Čokoladna torta bez brašna – recept bez glutena, laktoze i bijelog šećera
- 1 komentara
- 2 min čitanja
Kad ste na prehrani bez glutena, laktoze i bijelog šećera, teško je pronaći savršenu slasticu bez brašna, te istrovremeno bez puno komplikacija oko izrade i milijun (nepoznatih) sastojaka za koje nemate novca i vremena koje biste uložili u potragu po trgovinama.
Čokoladna torta je vječni klasik u slatkom svijetu, a ova je bezglutenska torta od čokolade moja verzija recepta koji sam dobila dok je u mojoj prehrani gluten bio aktualan.
Torta bez glutena i laktoze
Kad sam je prvi put probala, postala je to najbolja čokoladna torta i nijedna joj više nije mogla stati uz bok. Kako sam zbog autoimune bolesti iz prehrane izbacila gluten, laktozu i bijeli šećer, odlučila sam rekonstruirati recept prikladnim namirnicama.
Tako sam krušne mrvice (2 – 3 žlice) zamijenila kokosovim mrvicama. Umjesto 25 dag bijelog šećera stavila sam kokosov šećer, i to 10 dag manje. Ako stavite umjesto čokolade za kuhanje tamnu čokoladu, torta će imati još intenzivniji čokoladni okus.
Ovisno o kalupu, ovo može biti i čokoladni kolač koji možete rezati na kocke. Zbog malobrojnih sastojaka i jednostavne pripreme, ovo je zaista jednostavna čokoladna torta.
Čokoladna torta bez brašna – recept
Slijedi recept za najbolju čokoladnu tortu.
Sastojci:
- 25 dag maslaca (jedan veliki maslac),
- 25 dag čokolade za kuhanje (može i cijela velika čokolada od 30 dag, a može i tamna čokolada, sa 70 % kakaa),
- 15 dag kokosovog šećera u prahu,
- 5 jaja,
- 4 – 5 žlica kokosovih mrvica.
Priprema:
- Maslac, čokoladu za kuhanje i šećer u prahu otopite na pari.
- Pustite da se smjesa malo ohladi.
- Umiksajte pet žutanjaka jedan po jedan i kokosove mrvice.
- Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka,
- Ulijte u namašćen i bezglutenskim brašnom posut kalup (ako nemate brašna, možete uliti smjesu samo u namašćen kalup),
- Pecite 30 minuta na 190°C.
Čokoladna torta bez brašna – napomene
- Kad krenete s topljenjem sastojaka na pari, prvo stavite maslac jer se on najbrže topi. Tako će se ostali sastojci bolje stopiti.
- Snijeg od bjelanjaka nemojte umiješati mikserom, nego žlicom jer konačna smjesa mora biti „pufaste“ konzistencije.
- Nemojte brinuti što je konačna smjesa tekuća, to je ispravno.
- Kad primijetite da je torta iznutra mokra, to ne znači da je nedovoljno pečena. Tako treba biti jer je riječ o „brownie“ torti, a taj je čokoladni kolač mokar iznutra. Nakon što se torta ohladi, držite je na hladnom kako se ne bi pokvarila.
Čokoladna torta bez brašna – savjeti za serviranje
Kad je torta gotova, možete je servirati na sljedeće načine:
- najbolja je kad se servira vruća (tek ispečena ili podgrijana) s kuglicom sladoleda od vanilije,
- možete je preliti na pari otopljenom čokoladom za kuhanje,
- na preljev možete posipati mrvljene lješnjake, orahe, bademe, kokosove mrvice itd.,
- ako vam nedostaje kiselina kao suprotan okus, možete je premazati npr. džemom od kupine ili poslagati neko sezonsko voće, npr. mandarine.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja