Kako razviti kreativnost čak i ako nemate umjetničkog dara?

mandala

Kreativnost je oblik samoizražavanja i intuitivne komunikacije. Izražavanjem kreativnosti pomažemo sebi da razvijamo maštu, osnažimo intuiciju, osvijestimo emocije i misli, izrazimo našu autentičnost i originalnost.

Ako ne znate crtati ili slikati to uopće ne znači da niste kreativni!

Kreativno izražavanje može biti ples, pokret tijela, pisanje, bojanje mandale, kuhanje i serviranje obroka, dekoriranje doma, izrađivanje unikatnih predmeta, šivanje, organiziranje prostora ili zabave.

U nastavku teksta pročitajte osam načina kako možete razvijati i izražavati svoju kreativnu  stranu čak i ako smatrate da nemate “umjetničkog” dara, odnosno da niste “kreativna osoba”:

1. Bojite mandale

Bojenje mandala pomoći će vam u otkrivanju i razvijanju kreativnosti, čak i ako uopće nemate “umjetničkog” dara. Samo korištenje boja u procesu bojenja prema color-terapiji (terapiji bojama) ima iscjeljujuće iskustvo (tako plava boja djeluje umirujuće, zelena boja nam pomaže u balansiranju emocija, dok žuta pomaže u razvoju kreativnosti i novih ideja).

Možete kupiti bojanku s mandalama, nacrtati sami mandalu ili pak za početak download-ati jednu od besplatnih mandala s interneta koju možete sami isprintati i bojati. Sve što vam je potrebno je namjera, bojice u različitim bojama, mirno mjesto i vrijeme koje ćete posvetiti bojenju mandala.

2. Plešite

Ples udružuje pokrete tijela u ritmičku harmoniju te nam pomaže da se povežemo s melodijom koju slušamo, izrazimo naše emocije i komuniciramo našim tijelom. Plesni pokreti pomažu da se otklone duboko ukorijenjene komunikacijske blokade kojih često nismo ni svjesni.

Možete upisati tečaj plesa koji vam se sviđa, plesati u klubu ili sami doma uz muziku koju volite. Nema pogrešnog plesnog pokreta, izrazite sebe i svoje emocije kroz pokrete svoga tijela dok pratite ritam muzike, to je sve što trebate “znati”.

3. Pišite dnevnik

Pisanje dnevnika može vam pomoći da bolje upoznate sebe te da se povežete sa svojim emocijama.

Pisanjem dnevnika možete kontinuirano pratiti kako ste se osjećali, o čemu ste razmišljali, kako ste sazrijevali kao osoba, razvijati vještinu kreativnog pisanja i samoizražavanja te s vremenom naučiti bolje osluškivati svoju intuiciju.

Kreativnost

4. Zapakirajte sami poklone za prijatelje i članove obitelji

Pakiranje poklona može biti jedan oblik izražavanja kreativnosti. Odaberite lijep, dekorativni papir, umotajte poklon i poigrajte se s maštom kako biste na isti dodali neki detalj: zavežite vrpcu, zalijepite samoljepljivu bubamaru ili cvjetić, figuricu Djeda Mraza, mini čestitku s inspirativnom porukom.

5. Napravite kolaž, spomenar, ploču vizija…

Čak i ako sebe ne smatrate kreativnom osobom, uvijek možete napraviti zanimljiv kolaž od fotografija i ilustracija isječenih iz magazina, napraviti spomenar koji ćete ispuniti flomasterima u boji, fotografijama dragih ljudi ili ploču vizija koja će vas podsjećati na ono što biste željeli ostvariti i postići u životu.

6. Izradite neki “unikatni” predmet

Ako ne znati plesti, vesti ili šivati, možete napraviti ručno rađeni nakit (u bolje opremljenim radnjama s artističkim predmetima može se kupiti kompletan set s detaljnim instrukcijama za izradu nakita za početnike), izraditi jednostavnu dekoraciju za vaš dom (na dekorativnom tanjuru posložiti grančice bora, orahe u ljusci sa svijećom u sredini, u staklenu posudicu usuti kamenčiće i pijesak u različitim bojama) ili napraviti potpuri.

7. Kuhajte

Kuhanje je također jedan vid izražavanja i razvijanja kreativnosti, budući da se tijekom kuhanja trebaju kombinirati sastojci različitih boja, okusa i mirisa te kreirati originalno jelo. Važno je da eksperimentirate s novim receptima, začinima, sastojcima… Još ako postavite stol s nekim lijepim “maštovitim” detaljima, poput staklenih kamenčića, svijeća, cvijeća, salveta… dat ćete puni polet svojoj kreativnosti da “procvjeta”.

Kuhanje

8. Istražite svijet oko sebe kroz objektiv fotoaparata

Za buđenje svoje kreativnosti možete koristiti i vaš fotoaparat (ili kameru na mobitelu). Krenite u šetnju i uslikajte sve što vam privuče pažnju, poput ptice, suhog lišća, cvijeta, oblaka…

Kako bi si eksperimentiranje s fotografijom napravili zanimljivijim, možete si odrediti poseban zadatak, poput toga da uslikate sve što budete vidjeli u crvenoj boji, predmete u obliku kruga ili kocke ili objekte koji vas asociraju na ljubav. Od snimljenih fotografija u photoshop-u ili u printanoj verziji možete napraviti zanimljiv kolaž.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu