Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Žižula: Jesenska voćka puna vitamina C koja je eliksir za imunitet, stres i probavu
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Žižula (lat. Zizyphus jujuba) je voćka koja izgledom podsjeća na datulju, a podrijetlom je iz istočne Azije, pa se naziva i kineska crvena datulja. Sadrži mnoge aktivne biljne spojeve zbog kojih može pružiti određena ljekovita svojstva.
Više o nutritivnom sastavu i zdravstvenim prednostima koje žižula pruža pročitajte u nastavku članka.
Žižula – što je?
Žižula je voće, izgledom i veličinom nalik šljivama ili malim datuljama. Svježi plodovi žižule okusom podsjećaju na jabuke. Sušena žižula je u mnogočemu sličnija datuljama nego drugom voću. Kako je kora zrelog voća potpuno crvena, tako je žižula poznata i kao kineska crvena datulja.
Žižula je porijeklom iz istočne Azije gdje se s uzgojem krenulo 9.000 godina prije Krista, a u Europi pretežno raste na Mediteranu, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Plantea.
Žižula dozrijeva u rujnu i listopadu. Nedugo nakon što postane potpuno crven, plod se omekša i nabora. Tek tada se može jesti, iako ga mnogi radije beru prije tog posljednjeg stadija jer je tada pulpa hrskava i slatka.
Kao i datulja, žižula također ima impresivan nutritivni profil. Svježi plodovi sadrže:
- 40 % ugljikohidrata
- 5 % proteina
- 2,5 % pektina
- 1,5 % organskih kiselina
- smolaste tvari
- vitamin C.
Žižula – ljekovitost
U tradicionalnoj kineskoj medicini plod, sjemenke i kora žižule koristili su se za liječenje anksioznosti i nesanice te kako bi se potaknuli apetit ili probava.
Najzanimljivije zdravstvene prednosti žižule uključuju:
- jačanje imunološkog sustava
- zaštitu jetre
- pomoć u gubitku tjelesne težine
- sedativno djelovanje
- zaštitu stanica od oksidativnog stresa.
Antikancerogena svojstva
Bioaktivni spojevi nađeni u žižuli, kao što su triterpenske kiseline i polisaharidi, mogu imati antikancerogena svojstva, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Verywell Health. To je dokazano u istraživanjima koja su njihov učinak ispitivala na staničnim linijama.
Liječenje nesanice
Sjeme žižule sadrži spojeve koji se zovu flavonoidi, saponini i polisaharidi. Žižula bi zbog visokog udjela saponina mogla djelovati kao prirodni sedativ, a šalica čaja od žižule prije spavanja bi mogla pomoći u prirodnom liječenju nesanice.
Smirivanje uma i tijela
No, žižula ne smiruje organizam samo dok spavate. Poznata je po svojem umirujućem djelovanju na um i tijelo te se oduvijek koristi kao prirodni antidepresiv, lijek za anksioznost i stres. Nažalost, trenutno nema istraživanja o učincima ekstrakta sjemena na ljude, ali istraživanja na životinjama su ohrabrujuća.
Kineski znanstvenici u znanstvenom radu objavljenom 2017. godine u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine objašnjavaju kako ekstrakt žižule ima povoljan učinak na mozak jer zaustavlja oštećenja uzrokovana oksidativnim stresom, a tako bi mogao spriječiti razvoj neuroloških bolesti.
Poticanje probave
Pire, krema, čaj ili juha od žižule se tradicionalno koriste i za poboljšanje probave. Svakodnevna konzumacija plodova može pozitivno utjecati na crijevnu floru i smanjiti izloženost crijevne sluznice toksičnom amonijaku i drugim štetnim spojevima.
Ekstrakt žižule je posebno učinkovit i siguran tretman za kronični zatvor te bolesti jetre.
Jačanje imuniteta
Bogata antioksidansima te vitaminima C i A, žižula je idealna hrana za jačanje imuniteta. S obzirom na to da naša tijela ne mogu samostalno proizvesti vitamin C, važno je da ga unosimo prehranom. Manje od pola šalice svježih plodova žižule ispunit će vaše dnevne potrebe za tim vitaminom.
Kontroliranje tjelesne težine
Žižula ima vrlo malo kalorija i zavidan udio proteina i vlakana. To je čini izvrsnim međuobrokom, osobito za one koji pokušavaju smršavjeti ili očuvati težinu. Žižule su vrlo popularne među fizički aktivnim ljudima.
S obzirom na to da potiču apetit, preporučuju se i onima koji žele dobiti na težini.
Žižula – nuspojave i upozorenja
Ako nemate alergiju na ovo voće, njegova konzumacija neće dovesti do negativnih nuspojava, osobito ako se konzumira u preporučenim količinama.
No, postoji nekoliko okolnosti u kojima treba razmisliti o tome želite li uključiti žižulu u vašu prehranu. Stanja na koja konzumacija žižule može utjecati su:
- trudnoća i dojenje
- kronične bolesti i interakcije s lijekovima koji se svakodnevno piju
- dijabetes (žižula može utjecati na smanjivanje šećera u krvi).
Prije nego što počnete konzumirati žižulu ili bilo koju drugu biljnu namirnicu u zdravstvene svrhe posavjetujte se s liječnikom.
Žižula – sadnja
Ako vas zanima sadnja žižula, cijena sadnice iznosi oko 25 eura. Ako je uzgajate kao drvo može narasti čak i do 3 metara visine, a poznata je po tome što zahtijeva dobro tlo i sunčane položaje. Ova biljka dobro podnosi sušu i niske temperature, zbog čega se može uzgajati i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.
Pročitajte i članke:
- Jesenski plodovi: Evo koji su i kako ove sezonske namirnice uklopiti u prehranu
- Mandarine su došle na svoje: Evo koje sorte postoje, koliko kalorija imaju i kako uzgojiti mandarine u tegli
- Sok od šipka: Imamo recepte za domaći sok od šipka koji je odličan za bubrege, probavu i protiv umora
- Vitamini za umor i iscrpljenost: Ova će vam 4 mikronutrijenta vratiti energiju i snagu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- akne
- čišćenje jetre
- čišćenje kože
- datulje
- ekcemi
- gubitak apetita
- gubitak kilograma
- gustoća kostiju
- kancerogene tvari
- krv
- nesanica
- psorijaza
- zdravlje kostiju
- žižula
- Zizyphus. (2021.) eMedicineHealth.
- Wong, C. (2019). The Health Benefits of Ziziphus. Verywell Health.
- Chen, J. i sur. (2017). A Review of Dietary Ziziphus jujuba Fruit (Jujube): Developing Health Food Supplements for Brain Protection. Evid Based Complement Alternat Med.: 3019568.
- Žižula. Plantea.