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bence, S. (2025). 8 Drinks Thought to Naturally Lower Your Cortisol Levels. Verywell Health.
  2. Beglaryan, N. i sur. (2024). Vitamin C supplementation alleviates hypercortisolemia caused by chronic stress. Stress Health, 40(3): e3347.
  3. Jain, M. i sur. (2024). Effect of probiotics supplementation on cortisol levels: a systematic review and meta-analysis. Nutrients, 16(20): 3564.
  4. Almudhi, A. i Gabr, S. A. (2022). Green tea consumption and the management of adrenal stress hormones in adolescents who stutter. Biomedical Reports, 16(4): 32.
  5. Schutten, J. C. i sur. (2020). Long‐term magnesium supplementation improves glucocorticoid metabolism: a post‐hoc analysis of an intervention trial. Clinical Endocrinology, 94(2): 150.
  6. Stachowicz, M. i Lebiedzińska, A. (2016). The effect of diet components on the level of cortisol. Eur Food Res Technol., 242(12): 2001–2009.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu