Tartar umak – jednostavni recepti za fini domaći tartar sos
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Tartar umak je omiljeni sos koji ide uz sve: pržena i pohana jela, ribu ili lignje. Potječe iz Francuske, a datira još iz 19. stoljeća. Osnova su mu majoneza ili aioli umak (pripremom i izgledom nalik na majonezu) uz dodatak grubo sjeckanih kiselih krastavaca. Danas postoje razne verzije pa tartar možete naći bez majoneze, s jogurtom i slično.
U nastavku članka saznajte kako napraviti fini tartar umak.
Sastojci tartar umaka
Osnovni tartar umak bazira se na domaćoj majonezi ili aioli umaku te kiselim krastavcima i začinima. U 100 grama prosječnog kupljenog tartar umaka nalazi se:
- 211 kalorija,
- 17 grama masti,
- 7 mg kolesterola,
- 667 mg natrija,
- 68 mg kalija,
- 4.3 grama šećera, a 13 grama ukupnih ugljikohidrata,
- 26 mg kalcija,
- vitamini A, D i C,
- 1 gram bjelančevina.
Kao što se vidi iz gornjeg popisa, 100 grama tartar umaka sadrži zamjetnu količinu kolesterola, natrija i masti. Stoga tartar umak u svojoj kuhinji možete pripremiti bez majoneze kako bi bio zdraviji.
Kako napraviti tartar umak?
Za osnovu tartar umaka potrebni su sljedeći sastojci:
Ostale začine možete dodavati po želji, a mnogi kuhari u tartar umak stavljaju još:
Kuhinja je pravo mjesto za pripremiti tartar umak. Može biti ukusan prilog mnogim jelima:
- tartar umak za lignje,
- tartar umak za ribu,
- pohana jela poput odrezaka i ribljih štapića,
- pržena jela.
Jednostavni tartar umak – recepti
Tartar umak nije teško pripremiti, posebno ako kupite već gotovu majonezu. Priprema tartar sosa je brza i jednostavna. Trebat će Vam tek par sastojaka, od kojih većinu već posjedujete u kuhinji. Priprema se većinom sastoji od sjeckanja češnjaka i krastavaca.
Tartar umak domaći
Domaći tartar umak podrazumijeva pripremu recepta od početka do kraja. Pripremite ga na bazi domaće majoneze.
Sastojci tartar umaka su:
- 8 jaja,
- 50 mL vinskog ili jabučnog octa,
- 3 kisela krastavca,
- 2 češnja češnjaka,
- 8 decilitara ulja,
- žličica soli,
- prstohvat papra,
- malo soka od limuna,
- vlasac ili peršin po želji.
Fini domaći tartar sos pripremite uz pomoć ovog recepta:
- Krastavce pripremite tako da ih narežete na tanke trakice.
- Češnjak oljuštite i isjeckajte skroz sitno.
- Jaja skuhajte utvrdo te odvojite žumanjke i ostavite ih da se ohlade.
- Ohlađenim žumanjcima dodajte ocat, sol i papar te ih polako miksajte.
- Dok miksate žumanjke, polagano usipajte ulje i sok od limuna.
- Kad je smjesa gotova, ubacite češnjak i kisele krastavce.
U tartar sos možete staviti peršin ili vlasac za dodatan okus i miris. Umak pohranite u hladnjak te ga poslužite hladnog kad se svi okusi prožmu.
Tartar sos s kiselim krastavcima
Tartar umak danas dolazi u mnoštvu verzija i oblika. U ovom receptu se nalaze senf i kapari. Takav tartar sos će imati malo jači i oštriji okus koji mu daje posebnu notu.
Potrebni sastojci su:
- 3 – 4 kisela krastavca,
- 2 režnja češnjaka,
- 200 mL majoneze,
- žličica soka od limuna,
- žličica soli,
- prstohvat papra,
- 1 žlica kapara,
- 1 žlica senfa.
Tartar sos s kiselim krastavcima pripremite prema sljedećem receptu:
- Krastavce narežite na trakice, a češnjak očistite i sitno naribajte.
- U veću stavite majonezu te još dodajte sok od limuna, začine i senf.
- Zatim u posudu stavite kisele krastavce, češnjak i kapare.
- Smjesu dobro promiješajte da bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.
Tartar umak pohranite u hladnjaku i poslužite kad se ohladi. Naravno, po želji možete dodati svježi nasjeckani peršin ili vlasac.
Tartar umak s jogurtom
Fini tartar umak se može pripremiti i s jogurtom. Jogurt će tartaru dati finiju i kremastiju teksturu, a možete mu dodati lakše začine kako bi se zadržao okus jogurta.
Takav sos je lagan i osvježavajuć, a sastojci su:
- pola čaše čvrstog jogurta,
- 3 -4 kisela krastavca,
- 200 mL majoneze,
- malo limunovog soka,
- žličica soli,
- prstohvat papra,
- 2 režnja češnjaka,
- dodatni začini po želji: vlasac, peršin, kopar…
Tartar sos s jogurtom pripremite tako da slijedite ovaj recept:
- Kisele krastavce narežite na trakice, a češnjak sitno nasjeckajte.
- U većoj posudi pomiješajte majonezu i jogurt te dodajte limunov sok.
- U posudu stavite začine, kisele krastavce i češnjak.
- Ako želite, tartar umaku dodajte nasjeckani peršin, vlasac ili kopar.
- Sve sastojke dobro izmiješajte i pohranite u hladnjaku.
Tartar sos pripremljen s jogurtom odlično odgovara prženim i pohanim jelima jer umanjuje osjećaj masti.
Tartar umak bez majoneze
Zdravi tartar umak u pravilu ne bi trebao sadržavati puno jaja, odnosno majonezu. U žumancima se nalazi veća količina životinjskog kolesterola pa možete napraviti “lažni” tartar bez jaja.
Još uvijek ćete imati isti doživljaj jela uz pripremljeni tartar sos, a takva verzija će biti bolja za Vaše krvne žile i srce. Sastojci potrebni za zdravi tartar su:
- 1 čaša čvrstog jogurta,
- 3 -4 kisela krastavca,
- 2 režnja češnjaka,
- malo soka od limuna,
- žličica soli,
- prstohvat papra,
- 1 žlica senfa,
- 1 žlica kapara,
- začini poput peršina, vlasca, kopra…
Jednostavni tartar umak bez majoneze pripremite tako da:
- Kisele krastavce narežete na tanke trakice.
- Češnjak oljuštite i sitno naribajte.
- U veću zdjelu stavite jogurt i pomiješajte ga sa sokom od limuna i senfom.
- Smjesi dodajte začine te pripremljene kisele krastavce i češnjak.
- Sve sastojke dobro promiješajte da se svi ravnomjerno raspodjele.
- Tartar umaku dodajte dodatne začine po želji poput peršina, vlasca ili kopra.
- Posudu s pripremljenim umakom pohranite u hladnjaku.
Tartar umak – Crochef
U videu ispod pogledajte ukusni recept za pohane šampinjone uz tartar umak.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja