Varivo od cvjetače – ukusni i zdravi recepti za hranjiva jela
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Cvjetača ili karfiol je biljka iz porodice Brassicaceae, odnosno divljih kupusa. Cvjetača je dobra za zdravlje jer sadrži kalcij, vitamine C i B6 te minerale poput željeza i magnezija. Cvjetača se može pripremiti na mnoge načine, a mi donosimo ukusne recepte za varivo od cvjetače.
Varivo od cvjetače – recepti
Cvjetača će se odlično uklopiti u bilo koje varivo od povrća. Lako se čisti i brzo se skuha, a rezultat je fino domaće jelo. Pročitajte najfinije recepte za zdravi i bogati ručak od karfiola.
Karfiol varivo
Za lagano varivo od karfiola trebat će Vam sljedeći sastojci:
- 1 manji karfiol,
- 1 manji kelj,
- 3 mlada luka,
- 2 krumpira,
- 2 češnja češnjaka,
- 1 mrkva,
- 1 decilitar maslinovog ulja,
- začini po želji,
- 1.5 L vode.
Prije kuhanja, očistite i operite sve povrće, a zatim:
- Nasjeckajte luk, češnjak, mrkvu i krumpire, cvjetaču odvojite na manje komade, a kelj odvojite od tvrdih dijelova i narežite na trakice.
- U dubokom loncu zagrijte maslinovo ulje i popržite mladi luk i češnjak.
- Dodajte cvjetaču, mrkvu i krumpir te pirjajte par minuta.
- Zalijte s vodom i pričekajte dok ne uzavre, a zatim umiješajte narezani kelj.
- Kuhajte pola sata, a pri kraju začinite solju, paprom ili drugim začinima po želji.
Varivo od cvjetače i graška
Povrtni grašak je biljka iz porodice mahunarki bogat vitaminom A i magnezijem. Cvjetača na lešo dobro će se uklopiti u finom varivu s graškom.
Sastojci koje ćete trebati su:
- 400 grama graška,
- 1 srednja cvjetača,
- 1 glavica crvenog luka,
- 3 mrkve,
- 1 decilitar maslinovog ulja,
- 2 decilitra kiselog vrhnja,
- 2 jušne žlice brašna,
- začini po želji: sol, papar, peršin, kopar…
Prije kuhanja, sve povrće operite i narežite na komadiće srednje veličine. Nakon toga slijedite postupak:
- U dubokom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i mrkvu te pirjajte s decilitrom vode.
- Nakon 10 minuta dodajte grašak i zalijte vodom tako da prekrije povrće u loncu.
- Nakon 15 minuta dodajte cvjetaču.
- Brašno izmiješajte s malo vode i dodajte u lonac.
- Zatim dodajte kiselo vrhnje i kuhajte još 5 minuta.
- Začinite varivo po želji.
Pogledajte ovaj zanimljivi video recept za varivo od povrća:
Maneštrica od karfiola
Maneštra je tradicionalno istarsko jelo koje sadrži pešt od peršina, grah i slanutak. U maneštru se stavlja i suho meso poput slanine ili kobasica, ali ako želite da jelo bude vegetarijansko, dodajte raznovrsnije povrće.
Za vegetarijansku maneštru od karfiola su potrebni sljedeći sastojci:
- 250 grama šarenog graha,
- 300 grama slanutka,
- 200 grama karfiola,
- 2 veća krumpira,
- 3 češnja češnjaka,
- 200 grama pelata,
- list celera,
- lovorov list,
- začini po želji: sol, papar, peršin, kopar…
Pešt od peršina pripremite tako da sitno nasjeckajte peršin, celer i češnjak. To ćete kasnije dodati u lonac. Krumpir i cvjetaču očistite i nasjeckajte na manje komadiće.
Za pripremu maneštre od karfiola slijedite ovaj postupak:
- Slanutak namočite preko noći, a grah 4 sata prije kuhanja.
- Ocijedite ih, kratko prokuhajte i bacite prvu vodu.
- U dubokom loncu ponovno stavite kuhati grah i slanutak, a kad zakipi, dodajte pripremljeni pešt.
- Kad grah i slanutak napola omekšaju, dodajte krumpir, pelate, lovorov list i začine.
- Kad su grah i slanutak gotovo kuhani, dodajte karfiol i peršin.
Varivo od cvjetače i brokule
Za lagani čušpajz od cvjetače i brokule trebat će Vam:
- 400 grama cvjetače,
- 400 grama brokule,
- 1 glavica luka,
- 2 mrkve,
- 50 mL bijelog vina,
- 1 decilitar maslinovog ulja,
- 2 decilitra vrhnja za kuhanje,
- 1 jušna žlica brašna,
- začini po želji.
Prije pripreme očistite i operite povrće, a zatim ga narežite na manje komadiće.
Priprema se odvija na sljedeći način:
- Na maslinovom ulju popržite luk dok ne poprimi zlaćanu boju.
- Dodajte bijelo vino i nasjeckano povrće.
- Zalijte povrće s pola litre vode i začinite.
- Nakon 10 minuta kuhanja, odvojite decilitar tekućine iz lonca u šalicu.
- U šalici pomiješajte tu tekućinu s vrhnjem i brašnom te tu smjesu dodajte u lonac.
- Nastavite kuhati varivo još 10 minuta.
Varivo od brokule i krumpira
Varivo od karfiola možete pripremiti i u kombinaciji s brokulama, krumpirom i tikvicama. Kuhana cvjetača s brokulom dat će hranjivi i ukusni ručak.
Sastojci:
- 2 krumpira,
- 1 veća tikvica,
- 200 grama brokule,
- 200 grama karfiola,
- 1 crveni luk,
- 1 žlica koncentrata rajčice,
- začini po želji,
- voda,
- 1 decilitar maslinovog ulja.
Varivo od brokule i karfiola pripremite ovako:
- Povrće operite i nasjeckajte.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk dok ne zažuti, a zatim dodajte krumpir.
- Dinstajte krumpir par minuta, a zatim ga zalijte vodom.
- Kad krumpir omekša, dodajte preostalo povrće i začinite po želji.
- Možete dodati i koncentrat od rajčica ako želite jači okus.
- Kuhajte dok sve povrće ne bude mekano i kuhano.
Varivo od cvjetače i piletine
Cvjetača i piletina dobar su spoj ako svom varivu želite dodati malo životinjskih proteina. Za jelo na žlicu možete koristiti meso od pilećih prsa. Ovo jelo je jednostavno i nećete ga dugo pripremati.
Potrebni sastojci za varivo od cvjetače i piletine su:
- 200 grama pilećih prsa,
- 200 grama cvjetače,
- 1 krumpir,
- 1 crveni luk,
- 2 mrkve,
- 1 decilitar maslinovog ulja,
- 2 litre vode,
- začini po želji: sol, papar, peršin, kopar…
Prije kuhanja, operite i nasjeckajte povrće, a piletinu očistite od žilica i narežite na manje komadiće. Nakon toga slijedite postupak:
- U dubokom loncu zagrijte ulje i prodinstajte luk dok ne zažuti.
- Dodajte piletinu i dinstajte je 10 minuta.
- Nakon toga dodajte krumpir, mrkve i vodu te kuhajte oko 25 minuta.
- Pred sam kraj kuhanja ubacite cvjetaču.
- Dodajte začine i kuhajte još 5 minuta.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja