Razmišljate o pomlađujućim kozmetičkim zahvatima?

Promatranje procesa starenja može biti emocionalno izazovno

Promatranje procesa starenja može biti emocionalno izazovno. Psihologinja i registrirana dijetetičarka Ellen Albertson, koja radi sa ženama starijim od 50 godina na izgledu i tjelesnim promjenama, za Healthline objašnjava da je gledanje u ogledalo značajan emocionalni proces jer je naš izgled ključni aspekt načina na koji se predstavljamo svijetu.

Iako izgled nije sve, nezadovoljstvo vlastitim izgledom može utjecati na raspoloženje, motivaciju i društveni angažman. Kozmetički zahvati mogu ponuditi rješenje, ali odluka kada je dosta je osobna.

Razumijevanje osjećaja o starenju

Albertson savjetuje da prepoznate i evaluirate svoje osjećaje o starenju umjesto da ih odbacite. Emocije pružaju vrijedne uvide, a njihovo potiskivanje ne znači da nestaju. Starenje ima stvarne društvene posljedice koje često prolaze nezapaženo, ostavljajući pojedince da se sami nose s njima.

Studija iz 2017. na više od 1.800 žena starijih od 50 godina istaknula je fizičke i psihičke učinke starenja, naglašavajući potrebu za društvenim priznanjem doprinosa starijih osoba.

Istraživanje kozmetičkih zahvata

Kako ljudi stare, mogli bi razmotriti postupke za ublažavanje učinaka starenja. Uobičajene opcije uključuju zatezanje lica, povećanje brade, botoks, popunjavanje bora, injekcije kolagena i lasersko obnavljanje kože.

Dok ovi postupci imaju za cilj pomladiti kožu, nijedan ne može u potpunosti zaustaviti proces starenja.

Za minimalno invazivne tretmane poput botoksa potrebno je redovito održavanje.

Prije početka bilo kakvog liječenja, ključno je imati iskren razgovor sa stručnjakom o realnim ishodima. Donošenje slika željenih rezultata može pomoći, ali ključno je razumijevanje da nijedan postupak ne može prkositi DNK.

razgovor o kozmetičkom tretmanu
FOTO: Shutterstock

Prednosti i mane tretmana

Odluka o podvrgavanju kozmetičkim zahvatima uključuje vaganje nekoliko čimbenika kao što su cijena, vrijeme, potencijalne nuspojave, nezadovoljstvo prethodnim rezultatima i sklonost prirodnom starenju. Postupci mogu biti skupi i zahtijevaju stalne sesije, poput botoksa, koji košta oko 1150 eura po sesiji i treba ga održavati svaka tri mjeseca.

Komplikacije i realni ciljevi

Svaki zahvat nosi rizike, a vrijeme oporavka je različito. Realna očekivanja su vitalna; kozmetički tretmani mogu pomoći u elegantnom starenju, ali neće ukloniti sve znakove starenja. Neophodno je konzultirati se sa stručnjakom o mogućim rezultatima.

Ako postupci postanu opterećujući ili neugodni, preispitajte njihovu vrijednost. Kada tretmani počnu izgledati kao gnjavaža, istražite kućne lijekove i jednostavnije prakse samonjege.

Njega kože kod kuće i emocionalna podrška

Čak i bez kozmetičkih tretmana samopomoć može uključivati njegu kože kod kuće i prilagodbu načina života.

Proizvodi s vitaminima A, C i E, prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima, terapija LED svjetlom i svakodnevna upotreba SPF-a mogu pomoći. U emocionalnom smislu, ključno je fokusiranje na kvalitete izvan izgleda, fizičku aktivnost, bavljenje hobijima i održavanje društvenih veza.

Promjena pogleda na starenje

Prihvatite starenje kao odraz dobro proživljenog života. Vođenje dnevnika može pomoći u istraživanju dubljih emocija povezanih sa starenjem. Promjena medijske konzumacije koja uključuje različite, realistične prikaze starenja također može utjecati na perspektivu.

Traženje stručne pomoći

Ako emocije povezane sa starenjem utječu na svakodnevni život, traženje terapeuta specijaliziranog za starenje, izgled tijela ili srodna područja može pružiti podršku i vodstvo.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu