Kako izliječiti akne na leđima?

akne na ledima

Dermatolozi u pravilu ne rade razliku između akni na leđima i onih na ostatku tijela. Međutim, sebumne žlijezde koje se nalaze na leđima u pravilu su veće od onih na ostatku tijela. One dovode do povećane proizvodnje stanica tkiva što uzrokuje začepljenje pora, a time i nastanak akni.

Tretiranje akni na leđima zahtijeva kombinaciju medicinskih preparata, pravilne ishrane i higijene. Lakši slučajevi se obično mogu jednostavnije tretirati, no teži slučajevi koji uključuju lezije i ciste obično zahtijevaju poseban dermatološki tretman.

Kako nastaju akne na leđima?

Akne na ledima
Foto: Photo Secrets

Etiologija nastanka akni na leđima nije do kraja poznata. Međutim, smatra se kako neki faktori koji su presudni za nastanak akni na licu dovode i do pojave akni na leđima:

  • Nasljedni faktor utječe na veličinu lojnih folikula i na njihovu aktivnost. Takva povećana produkcija jedan je od glavnih uzročnika nastanka akni.
  • Hiperseboreja, odnosno stanje kože povezano sa pretjeranom proizvodnjom sebuma, odgovorna je za masnu kožu i može biti jedan od uzroka nastanka akni. Naime, težina kliničke slike akni direktno je proporcionalna količini sebuma, dok čak ni kod osoba s težim oblikom akni nisu pronađeni poremećaji u njegovom sastavu.
  • Stvaranje komedonskog čepa sprječava izlučivanje sebuma pa tako može uzrokovati akne. Razlikujemo komedone otvorenog tipa koji se manifestiraju kao miteseri i nisu podložni upalama, te komedone zatvorenog tipa čije je prisustvo neophodno za dijagnozu akni.
  • Hormonalne promjene jedan su od najčešćih uzroka nastanka akni, pogotovo u pubertetu. Uzroke tome treba tražiti u pojačanom radu lojnih žlijezdi i većoj produkciji sebuma što može uzrokovati nastanak akni.
  • Prisutnost bakterija važan je faktor kod nastanka upale. Kod akni na leđima najčešće pronalazimo Propionbacterium acnes i Propionbacterium granolosmus. One pospješuju orožnjavanje folikula što uzrokuje njihovo začepljivanja, nakupljanje sadržaja, a potom i njihovo rastezanje i pucanje koje dovodi do upale u okolnom tkivu.

Acna Mechanica

Kada je riječ o aknama na leđima, potrebno je spomenuti jednu posebnu vrstu pod nazivom Acna Mechanica. Ova vrsta akni uzrokovana je pojačanom iritacijom kože u kombinaciji s pretjeranim znojenjem. Kako biste izbjegli njihov nastanak preporučuje se nošenje lagane pamučne odjeće i sprječavanje daljnje iritacije.

Tretiranje blagog do umjerenog oblika akni na leđima

Kod lakšeg oblika akni na leđima preporučuje se nježno sredstvo za čišćenje i preparati koji sadrže alpha hydroxy acid (AHA) u koncentraciji od 10%. Također, preporučuju se proizvodi koji uz AHA sadrže i licochalcone A, aktivni sastojak koji umiruje kožu i djeluje na izlučivanje sebuma.

Primjena 10% AHA kod lakšeg oblika akni:

Prvi korak: Prije nanošenja preparata s AHA kompleksom potrebno je očistiti kožu kako bi uklonili masnoće s površine i omogućili njegovo bolje djelovanje. Prilikom tuširanja, kao i nakon njega, potrebno je izbjegavati bilo kakvu iritaciju. Nakon tuširanja pričekajte 10-15 minuta kako bi se vaša koža potpuno osušila prije primjene AHA.

Drugi korak: Prije nanošenja preparata operite i osušite ruke kako biste otklonili površinske masnoće koje mogu pospješiti akne. Nježno nanesite AHA u količini dužine jednog prsta na svakoj strani leđa. Prilikom nanošenja ne morate štedjeti na količini.

Tretiranje umjerenog do teškog oblika akni na leđima

Kod težeg oblika akni preporučuje se korištenje nježnog sredstva za čišćenje u kombinaciji sa 2.5% benizoil peroksidom i 10% alfa hidroksilnim kiselinama. Ovi proizvodi, kada se nanose korak po korak, trebali bi postići zadovoljavajući učinak prilikom tretiranja težeg oblika akni.

Primjena benzoil peroksida i AHA kod umjerenog do težeg oblika akni:

Prvi korak: Nježno očistite kožu na način opisan kod tretiranja lakšeg oblika akni. Pazite da pritom izbjegavate bilo kakvu iritaciju prilikom tuširanja ili nakon njega. Preporučuje se nježno pranje leđa 5-10 sekundi, a potom sušenje na način da pustite da ručnik upije svu vlagu. Pričekajte dok se vaša koža potpuno ne osuši prije sljedećeg koraka.

Drugi korak: Prije primjene benzoil peroksida operite i osušite ruke kako biste otklonili masnoće s površine. Potom nanesite dovoljnu količinu 2.5% benzoil peroksida kako biste zahvatili cijelo tretirano područje. Pri tome ne trebate štedjeti. Ako ste u nedoumici radije nanesite veću količinu. Prije idućeg koraka pričekajte 10-15 minuta dok se vaša koža potpuno ne osuši.

Treći korak: Prije primjene AHA operite i osušite ruke. Potom nanesite 10% AHA u količini dužine jednog prsta na svakoj strani leđa tako da zahvatite cijelo tretirano područje.

Ukoliko na ovaj način tretirate područje vrata nanesite manju količinu kako biste izbjegli crvenilo, suhoću i svrbež. Preporučuje se da prvi tjedan na područje vrata nanosite benzoil peroksid i AHA u količini graška jedan put dnevno, dok nakon toga možete ponoviti postupak dva puta dnevno.

Prilikom primjene benizoil peroksida preporučuje se nositi potkošulje s obzirom da prilikom znojenja može doći do izbjeljivanja tkanina.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: akne na leđima, prištići na leđima, benzoil peroksid, bubuljice na ledjima, akne na ledjima, bubuljice na leđima, kako se riješiti prištića na leđima, akne po ledjima, akne na ledima, akne po leđima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu