5 razloga zašto biste trebali početi pisati dnevnik

5 razloga zašto bi trebali početi pisati dnevnik

Vođenje dnevnika u koji ćete bilježiti svoje misli, emocije i doživljaje može vam donijeti brojne dobrobiti. U nastavku donosimo nekoliko njih.

1. Možete bolje upoznati sebe i svoje emocije

Čitanje dnevnika koji smo vodili mnogo godina ranije može nam pomoći da se prisjetimo prošlosti, da ne zaboravimo male, sitne lijepe detalje iz naše prošlosti te da uvidimo koliko smo sazreli na putu našeg osobnog razvoja.

Možemo se prisjetiti kako smo pronašli snagu da prebrodimo teške trenutke te kako smo bili hrabri da neke stvari postignemo dok smo mislili da možda nećemo.

Možemo uvidjeti što je to što nas čini sretnima, s kojim ljudima i u kojim situacijama se najbolje osjećamo i tko nas puni “negativnom energijom”.

Možemo pratiti kako smo se mijenjali i postajali mudriji iz godine u godinu.

Pročitajte članak “Rad na sebi – kako započeti i koje su tehnike rada na sebi?“.

Možete izoštriti svoju intuiciju
FOTO: Shutterstock

2. Možete izoštriti svoju intuiciju

Pisanjem dnevnika možete kontinuirano pratiti kako ste se osjećali prije važnih događaja (bilo ugodnih ili neugodnih) te s vremenom naučiti bolje osluškivati svoju intuiciju.

Vodite računa da zabilježite:

  • snove koje ste sanjali
  • osjećaje ili uzbuđenja koje ste doživjeli tijekom dana
  • ako ste upoznali neku novu osobu, zapišite kakav ste “osjećaj” imali o toj osobi
  • ako ste otišli na neko novo mjesto ili doživjeli neko novo iskustvo, zabilježite kako ste se osjećali u vezi te situacije ili tog mjesta
  • ako iskusite neka čudna uzbuđenja tijekom dana
  • neke objekte, naslove, ljude, zvukove, mirise koji su vam privukli pažnju.

3. Možete izraziti svoju kreativnu stranu

Svoj dnevnik možete koristiti i kao platformu za izražavanje i razvijanje svoje kreativne strane.

Osim što ćete kontinuiranim pisanjem poboljšati vještinu pisanja, u svoj dnevnik možete lijepiti ilustracije, nešto nacrtati, istaknuti neke svoje misli šarenim flomasterima, zalijepiti neke fotografije ili račune, ulaznice, naljepnice, neki cvijet – sve ono što vas podsjeća na lijepe trenutke ili na neku dragu osobu.

Možete voditi i fotodnevnik u koji ćete lijepiti zanimljive fotografije koje ste snimili taj dan ili napraviti kolaž od fotografija. Granica je samo u vašoj kreativnosti i mašti.

Možete sagledati svoje misli i emocije iz druge perspektive
FOTO: Shutterstock

4. Možete sagledati svoje misli i emocije iz druge perspektive

Kada napišete svoje emocije i misli na papir, možete ih sagledati iz druge perspektive, kao “promatrač” i imati neke važne trenutke samorealizacije. Primjerice, možete primijetiti da često koristite ponižavajuće riječi (“glupa”, “luda”, “smotana” i sl.), da ste previše emotivno reagirali na neku situaciju ili da pak previše brinete o nečemu.

5. Možete izraziti svoje negativne emocije

Postoji nešto oslobađajuće u izražavanju svojih najdubljih emocija, bolnih iskustava ili negativnih misli na papiru.

Kao što se osjećate bolje kada podijelite svoj problem s nekime, isto tako izražavanje negativnih emocija i stvari koje vas “tište” na papir pomoći će vam da ih lakše “otpustite” i osjetite “olakšanje”.

Upravo iz tog razloga pisanje dnevnika je često dio psihoterapije i mnogih programa osobnog usavršavanja i samopomoći. Ako želite svoje misli i emocije podijeliti ne samo u pisanoj formi, već i s drugim ljudima, možete razmisliti o pisanju bloga.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.86 / 5   7

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pisanje dnevnika, kako pisati dnevnik, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu