Hormonalne akne: 7 savjeta uz koje ćete ih se riješiti

Hormonalne akne

Akne, često povezane s adolescencijom, mogu biti uporan problem i u odrasloj dobi. Dok mnogi akne smatraju problemom mladosti, hormonalne fluktuacije mogu izazvati izbijanje akni u bilo kojoj dobi.

Hormonalne akne kod muškaraca i žena mogu se manifestirati u različitim oblicima, od blagih prištića do teških cističnih lezija. Mogu se javiti:

Razumijevanje uzroka i učinkovitih strategija upravljanja presudno je za one koji se bore s ovim čestim stanjem kože.

Hormonalne akne

Hormonalne akne nastaju kada fluktuacije u razinama hormona, osobito androgena poput testosterona, stimuliraju žlijezde lojnice da proizvode višak masnoće. Ovaj višak masnoće, zajedno s mrtvim stanicama kože, može začepiti pore, stvarajući okruženje pogodno za rast bakterija. Rezultat toga su upala, crvenilo i prištići.

Kod žena su hormonalne akne često povezane s menstrualnim ciklusom, trudnoćom, menopauzom ili stanjima poput sindroma policističnih jajnika (PCOS). Kod muškaraca hormonalne fluktuacije također mogu dovesti do akni, osobito tijekom adolescencije i odrasle dobi.

Hormonalne akne - liječenje
FOTO: Shutterstock

Hormonalne akne – liječenje

Evo kako spriječiti pojavu hormonalnih akni.

Rutina njege kože

Nježna rutina njege kože je najvažnija. Koristite nekomedogene proizvode i izbjegavajte jaka sredstva za čišćenje koja uklanjaju prirodna ulja s kože. Odlučite se za proizvode koji sadrže salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid kako biste odčepili pore i smanjili upalu.

Pročitajte članak “Salicilna kiselina u borbi protiv akni: Dokazi stoje iza nje, ali neki je trebaju izbjegavati! Evo kako je koristiti i gdje je kupiti“.

Dosljednost je ključna

Strogo se držite svoje rutine njege kože. Dosljednost je ključna za vidljive rezultate, budući da tretmanima protiv akni često treba vremena da počnu djelovati. Ne očekujte čuda preko noći.

Odabir zdravog načina života

Kada su u pitanju hormonalne akne, prehrana voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama je poželjna. Ograničite šećer i prerađenu hranu, što može pogoršati hormonsku neravnotežu.

Redovita tjelovježba također može pomoći u regulaciji razine hormona i smanjiti stres, što može doprinijeti izbijanju akni.

Upravljanje stresom

Govoreći o stresu, ključno je pronaći zdrave načine za njegovo upravljanje. Stres može potaknuti hormonalne fluktuacije koje pogoršavaju akne. Vježbajte tehnike opuštanja kao što su meditacija, joga ili vježbe dubokog disanja.

pregled kod dermatologa
FOTO: Shutterstock

Posavjetujte se s dermatologom

Ako lijekovi koji se kupuju bez recepta ne pomognu, možda je vrijeme da se obratite dermatologu. On može propisati lokalne ili oralne lijekove prilagođene vašim specifičnim potrebama, kao što su retinoidi, antibiotici ili hormonska terapija za žene.

Kontracepcijske pilule

Za žene koje se suočavaju s hormonskim aknama oralni kontraceptivi mogu promijeniti situaciju.

Određene kontracepcijske pilule koje sadrže estrogen i progestin mogu regulirati razinu hormona i ublažiti simptome akni.

Izbjegavajte stiskanje

Koliko god bilo primamljivo, izbjegavajte stiskanje akni. To može pogoršati upalu te povećati rizik od ožiljaka i širenja bakterija.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Stokes, V. (2024). Hormonal Acne Can Happen at Any Age. Here’s How to Deal. Healthline.
  2. Cherney, K. (2023). Hormonal Acne: Traditional Treatments, Natural Remedies, and More. Healthline.
  3. Morales-Brown, K. (2023). Hormonal acne: What you need to know. Medical News Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu